Τάση | Γιατί General Mills και Mars στρέφονται στις τροφές για κατοικίδια

Τα φώτα στην ανθεκτικότητα του κλάδου των ειδών για τα κατοικίδια ρίχνουν μεγάλες εταιρείες όπως η General Mills και η Mars, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους αντίστοιχους βραχιονές τους με τροφές για κατοικίδια, σημειώνοντας μάλιστα σημαντικά κέρδη.

Η τάση αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων συνθηκών της αγοράς αυτήν τη στιγμή: Από τη μία, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο εκλεκτικοί όσον αφορά τις τροφές που καταναλώνουν, αναζητούν περισσότερο υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα, εις βάρος των συσκευασμένων σνακ που προσφέρουν εταιρείες όπως η Mars (Snickers, M&Ms, μεταξύ άλλων) και η General Mills (Cheerios, μεταξύ άλλων). Έτσι, οι μεγάλες εταιρείες CPG αναζητούν να ενισχύσουν τη θέση τους σε άλλες αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Από την άλλη, η κρίση έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τα έξοδά τους, αλλά συνήθως πρώτα να ελαττώνουν τις δαπάνες που αφορούν το δικό τους τραπέζι και όχι των κατοικιδίων τους.

Αυτή η τάση αποδεικνύεται και στα νούμερα, με την General Mills να έχει καταγράψει το περασμένο τρίμηνο 37% αύξηση στις πωλήσεις του τομέα των κατοικιδίων, τη στιγμή που η συνολική καθαρή οργανική της ανάπτυξη ήταν 8%.

Όσον αφορά τη Mars, ο νέος της CEO προέρχεται από τον βραχίονά της που αφορά τα προϊόντα για κατοικίδια, κάτι που, κατά τους αναλυτές, υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η εταιρεία στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Έτσι, ο κλάδος αναδεικνύεται σε σωτήριος ουσιαστικά για την ανάπτυξη των εταιρειών, σε μια εποχή που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ευάλωτες λόγω του πληθωρισμού και του περιορισμού των δαπανών από τους καταναλωτές. Μάλιστα, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις σε ζωοτροφές για κατοικίδια αυξήθηκαν κατά 13,6% το 2021, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ανθεκτική κατηγορία. Επιπλέον, τα είδη αυτά έχουν μία ακόμα ιδιαιτερότητα, πέρα από την αγάπη των ιδιοκτητών των κατοικιδίων: οι πελάτες επιστρέφουν ξανά και ξανά, υπάρχει δηλαδή διάρκεια, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με κατηγορίες όπως τα βρεφικά είδη, ενώ οι αγοραστές έχουν συνήθως και μεγάλη προθυμία να δοκιμάσουν κάτι καινούριο για το κατοικιδιό τους.

Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι οι εταιρείες λανσάρουν διαρκώς νέα προϊόντα, ενώ τα brands που παράγουν φαγητό για ανθρώπους ειδικεύονται και στο να παράγουν premium τροφή για κατοικίδια, που φυσικά αποδίδει και μεγαλύτερο κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «luxury» γατοτροφή της Mars, Sheba, που σημειώνει ισχυρές πωλήσεις.

Μάλιστα, ο CEΟ της General Mills, δείχνοντας ότι τα μεγάλα brands αντιλαμβάνονται αυτήν την τάση, έκανε πρόσφατα λόγο την «ανθρωποποίηση της τροφής για κατοικίδια».

Με πληροφορίες από Axios