26 Απρ 2024
READING

Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

4 MIN READ

Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

Οι δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα μπορούσαν μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια να αναβαθμιστούν σημαντικά, αν η Panasonic κάνει πραγματικότητα, όπως λέει, την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας των μπαταριών κατά ένα πέμπτο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Panasonic Energy, Shoichiro Watanabe, είπε ότι η Panasonic εργάζεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που θα το καταστήσουν αυτό εφικτό μέχρι το 2030. Η αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας των μπαταριών κατά ένα πέμπτο σημαίνει πρακτικά ότι ένα αυτοκίνητο όπως το Model Y της Tesla, για την οποία η Panasonic κατασκευάζει μπαταρίες, θα μπορεί να διανύει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα παραπάνω, με το ίδιος μέγεθος μπαταρίας. Έτσι, οι κατασκευαστές θα μπορούν να δημιουργούν EVs με περισσότερο χώρο και ίσως και ελαφρύτερα, χωρίς να μεταβάλλεται η οδηγική τους εμβέλεια.

Διαβάστε ακόμα: ΔΕΗ Blue, NRG και όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης

Ο τρόπος που σχεδιάζει να το πετύχει αυτό η Panasonic, είναι με ένα νέο μείγμα πρόσθετων χημικών που επιτρέπουν τις μεμονωμένες κυψέλες να λειτουργούν σε μεγαλύτερη τάση χωρίς να επιβαρύνουν την απόδοση της μπαταρίας. Γιατί, όπως εξηγεί ο Watanabe, που για πρώτη φορά αποκαλύπτει πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα της ήδη προηγμένης προμηθεύτριας της Tesla, Panasonic, αυτός είναι ο στόχος της κούρσας των κατασκευαστών μπαταριών, να βρουν πιο ισχυρά και αποτελεσματικά πρόσθετα.

Mια αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας της μπαταρίας κατά 20% θα αυξήσει την ικανότητά της να αποθηκεύει ενέργεια σε έναν συγκεκριμένο μέγεθος, και θα μεταφράζεται σε μια πυκνότητα της τάξης των 900 βατωρών ανά λίτρο (wh/l), τη στιγμή που η πιο προηγμένη κυψέλη της Panasonic αυτήν τη στιγμή έχει πυκνότητα 750 wh/l. Η εταιρεία ανέπτυξε έναν τρόπο να επιβραδύνει τη φθορά που προκαλεί στην μπαταρία η υψηλότερη τάση, με τη χρήση νέων χημικών πρόσθετων στους ηλεκτρολύτες της, εξουδετερώνοντας δηλαδή τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της αύξησης της τάσης που ενισχύουν την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας.

Αν και η εταιρεία σχεδιάζει να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα χρόνια, δε διευκρινίστηκε πότε ακριβώς θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα της τεχνολογία, ενώ ούτε η Tesla σχολίασε σχετικά.

Πάντως, όταν τελικά αυτό το «μπουστάρισμα» της απόδοσης των μπαταριών επιτευχθεί, θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Οι επιστήμονες του κλάδου είναι επίσης αισιόδοξοι ότι η Panasonic θα τα καταφέρει, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας κατά 20% δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος, καθώς υπάρχουν τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτήν τη δυνατότητα.

Το πεδίο της ανάπτυξης, της κατασκευής και της ανακύκλωσης των μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε δημιουργικό αναβρασμό, καθώς αφορά τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται – και δεν είναι μόνο η Panasonic που έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Και οι ανταγωνιστές της, όπως η LG Energy Solution, η Samsung SDI και η CATL εργάζονται επίσης για να παραγάγουν μπαταρίες που φορτίζουν πιο γρήγορα – καθώς η φόρτιση είναι σχετικά χρονοβόρα επί της παρούσης -, θα διαρκούν περισσότερο, αλλά και θα είναι πιο οικονομικές.

Διαβάστε ακόμα: VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Επιπλέον, υπάρχει και το πρόβλημα της τροφοδοσίας των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών με τις απαραίτητες μπαταρίες για τα ηλεκτροκίνητά τους. Για παράδειγμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν λύσεις και να αναπτύξουν τις δικές τους εγκαταστάσεις κατασκευής μπαταριών, ώστε να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από την αγορά της Κίνας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρόσφατα μάλιστα επεσήμανε η Volkswagen, η οποία επίσης πρωτοστατεί με συνεργασίες όπως με την Bosch, για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εκτός απο την κάλυψη αυτών των αναγκών, απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος μιας αγοράς αυτοκινήτων βασισμένης κατεξοχήν στα ηλεκτροκίνητα, είναι και το ενδιαφέρον των επενδυτών που τραβά την προσοχή στον αγώνα για τη βελτίωση των μπαταριών, καθώς, σε μεγάλο βαθμό, το ποιος θα ηγηθεί στη βιομηχανία των ηλεκτροκίνητων θα εξαρτηθεί από τις μπαταρίες: πρόκειται για το πιο ακριβό στοιχείο ενός EV, συνεπώς ο συνδυασμός βελτιωμένης ισχύος και απόδοσης, με οικονομική βιωσιμότητα είναι το κλειδί για την επικράτηση στις πωλήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.