25 Απρ 2024
READING

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

6 MIN READ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

Γνωρίζατε ότι κάνοντας χρήση αποδοτικών οικιακών συσκευών όλων των κατηγοριών, πέραν των 3 συσκευών που δίνει το πρόγραμμα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ποσοστά μείωσης κατανάλωσης έως και 80%;

Πρόκειται για ποσοστά εξοικονόμησης που μεταφράζονται σε πολύ σημαντική μείωση στην κατανάλωση σε κιλοβατώρες, ανά άτομο, τον χρόνο.

Τώρα, μέσα από το κρατικό πρόγραμμα “Ανακυκλώνω–αλλάζω συσκευή“, το οποίο αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, η εξοικονόμηση χρημάτων φτάνει τα 150-300€, ποσό κατά το οποίο περίπου θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος ενός νοικοκυριού. Αρκεί να αποσυρθούν τα παλιά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες και να αντικατασταθούν με καινούρια.

Συνεπώς, εκτός από τη σωστή χρήση και την αναγκαία συντήρησή τους, η αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες, πολύ πιο αποδοτικές, που ανήκουν σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις, φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και σε αυτά του κόστους λειτουργίας. Ειδικά για συσκευές που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως το ψυγείο, η επιλογή μιας ενεργειακά αποδοτικής συσκευής είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Μύθοι και αλήθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας 

Αυτό ισχύει ακόμα και αν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τρόπους και tricks που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Γιατί, πολύ συχνά, αυτές οι προσπάθειες γίνονται μάταια, καθώς είναι αρκετοί οι μύθοι γύρω από την πολυπόθητη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Τι από όλα όσα κυκλοφορούν, ωστόσο, ισχύει στην πραγματικότητα;

Είναι αλήθεια ότι μια νέα συσκευή με πιο υψηλό κόστος αγοράς, εξασφαλίζει φθηνότερο κόστος λειτουργίας. Μια οικιακή συσκευή που μπορεί στην αρχή να μας φαίνεται ελκυστική λόγω της χαμηλής τιμής της, στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι από τη μία καταναλώνει πολύ περισσότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν συνεχώς οι λογαριασμοί, κι από την άλλη χρειάζεται συχνά επισκευές. Η επιλογή μιας ακριβότερης νέας συσκευής θα μας εξασφαλίσει πολύ περισσότερο χρόνο ζωής και πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Συνεπώς, η απόσβεση γίνεται εξαιρετικά σύντομα.

Είναι μύθος ότι το σπίτι θερμαίνεται γρηγορότερα, αν ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε υψηλή θερμοκρασία. Για την ακρίβεια, η ρύθμιση του θερμοστάτη δεν έχει καμία σχέση με το πόσο γρήγορα ή όχι θερμαίνεται το σπίτι. Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία όταν τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά. Από εκεί και έπειτα, κάθε φορά που ρυθμίζουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τον θερμοστάτη, αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας του καυστήρα κι έτσι έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Καταναλώνεται δηλαδή περισσότερη ενέργεια και δεν υπάρχει σταθερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε έρευνα πριν αγοράσουμε μια νέα συσκευή. Ειδικά όταν πρόκειται για οικιακές συσκευές όπως το ψυγείο, οι οποίες λειτουργούν κυριολεκτικά ασταμάτητα και η ενεργειακή τους κατανάλωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι λάθος να προσπερνάμε την έρευνα που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ακριβώς τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, το πού ακριβώς τοποθετούμε το καινούριο μας ψυγείο ή το νέο μας κλιματιστικό επηρεάζει την κατανάλωσή του. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντική ενέργεια, αν γνωρίζουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά μιας οικιακής συσκευής αλλά και τα μυστικά της πριν την εγκαταστήσουμε.

Είναι μύθος ότι κλείνοντας τους αεραγωγούς του κλιματισμού εξοικονομούμε ενέργεια. Το μόνο που καταφέρνουμε κλείνοντας τους αεραγωγούς σε άδεια δωμάτια είναι να οδηγούμε τον αέρα από το ένα στο άλλο – και το πού κατευθύνεται ο αέρας δε σχετίζεται με την κατανάλωση ενέργειας. Το κλείσιμο των αεραγωγών συμβάλλει στην άσκηση πίεσης στον ανεμιστήρα, που προωθεί τον αέρα μέσα στο σύστημα, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία του. Συνεπώς, η κατανάλωση ενέργειας αντί να μειώνεται αυξάνεται σημαντικά.

Είναι αλήθεια ότι η συντήρηση συσκευών είναι το άλφα και το ωμέγα για εξοικονόμηση ενέργειας. Η κακή χρήση μπορεί από την άλλη να οδηγεί στην άσκοπη σπατάλη ενέργειας και την καταπόνηση της συσκευής. Το service στο κλιματιστικό μας ή η ρύθμιση της ιδανικής θερμοκρασίας στο ψυγείο μας μπορεί να είναι μικρές κινήσεις, είναι όμως υψίστης σημασίας. Χρησιμοποιώντας τις συσκευές σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή, χωρίς να αμελούμε τη συντήρησή τους, θα δούμε την κατανάλωση της ενέργειάς τους να μειώνεται αισθητά.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε λοιπόν τη σωστή οικιακή συσκευή;

Η ενεργειακή ετικέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κατάλληλη επιλογή μιας οικονομικής και αποδοτικής ηλεκτρικής συσκευής. Με τις νέες ανανεωμένες ενεργειακές ετικέτες μπορεί κανείς να γνωρίζει πόση ενέργεια καταναλώνει η συσκευή που θέλει να αγοράσει. Βέβαια, πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι, αν και όλα τα νέα μοντέλα ανώτερης ενεργειακής κλάσης εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση, τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας των νέων αποδοτικών οικιακών συσκευών διαφέρουν. Ειδικότερα:

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, η αντικατάσταση μιας παλιάς συσκευής με μια καινούρια, πολύ πιο αποδοτική, έχει τεράστια σημασία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιλέγοντας μια συσκευή ενεργειακής απόδοσης Α στη θέση μίας ενεργειακής απόδοσης E, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση περίπου 70%. Φυσικά, όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά χαρακτηριστικά των συγκρινόμενων συσκευών θα πρέπει να είναι ισοδύναμα.

Για τα κλιματιστικά, τα ποσοστά εξοικονόμησης κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, τόσο για τη λειτουργία της θέρμανσης, όσο και της ψύξης. Με τη αντικατάσταση ενός παλιού συμβατικού κλιματιστικού με ένα νέο κλιματιστικό Inverter, εξοικονομείται ενέργεια ως και 40%. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι τα κλιματιστικά είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, αφού 5 στα 10 σπίτια τα χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν, οπότε το όφελος της αντικατάστασης θα μας ωφελήσει οικονομικά και στα έξοδα του χειμώνα.

Πού μπορούμε να βρούμε τις ιδανικές συσκευές για να ανακυκλώσουμε τις παλιές;

Η Κωτσόβολος είναι ο Νο 1 retailer στην ανακύκλωση συσκευών. Το 2021 σύλλεξε και ανακύκλωσε περισσότερα από 9 εκατομμύρια κιλά συσκευών, ενώ συνολικά έχει ανακυκλώσει πάνω από 40 εκατ. κιλά συσκευών. Με 90 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται οι πελάτες όπου κι αν χρειαστεί. Οι αμέτρητες επιλογές από χιλιάδες προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και η μεγάλη διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με τις καινοτόμες υπηρεσίες – όπως το μεγαλύτερο δίκτυο πιστοποιημένων ψυκτικών για την εγκατάσταση κλιματιστικών με πανελλαδική κάλυψη– και την ταχύτητα στην παράδοση και εξυπηρέτηση, καθιστούν λοιπόν την Κωτσόβολος την πρώτη επιλογή για αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Επιπλέον, με το ευέλικτο και άμεσο «Πλάνο Δόσεων» της Κωτσόβολος, δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει κανείς προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς μετρητά ή πιστωτική κάρτα. Η διαδικασία είναι άμεση και εύκολη, με την απλή επίσκεψη του ενδιαφερόμενου σε οποιοδήποτε κατάστημα Κωτσόβολος.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» αλλά και πλούσιο περιεχόμενο για το όφελος που έχει η αντικατάσταση των συσκευών για το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

«Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ –  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»»

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.