22 Δεκ 2024
READING

To Amazon θέλει να μπει στις υπηρεσίες διανομής φαγητού

5 MIN READ

To Amazon θέλει να μπει στις υπηρεσίες διανομής φαγητού

To Amazon θέλει να μπει στις υπηρεσίες διανομής φαγητού

Το Amazon είχε προσπαθήσει το 2019 να δημιουργήσει μια υπηρεσία παράδοσης φαγητού, όπως οι Grubhub και DoorDash στις ΗΠΑ, αν και τελικά δεν το προχώρησε. Τώρα, τρία χρόνια μετά, υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση για να προωθήσει τις εγγραφές στη συνδρομητική υπηρεσία Prime.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ολλανδική Just Eat Takeaway, στην οποία ανήκει η Grubhub στις ΗΠΑ – μια πλατφόρμα για delivery φααγητού, κάτι σαν το δικό μας e-food – ανακοίνωσαν μια συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας το Amazon θα προσφέρει δωρεάν συνδρομή στο Grubhub+ για ένα χρόνο στα μέλη του Prime στη χώρα. Επιπλέον, θα επενδύσει στην Grubhub κεφάλαιο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα λάβει επίσης δικαιώματα προαίρεσης. Το Amazon έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μερίδιο 2% στην Grubhub, με τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 15%, εάν πληρούνται ορισμένοι όροι επιχειρηματικών επιδόσεων.

Το Grubhub+, όταν ξεκίνησε το 2020, περιγράφηκε ως το “Amazon Prime της παράδοσης φαγητού”. Αυτό γιατί, όπως και άλλα προγράμματα επιβράβευσης που τρέχουν άλλες υπηρεσίες παράδοσης, είναι μια συνδρομητική υπηρεσία όπου τα μέλη λαμβάνουν δωρεάν παράδοση στις παραγγελίες και άλλες παροχές μπόνους. Η συνδρομή ανέρχεται στα 9,99 δολάρια ανά μήνα.

Τα οφέλη της συνεργασίας

Η Just Eat Takeaway (JET), ο τεράστιος όμιλος διανομής φαγητού, έχει δεχτεί πιέσεις στην επιχείρησή της στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, καθώς ανταγωνίζεται τις Uber Eats και Doordash και πολλές άλλες ανάλογες εταιρείες. Σε μια εμπορική ενημέρωση από τον Απρίλιο σημείωσε ότι οι παραγγελίες του πρώτου τριμήνου στη Βόρεια Αμερική ήταν 89,6 εκατομμύρια, μια μείωση 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα στα χαρτιά έμοιαζαν να αυξήθηκαν κατά 3%, αλλά σε σταθερό νόμισμα μειώθηκαν επίσης κατά 5%.

Παράλληλα, η εταιρεία επανεκτιμά την ιδιοκτησία της Grubhub, την οποία αμφισβήτησε έντονα το 2020 και ακόμα διερευνά ενεργά τη μερική ή πλήρη πώληση της. Τώρα, βέβαια με την συνεργασία με το Amazon αναμένεται να αυξηθούν τα μέλη της Grubhub+, αν και αναμένεται να έχει ουδέτερο αντίκτυπο στα κέρδη το 2022, με αύξηση από το 2023 και μετά.

Ταυτόχρονα, για το Amazon η συνεργασία προσφέρει μια επιπλέον ενδιαφέρουσα υπηρεσία που μπορεί να παρέχει στα πλαίσια του Amazon Prime. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθούν οι εγγραφές στην συνδρομητική υπηρεσία, καθώς θα διευρύνει την απήχηση της υπηρεσίας Prime, η οποία κοστίζει πλέον 139 δολάρια ετησίως. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση των προσπαθειών του για την παράδοση γευμάτων. Το Amazon ανακοίνωσε το 2019 ότι κλείνει τη βραχύβια υπηρεσία παράδοσης εστιατορίων στις ΗΠΑ που παρέδιδε φαγητό στα μέλη της Prime.

Προηγούμενες συνεργασίες

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους. Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Amazon άρχισε να προσφέρει δωρεάν συνδρομές Grubhub+ για ένα χρόνο στα μέλη του Amazon Prime Student. Δεν είναι σαφές πόσο επικερδής ήταν αυτή η συνεργασία. Ωστόσο, η παρούσα συνεργασία φαντάζει σαν επέκταση αυτής, οπότε λογικά τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Amazon μπήκε επίσης στην επιχείρηση παράδοσης εστιατορίων σε μια παρόμοια συνεργασία, αλλά αυτή τη φορά με τον ανταγωνιστή της JET, την Deliveroo. Στο πλαίσιο της συνεργασίας προσέφερε ένα δωρεάν έτος Deliveroo Plus στα μέλη του Prime στη χώρα. Το Deliveroo Plus είναι η συνδρομητική υπηρεσία της Deliveroo. Η συμφωνία αυτή είναι λογική, καθώς το Amazon είναι επενδυτής της Deliveroo. Δεδομένης της ευρύτερης εικόνας της JET για την κατάσταση της επιχείρησής της στις ΗΠΑ και του γεγονότος ότι το Amazon σαφώς εξακολουθεί να βλέπει ευκαιρίες στην εμπλοκή στην παράδοση φαγητού και στη συνδρομή, είναι ενδιαφέρον το πως θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός.

Βέβαια, αυτή η προσπάθεια του Amazon στον τομέα της διανομής τροφίμων έρχεται καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Η ζήτηση για υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων έχει μειωθεί απότομα, καθώς οι επιχειρηματικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία χαλαρώνουν και πολλοί καταναλωτές ξαναρχίζουν να τρώνε έξω. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και το διαρκώς εξελισσόμενο ρυθμιστικό τοπίο έχουν επίσης πλήξει σκληρά τον κλάδο τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Just Eat + Takeaway.com απέναντι σε Amazon + Deliveroo | Ο “πόλεμος” ξεκίνησε

Η μετοχή της DoorDash έπεσε περίπου 8%, ενώ συνολικά έχει πέσει περίπου 50% από την αρχή του έτους. Οι μετοχές της Uber, που διαχειρίζεται το UberEats, έχουν ομοίως υποχωρήσει περίπου 50% το 2022. Η DoorDash εξακολουθεί να κυριαρχεί στις ΗΠΑ στις παραδόσεις γευμάτων, με 59% της αγοράς έναντι του 24% της Uber Eats και του 13% της Grubhubs, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα το Second Measure του Bloomberg.

Παρόλ’ αυτά, η αγορά του food delivery εξακολουθεί να είναι δελεαστική για τους μεγάλους παίκτες, γι’ αυτό δε θα προκαλούσε εντύπωση αν στόχος του Amazon δεν ήταν μόνο να ενιχύσει το loyalty των μελών του Prime, αλλά να αποκτήσει σταδιακά ένα μερίδιο στην αγορά – όπως έχει κάνει εξάλλου και με άλλους κλάδους, όπως η διαφήμιση ή τα σούπερ μάρκετ.

Η παγκόσμια αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό (CAGR) 11,5% από το 2021 στο 2022, στα 128,32 διεσκατομμύρια δολάρια, και αναμένεται να φτάσει στα 159,46 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,6%, ενώ η Δυτική Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής παράδοσης φαγητού το 2021.

Όσο για την Ελλάδα, μπορεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε πλατφόρμες όπως το e-food και η Wolt να είναι σκληρός, ωστόσο το 90% του τζίρου στην αγορά food delivery προέρχεται ακόμα από τις επιμέρους επιχειρήσεις φαγητού, που απασχολούν δικούς τους διανομείς, είτε συνεργάζονται παράλληλα με κάποια από τις πλατφόρμες είτε όχι.

Mε πληροφορίες από Techcrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.