Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αυξάνεται όσον αφορά θέματα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, και μάλιστα ακόμα και για οτιδήποτε αφορά τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παραγωγής τους.
Η κατασπατάληση των τροφίμων που καταλήγουν ημερησίως κατά τόνους στα σκουπίδια, ενώ την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη.
Η σπατάλη αυτή, τα μολυσμένα οικοσυστήματα, τα αέρια του θερμοκηπίου και η κακομεταχείριση των ζώων στις γραμμές παραγωγής συνθέτουν το σκηνικό στην σημερινή τροφική αλυσίδα.
Καθώς πλέον η ενημέρωση είναι πιο πλούσια, οι συνθήκες αυτές αυξάνουν τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα της Innova Market Insights στο αμερικανικό κοινό, σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων προσπαθεί περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων. Μάλιστα, το 62% των καταναλωτών είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για προϊόντα τροφίμων και ποτών που έχουν παραχθεί με τρόπο που να μειώνει την σπατάλη τροφίμων.
Διαβάστε επίσης: Eίναι το resale από τα ίδια τα brands το μέλλον του λιανεμπορίου στη μόδα;
Στην Ελλάδα, έρευνα που υλοποίησε το ECR Hellas σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τους 1125 άτομα / καταναλωτές που συμμετείχαν, το ποσοστό 76% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν κέντρα ανακύκλωσης, αγοράζουν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ή προσπαθούν να αγοράζουν μόνο προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, ποσοστό 62% των ερωτηθέντων δε θα αγόραζε προϊόντα με υπερβολική συσκευασία, μεταξύ δύο προϊόντων θα επέλεγε το λιγότερο επιβλαβές στο περιβάλλον και θα αντικαθιστούσε προϊόντα για οικολογικούς λόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες σε όλον τον κόσμο δίνουν έμφαση στην παραγωγή νέων προϊόντων προσπαθώντας να καλύψουν τις νέες ανάγκες των καταναλωτών και να δραστηριοποιηθούν απέναντι στις ευαισθησίες τους. Η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίθηκε όχι μόνο αναλαμβάνοντας τις δικές της δεσμεύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και χρησιμοποιώντας το ζήτημα ως μοχλό ανάπτυξης προϊόντων και καινοτομίας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που επιτρέπουν την παραγωγή περισσότερων τροφίμων με λιγότερους πόρους.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή τροφίμων και ποτών από ανακυκλωμένα συστατικά παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 122% το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Innova Market Insights. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από την ανάπτυξη του κλάδου των προϊόντων που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό σε συσκευασίες (59%) και από εκείνα που φέρουν ισχυρισμούς μειωμένων εκπομπών άνθρακα (47%).
Ενεργό ρόλο διαδραματίζει η Ένωση Upcycled Food, η οποία υιοθέτησε το πρότυπο πιστοποίησής της το 2021, για να δημιουργήσει μία σειρά ανακυκλωμένων συστατικών και προϊόντων από brands. Το μοντέλο απαιτεί τα προϊόντα να περιέχουν τουλάχιστον 10% ανακυκλωμένα συστατικά, ενώ τα ανακυκλωμένα πιστοποιημένα συστατικά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 95% τρόφιμα που είχαν αρχικά παραχθεί για ανθρώπινη κατανάλωση. Επί του παρόντος, προϊόντα διατροφής από τουλάχιστον 25 επωνυμίες έχουν λάβει την ετικέτα Upcycled Certified.
Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στα τρόφιμα
Στα τέλη του 2021, η Del Monte Foods κυκλοφόρησε τα πρώτα φυτικά προϊόντα της βιομηχανίας που πιστοποιήθηκαν από την Upcycled Food Association: πράσινα φασόλια σε κονσέρβα από 100% ανακυκλωμένα και βιώσιμα καλλιεργημένα πράσινα φασόλια. Φέτος παρουσίασε, επίσης, τα προϊόντα Fruit Infusions, τα Gut Love και Boost Me.
Στο ίδιο πνεύμα ενεργοποιούνται και οι εταιρείες αρτοσκευασμάτων. Η ReGrained, μια μάρκα που χρησιμοποιεί μια θερμομηχανική διαδικασία για την αναμόρφωση των χρησιμοποιημένων κόκκων μπύρας σε αλεύρι, έλαβε πιστοποίηση Upcycled Food για το αλεύρι της το 2021. Φέτος, έκανε το ντεμπούτο της μια σειρά μειγμάτων ψησίματος που χρησιμοποιούν τέτοιο αλεύρι, όπως μείγμα για banana bread, μπράουνι, κέικ καρότου και ζύμη πίτσας.
Και η Do Good Foods συλλέγει αχρησιμοποίητα τρόφιμα από παντοπωλεία ή τράπεζες τροφίμων και τα μετατρέπει σε ζωοτροφή για κοτόπουλα, που στη συνέχεια πουλά για ανθρώπινη κατανάλωση. Παρουσίασε το πρώτο της προϊόν, το Do Good Chicken, σε επιλεγμένους λιανοπωλητές της Φιλαδέλφειας φέτος. Η εταιρεία είπε ότι κάθε προϊόν πουλερικών αποτρέπει την αποστολή τεσσάρων κιλών απορριμμάτων τροφίμων σε χώρο υγειονομικής ταφής, αποφεύγοντας τη δημιουργία τριών κιλών βλαβερών αερίων.
Βέβαια, οι εταιρείες έχουν ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να πείσουν απολύτως τους καταναλωτές για τις αγαθές τους προθέσεις απέναντι στο περιβάλλον. Ωστόσο, μία νέα εποχή στην παραγωγή πράσινων προϊόντων φαίνεται να έχει ξεκινήσει.
Με πληροφορίες από FoodDive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.