26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Sephora και άλλα μεγάλα brands στρέφονται στο «αγορά online, παραλαβή από το κατάστημα»

3 MIN READ

Γιατί η Sephora και άλλα μεγάλα brands στρέφονται στο «αγορά online, παραλαβή από το κατάστημα»

Γιατί η Sephora και άλλα μεγάλα brands στρέφονται στο «αγορά online, παραλαβή από το κατάστημα»

Η ευκολία, η ταχύτητα και η πρακτικότητα γίνονται όλο και μεγαλύτερες προτεραιότητες για τους καταναλωτές, όσον αφορά τόσο τις φυσικές όσο και τις online αγορές τους, και τα μεγάλα brands, που το αντιλαμβάνονται, σπεύδουν να προσαρμοστούν με τη βοήθεια των μέσων που τους προσφέρει η τεχνολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μεγάλος λιανέμπορος καλλυντικών Sephora, που ανακοίνωσε την τεχνολογική αναβάθμιση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου του, ώστε να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία στους πελάτες του, με έμφαση σε αυτούς που πραγματοποιούν μια αγορά online, αλλά θέλουν να την παραλάβουν οι ίδιοι από το φυσικό κατάστημα.

Οι υπηρεσίες BOPIS (buy online, pickup in-store) έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέσα στην πανδημία, αλλά η αμεσότητα που προσφέρουν, καθώς ο καταναλωτής αποκτά τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά το πότε θα πάρει το προϊόν που αγόρασε στα χέρια του, φαίνεται ότι τις έχει καθιερώσει ως κάτι παραπάνω από παροδική τάση ή λύση ανάγκης. Έτσι, τα μεγάλα brands δίνουν τώρα έμφαση στη βελτιστοποίηση των BOPIS δυνατοτήτων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην αμερικανική αγορά οι αγοραστές ξόδεψαν περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές BOPIS το 2021, και αυτό το νούμερο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 703 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027.

Οι αλλαγές που κάνει τώρα η Sephora αφορούν λοιπόν τη δημιουργία μιας εμπειρίας άνετης, ρέουσας και απρόσκοπτης, με δυνατότητα εξατομίκευσης – άλλο ένα σημαντικό ζητούμενο για τους καταναλωτές σήμερα – και με αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο για παραλαβή από το κατάστημα, όσο και για παράδοση την ίδια μέρα (same day delivery).

Διαβάστε ακόμα: H Sephora δοκιμάζει χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τοποθέτηση προϊόντων

Αυτά τα δύο ζητούμενα, οι υπηρεσίες BOPIS και η παράδοση αυθημερόν, σημειώνουν στο Modern Retail οι εκπρόσωποι του brand ότι αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες του, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δε σημαίνει ότι οι παραδοσιακές φυσικές πωλήσεις υστερούν· υπάρχει, λενε, μια υγιής ισορροπία ανάμεσα στο online και το διά ζώσης shopping.

Πάντως, υπογραμμίζουν ότι έχουν δει θεαματική αύξηση στη ζήτηση του BOPIS και του same day delivery, παρατήρηση που έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο στο e-commerce: οι καταναλωτές αναζητούν ευκολία και ταχύτητα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι πλατφόρμες delivery αγωνίζονται να κερδίσουν τους καταναλωτές και τους retailers με τις γρήγορες παραδόσεις, μετατρέποντας το e-commerce σε q-commerce. Mάλιστα, ειδικά για τη Sephora, η αυθημερόν παράδοση είναι η πιο συνηθισμένη απαίτηση των πελατών της.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες με τις headless πλατφόρμες, προσφέρουν τη δυνατότητα εξατομίκευσης για αυτό που βλέπει ο πελάτης, χωρίς να επηρεάζεται το διαχειριστικό των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Έτσι, εξατομικευμένες last minute προτάσεις αγορών και ειδικές προσφορές μπορούν να προσφέρουν μια πιο πλούσια εμπειρία – σε συνδυασμό με τη γρήγορη παράδοση ή την παραλαβή από το κατάστημα.

Βέβαια, οι υπηρεσίες BOPIS, εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ήταν περίπου αναμενόμενο ότι θα απογειωθούν ειδικά στην αμερικανική αγορά, που υπάρχει η κουλτούρα του drive-through και της διεκπεραίωσης των καθημερινών αναγκών με το αυτοκίνητο – το λεγόμενo curbside pickup. Στην Ελλάδα, είδαμε κατά τη διάρκεια των lockdowns το μοντέλο «click and collect», ως μέτρο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.

Ωστόσο, ήδη τα μεγάλα brands προσφέρουν τη δυνατότητα online αγοράς και παραλαβής από το κατάστημα, κάτι που σημαίνει ότι το κοινό είναι παντού εξοικειωμένο και ενδεχωμένως δούμε την τάση να απογειώνεται σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.