Πολλές εταιρείες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκαναν περικοπές στις δαπάνες τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο πληθωρισμό.
Οι περικοπές αυτές έγιναν και στις δραστηριότητες marketing των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες επένδυσαν περισσότερο σε νέες τάσεις, που φαίνονταν να ανταποκρίνονταν καλύτερα στο τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις μάρκες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ήταν πιο οικονομικές.
Τέσσερις τάσεις που ήταν πολύ έντονες το 2022 και που σηματοδοτούν την αλλαγή στο μάρκετινγκ ήταν η έμφαση στο ψηφιακό μάρκετινγκ, η καινοτομία, το μοντέλο Direct-to-Consumer (DTC) και η προσπάθεια για άμεση ανταπόκριση στις προσδοκίες των πελατών.
Διαβάστε ακόμα: 4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το marketing η πανδημία
Βασικός στόχος της αγοράς σήμερα είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες, προσφέροντας μία μοναδική καταναλωτική εμπειρία. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τομέα δεν σταματούν εδώ, καθώς οι στρατηγικές μάρκετινγκ πρέπει να ανταποκριθούν στις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες πλέον προσδοκίες των καταναλωτών. Πρόσφατη έρευνα της δανικής Leadfamly, μάλιστα, σε συνεργασία με το βρετανικό YouGov παρουσίασε στην έκθεση Actions Don’t Align to Intentions εντυπωσιακά ευρήματα που ανέφεραν το χάσμα ανάμεσα στις προθέσεις και τις πράξεις των καταναλωτών.
Οι διαταραχές που ταράζουν την παγκόσμια οικονομία είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος ότι θα βλάψουν την απόδοση πολλών εταιρειών, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση για τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους, σε συνδυασμό με την ανάγκη να διατηρηθεί η ανάπτυξή τους. Έτσι, μια πιο συντηρητική προσέγγιση και οι περικοπές από το, συχνά κοστοβόρο, marketing, είναι μια αναμενόμενη αντίδραση.
Όμως, ακριβώς για τον λόγο αυτό και ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες, λένε οι ειδικοί του κλάδου ότι είναι που θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στο μάρκετινγκ οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο συνεχώς πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να παραμείνουν στον “αφρό”, επενδύοντας στο μέλλον, τότε που θα αρχίσει η κρίση να αμβλύνεται.
Επαγγελματίες του μάρκετινγκ προσφέρουν λύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων που έπονται, προκρίνοντας τον συνδυσμό νέων και παραδοσιακών στρατηγικών.
Με άλλα λόγια, ένα μικτό υβριδικό μοντέλο με έμφαση σε τακτικές που λειτουργούν συντονισμένα και μπορούν να επιτύχουν στόχους για την επωνυμία, μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά μέσα σε ένα πλαίσιο κρίσης.
Μια μικτή προσέγγιση
Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό των πιο δοκιμασμένων μέσων: υπαίθριες διαφημίσεις, influencer marketing, ηχητικές διαφημίσεις και παρουσία στη συνδεδεμένη τηλεόραση. Έτσι, τα brands μπορούν να ξεπεράσουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, ενώ θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ιστορικά, το παλαιότερο διαφημιστικό μέσο στον κόσμο, που θεωρήθηκε ως ένα τέλειο μέσο ενημέρωσης, συχνά για να συμπληρώσει μεγάλες καμπάνιες, ήταν το μοντέλο out of home, δηλαδή υπαίθριες διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως σε πινακίδες διαφημίσεων, στάσεις λεωφορείων, billboards, λεωφορεία και οθόνες προαστιακού σιδηροδρόμου και άλλα. Πλέον, οι δυνατότητες της υπαίθριας διοαφήμισης εμπλουτίζονται ψηφιακά και γίνονται πιο δημιουργικές.
Επιπλέον, τα smartphones βοήθησαν, ώστε η υπαίθρια διαφήμιση να είναι ζωντανή πέρα από τις φυσικές τοποθεσίες της, οδηγώντας τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα καταστήματα, μέσα από QR codes ή με τη δυνατότητα γεωεντοπισμού. Έτσι, αυτός είναι ένας τομέας όπου οι επενδύσεις σε περιόδους αστάθειας μπορούν να αποδώσουν σε πολλά.
Φυσικά, με δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών σήμερα περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον των brands για την αξιοποίησή τους, είναι στραμμένο σε αυτά – και το Influencer Marketing είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ισχυροποίηση της θέσης μια μάρκας στο τοπίο των social media.
Διαβάστε επίσης: Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022
Ο ρόλος των influencers είναι να βοηθήσουν να φτάσει το μήνυμα στον καταναλωτή αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μια εικόνα κύρους για το brand. Αυτό είναι καίριο σε μία εποχή όπου ο όγκος των πληροφοριών στο διαδίκτυο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να φτάσει το μήνυμα μιας εταιρείας στο κοινό – στόχο να ελαττώνονται σημαντικά. Αλλά, πλέον, όταν στην αφήγηση ενός influencer εμπλέκεται ένα brand, η προσοχή του κοινού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κερδηθεί, καθώς οι χρήστες των social media είναι πια υποψιασμένοι και αναγνωρίζουν ότι, ουσιαστικά, έχουν μπροστά τους μια διαφήμιση και όχι μια γνήσια αυθόρμητη ανάρτηση. Ωστόσο, ένα brand δε χρειάζεται πλέον να επενδύσει υπέρογκα ποσά για να εντάξει τον κατάλληλο infliencer στη στρατηγική του. Αν έχει καλή γνώση της niche αγοράς και της κοινότητάς του, μπορεί να εντοπίσει τα άτομα που έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για το brand και μια αφοσιωμένη κοινότητα, κάτι που μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά οργανικά αποτελέσματα.
Μία όχι τόσο διαδεδομένη τακτική είναι αυτή των ηχητικών διαφημίσεων, δηλαδή η χρήση τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση της πώλησης και εισαγωγής διαφημίσεων σε περιεχόμενο ήχου όπως podcast, ψηφιακό ραδιόφωνο και υπηρεσίες streaming μουσικής.
Τέλος, η συνδεδεμένη τηλεόραση υπόσχεται τον απόλυτο συνδυασμό εικόνας, ήχου και κίνησης, συνδυασμένες προηγμένες τακτικές στόχευσης μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Μάλιστα, τελευταία τα στοιχεία δείχνουν ότι τα brands επενδύουν όλο και περισσότερο σε αυτήν, που έχει γίνει το βασικότερο ίσως μέσο διασκέδασης. Γι’ αυτό και η επένδυση στη συνδεδεμένη τηλεόραση αξίζει: μια νέα γενιά καταναλωτών ξεκινά όλο και περισσότερο τις εμπειρίες της παρακολούθησης τηλεόρασης από εδώ, βλέπει από τις αγαπημένες της σειρές μέχρι τα βίντεο του YouTube, και οι επωνυμίες που καταλαβαίνουν – και καταλαμβάνουν – αυτόν τον κόσμο τώρα, θα έχουν ένα πλεονέκτημα στο μέλλον.
Πρόκειται για μια προσέγγιση που βασίζεται στην αξιοποίηση ποικίλων μέσων και περιλαμβάνει έναν ισορροπημένο συνδυασμό νέων και δοκιμασμένων τακτικών, ώστε ακόμα και αν ορισμένοι τρόποι μάρκετινγκ που αναδείχθηκαν περισσότερο στην πανδημία επιβραδυνθούν, η παρουσία των brands να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα στην αγορά, προετοιμάζοντάς τα για ένα διαφορετικό μέλλον – και κάνοντας μια σοβαρή επένδυση σε καιρούς κρίσης, να αξίζει.
Με πληροφορίες από Adweek και The New York Times
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.