18 Απρ 2024
READING

ΔΕΗ Blue, NRG και όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης

4 MIN READ

ΔΕΗ Blue, NRG και όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης

ΔΕΗ Blue, NRG και  όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης

Σε μία αγορά που διαρκώς αναπτύσσεται και ειδικά στην Ελλάδα, ενώ έχει πολύ δρόμο να διανύσει τα επόμενα χρόνια, επενδύουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με πιο πρόσφατες από αυτές τις κινήσεις να είναι η εξαγορά του 60% της Automotive Solutions των επιχειρηματιών Σταύρου Καφούνη και Δημήτρη Καπετανάκη από τον όμιλο Motor Oil και τη θυγατρική του nrg.

Μία συμφωνία που ουσιαστικά φέρνει στη Motor Oil μία επιχείρηση, η οποία διατηρεί εκτεταμένη γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων και εξοπλισμού, από ηλεκτρικά λεωφορεία έως και ηλεκτρικά καροτσάκια, μηχανήματα περιποίησης πρασίνου καθώς και τα ανταλλακτικά τους στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δραστηριότητας της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι για παράδειγμα μία από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ήταν με τον δήμο Ηρακλείου Κρήτης, για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων της εταιρείας Technobus, με δυνατότητα αυτονομίας έως και 10 ώρες μετά από μία πλήρη φόρτιση στη διάρκεια της νύχτας στο αμαξοστάσιο.

Για να δώσουμε μία εικόνα για το τι ακριβώς σηματοδοτεί η συγκεκριμένη κίνηση, αναφέρουμε ότι ο τζίρος της Automotive Solutions το 2020 ήταν 2,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη 108,6 χιλιάδες ευρώ από 2,92 εκατομμύρια ευρώ και 78,96 χιλ. ευρώ αντίστοιχα το 2019.

Η κίνηση της οικογένειας Καντώνια στους ηλεκτρικούς φορτιστές

Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι η μοναδική. Ένας ακόμη σημαντικός όμιλος με δραστηριότητα στον τομέα των προϊόντων διέλασης αλουμινίου, η Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια με έδρα τη Λάρισα, είχε προχωρήσει στην αρχή του 2022 στην απόκτηση του 51% της εταιρείας MC Chargers με έδρα τη Σίνδο, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επένδυσης που πραγματοποίησε ο όμιλος της οικογένειας Καντώνια, έχει στο πλάνο και την εγκατάσταση μίας νέας γραμμής παραγωγής, που θα ενισχύσει τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις πολλές στον τομέα, που σχετίζεται με την κατά κάποιο τρόπο πυρετώδη προετοιμασία που αφορά την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2022 πουλήθηκαν 734 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 29,3% σε σχέση με τα 569 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην ελληνική αγορά το αντίστοιχο πρώτο τετράμηνο του 2021. Κυρίαρχη εταιρεία μέχρι στιγμής στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα είναι η Tesla, με το Model 3, που κατέγραψε 110 πωλήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2022, ενώ ακολούθησε το Fiat 500 με 81 αυτοκίνητα και το Tesla Model Y με 81 πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα

Οι κινήσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ

Η ισχυρή τάση ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αποτυπώνεται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας όλων μας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τοποθέτησης φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι η nrg, εταιρεία του ομίλου Motor Oil, συμφώνησε τον περασμένο Μάρτιο για την τοποθέτηση 500 φορτιστών incharge σε 250 καταστήματα σούπερ μάρκετ και cash & carry του ομίλου Metro (Metro Cash & Carry και My market), μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, λοιπόν, η εξαγορά του 60% της εταιρείας των Καφούνη και Καπετανάκη που προαναφέραμε, αποτελεί μία συμπληρωματική δραστηριότητα για τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο στην Ελλάδα, στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας.

Ήδη από το 2021 η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στην εγκατάσταση φορτιστών σε πολλά από τα καταστήματά της σε όλη την επικράτεια, με συνολικά 350 σημεία φόρτισης στο σύνολο του δικτύου της. Θα θυμίσουμε επίσης ότι η Lidl Ελλάς είχε κάνει μία ανάλογη κίνηση από το 2020, εγκαθιστώντας τον πρώτο σταθμό φόρτισης με ηλεκτρική ενέργεια στο κατάστημά της στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα καταστήματα του δικτύου της.

Η βασικότερη φιλοσοφία ως προς την προσέγγιση της ηλεκτροκίνησης εντοπίζεται στη δυνατότητα να φορτίσουν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια παραμονής τους στον χώρο γραφείου, στο σούπερ μάρκετ, στο σπίτι, στο πλαίσιο ουσιαστικά ενός κυκλικού σχήματος δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τους περισσότερους εξ ημών στη διάρκεια της ημέρας.

Η εξεζητημένη πλην όμως υπαρκτή περίπτωση του Elon Musk

Για να δει κάποιος ένα ίσως εξεζητημένο αλλά υπαρκτό παράδειγμα επιχειρηματικής διαδρομής που σχετίζεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, το πρόσωπο του ιδρυτή της Tesla, Elon Musk, είναι μία χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2022, έχοντας υπερβεί πλέον στην σχετική κατάταξη ακόμα και τον Jeff Bezos του Amazon – σε σχέση με την αντίστροφη εικόνα του 2021 -, διαθέτει περιουσία που υπερβαίνει τα 219 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ιστορία, όπως θα συζητούσαμε σε οποιοδήποτε άλλο κείμενο, αλλά μέλλον, και διαδρομή που έχει πολλά ακόμα χιλιόμετρα να καταγράψει και που όλοι θα παρακολουθούμε με απόλυτο ενδιαφέρον. H πρόβλεψη άλλωστε για την αξία της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνει λόγο για ποσό που θα φτάσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2028, από 287,3 δισ. το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.