20 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εταιρείες προσλαμβάνουν Chief Culture Officers

5 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες προσλαμβάνουν Chief Culture Officers

Γιατί οι εταιρείες προσλαμβάνουν Chief Culture Officers

Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας που εφαρμόστηκε από πολλές εταιρείες- ειδικά στις περιόδους των lockdowns– αποδείχτηκε σωτήριο και απέδειξε ότι υπάρχει και ένας εναλλακτικός τρόπος εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της επιμονής και της ομαδικής δουλειάς.

Ωστόσο, εκτός από το ότι η ευελιξία και η παραγωγικότητα αποδείχθηκαν νικητές τα τελευταία δύο χρόνια, αξιοσημείωτες αλλαγές συμβαίνουν και στην εταιρική κουλτούρα των επιχειρήσεων, που πλέον λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου διαδραματίζονται σημαντικά κοινωνικά και πολιτισμικά γεγονότα.

Με τον όρο κουλτούρα μιας επιχείρησης εννοείται το σύνολο των αξιών, των πεποιθήσεων, των συμπεριφορών, των επικοινωνιακών στρατηγικών, των ιεραρχικών δομών ενός οργανισμού. Η σημασία της εταιρικής κουλτούρας ασφαλώς και είναι μεγάλη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της, και οι αξίες της είναι κάτι που αναλύεται και συζητιέται διεξοδικά από τους ειδικούς.

Ωστόσο, η προσέγγισή της αφορά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την ευημερία των υπαλλήλων, το πώς διαμορφώνει το κλίμα που επικρατεί στην καθημερινότητα μιας εταιρείας, το πόσο οι εργαζόμενοί της είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, την εύρυθμη συνεργασία και τη συνεννόηση μεταξύ τους.

Συνεπώς, παρά τα πλεονεκτήματα του μοντέλου της τηλεργασίας, η κουλτούρα κάθε επιχείρησης, που ορίζεται αρχικά προγραμματικά από τους ιδρυτές αλλά και διαμορφώνεται δυναμικά από την καθημερινή επικοινωνία των εργαζομένων μεταξύ τους, με τους πελάτες, τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες, πλέον βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις, έχει ανάγκη από ανανέωση, και οτιδήποτε παλιό και μέχρι τώρα εδραιωμένο μοιάζει να διαταράσσεται.

Έτσι, μεγάλες εταιρείες όπως το Google, η Microsoft και η Lululemon προσλαμβάνουν chief culture officers, τονίζοντας όλο και περισσότερο τη σημασία μιας θετικής εταιρικής κουλτούρας. Έρευνες όπως αυτή της Gartner, έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους: Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους λένε ότι η εταιρική κουλτούρα είναι σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία τους, αλλά μόνο ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι νιώθουν πραγματικά συνδεδεμένοι με την κουλτούρα του οργανισμού στον οποίο εργάζονται.

Διαβάστε επίσης: 3 βήματα για να προσελκύσει μια εταιρεία τους πελάτες που θέλει

Ο chief culture officer – ή head of culture –  ανήκει στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, όμως προσφέρει πολλά περισσότερα στην εταιρεία, καθώς εξετάζει τους στόχους, τις αξίες και ευθυγραμμίζει τις καθημερινές πρακτικές της μαζί τους. Στοχεύει στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι κατανοούν πώς τα καθήκοντά τους συμβάλλουν στον πρωταρχικό στόχο του οργανισμού και απολαμβάνουν τη συνεργασία μεταξύ τους.

Με άλλα λόγια, ο chief culture officer συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης ενισχύοντας την απόδοση των ίδιων των εργαζομένων, κάνοντάς τους να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθερους να μιλήσουν, διαμορφώνοντας εσωτερικές και εξωτερικές αντιλήψεις για την εταιρεία και εντοπίζοντας καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που προσέλαβε chief culture officer είναι αυτό της εταιρείας παραγωγής videogames Blizzard Entertainment και της μητρικής της Activision Blizzard, διάσημης για τη δημιουργία παιχνιδιών όπως το Call of Duty, και η οποία πριν λίγους μήνες μονοπώλησε το ενδιαφέρον με την εξαγορά – μαμούθ από τη Microsoft, έναντι 69 διεσεκατομμυρίων δολαρίων – αλλά και με ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Εργαζόμενοι της εταιρείας μήνυσαν το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και την ίδια την εταιρεία, κατηγορώντας την ότι καλλιεργεί μια σεξιστική κουλτούρα, πληρώνοντας τις γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες παρά τις περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι εκτελούσαν ουσιαστικά παρόμοια εργασία. Επίσης, για την τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις χαμηλότερου επιπέδου και την προώθησή τους με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους άνδρες, απολύοντας ή αναγκάζοντάς τες να σταματήσουν το κάπνισμα σε υψηλότερες συχνότητες από τους άνδρες· και υποβάλλοντάς τους σε διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όλες αυτές οι ενέργειες συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τη μήνυση, παρά τις πολλαπλές αναφορές στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Activision Blizzard και σε κορυφαία στελέχη – ορισμένα από τα οποία φέρεται να εμπλέκονται απευθείας στην παρενόχληση.

Η εταιρεία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία WilmerHale για να πραγματοποιήσει μια αναθεώρηση των πολιτικών και των διαδικασιών της. Παράλληλα, σχηματίστηκε μια ομάδα Culture Officers για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουν την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, όπως ορίζεται από τη διοίκησή της, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προηγούμενα ζητήματα.

Διαβάστε επίσης: Mπορεί η 4ήμερη εβδομάδα να δημιουργήσει πιο πετυχημένες startups;

Κάποιοι τομείς που μπορεί να δημιουργήσουν θέματα σε μία διοίκηση αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ο Chief Culture Officer είναι ο μη υγιής ανταγωνισμός εντός της εταιρείας και η αναποτελεσματική ηγεσία της επιχείρησης.

Οι chief culture officers εξετάζουν τα στυλ ηγεσίας που υπάρχουν σε έναν οργανισμό και διασφαλίζουν ότι όλα τα στελέχη βασίζονται σε πρακτικές που ταιριάζουν με τις αξίες της εταιρείας. Παράλληλα, αναπτύσσουν στρατηγικές για να ενισχύσουν την εταιρεία.

Για παράδειγμα, μπορεί να κατευθύνουν τη δημιουργία περιεχομένου ή να εφαρμόσουν καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσουν τη συνάφεια με θετικές αξίες και την προβολή της εταιρείας.

Φυσικά, η ιδανική κουλτούρα κάθε εταιρείας διαφέρει ανάλογα με το προϊόν και την πελατεία της, για αυτό τα αρμόδια στελέχη διεξάγουν έρευνες καταναλωτών για να επιβεβαιώσουν ότι η αποστολή μιας εταιρείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της.

Το σημαντικότερο, όμως, έργο τους βασίζεται στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς το τμήμα έχει τεράστια επιρροή στο ποιος συμμετέχει σε έναν οργανισμό και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία επικοινωνεί τις προσδοκίες της στους υπαλλήλους της. Οι chief culture officers αναθεωρούν τις πρακτικές πρόσληψης, τα εγχειρίδια εργαζομένων, τον προγραμματισμό προσανατολισμού και τις πολιτικές επίλυσης συγκρούσεων.

Πολλές εταιρείες απασχολούν πλέον chief culture officers για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι βλέπουν τους χώρους εργασίας τους και τον επαγγελματικό τους σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο τονώνεται το ηθικό των εργαζομένων και δημιουργείται το αίσθημα της ομάδας, δύο πράγματα που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για μια επιχείρηση.

Με πληροφορίες από HR Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.