Η Samsung Electronics σημείωσε τα καλύτερα κέρδη Απριλίου-Ιουνίου από το 2018, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο τεχνολογικός κολοσσός το κατάφερε αυτό χάρις τις ισχυρές πωλήσεις τσιπ, σε μία περίοδο που η ζήτηση από τους κατασκευαστές smartphones μειώνεται.
Ο κλάδος των smartphones είχε αρχίσει να βρίσκεται σε μια επιβράδυνση πολύ πριν την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Φυσικά, τα πράγματα επιδεινώθηκαν κατά πολύ από τα δύο χρόνια οικονομικών δυσχερειών και περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού που επέφερε η πανδημία. Τώρα, στο μείγμα δυσκολιών έχει προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός, επηρεάζοντας περισσότερο τον εφοδιασμό και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ο κορεάτικος κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας είναι ο μεγαλύτερος σε διεθνή κλίμακα ως προς την παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων, άρα επωφελήθηκε από την όλη κατάσταση. Μάλιστα, οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με άνοδο 3,2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έναντι ανόδου 1,8% στην ευρύτερη αγορά.
Οπως παρατηρεί ο Σαμ Ρέινολντς, αναλυτής υψηλής τεχνολογίας, μιλώντας στο ΒΒC, «η Samsung βρίσκεται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή ζήτηση τσιπ τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για ηλεκτρονικές συσκευές παντός είδους, αλλά και για αυτοκίνητα».
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Samsung μειώνει την παραγωγή κινητών κατά 30 εκατομμύρια
Η εταιρεία έχει ευνοηθεί και από τις κινήσεις οι οποίες παρατηρήθηκαν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. «Το νοτιοκορεατικό γουόν παραμένει σε τροχιά υποτίμησης καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακόμα πιο ελκυστικές στην παγκόσμια αγορά», λέει ο Ρέινολντς.
Η Samsung παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 14 τρισεκατομμυρίων γουόν (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 11% από 12,57 τρισεκατομμύρια γουόν ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι μετοχές άλλων κατασκευαστών τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής SK Hynix και του μεγαλύτερου χυτηρίου στον κόσμο TSMC, επίσης ενισχύθηκαν, καθώς οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η περιορισμένη προσφορά ορισμένων ημιαγωγών θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της βραδύτερης ζήτησης που μειώνει τις τιμές των chip μνήμης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Park Sung-soon, αναλυτή της Cape Investment & Securities, οι κατασκευαστές τσιπ μνήμης αναμένεται να δημιουργήσουν απόθεμα φέτος, διατηρώντας την προσφορά συντηρητική, και να αυξήσουν τις αποστολές όταν οι τιμές ανακάμψουν, μαζί με τη ζήτηση το επόμενο έτος.
Οι τιμές συγκεκριμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συσκευές και διακομιστές, μειώθηκαν περίπου 12% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων TrendForce. Οι τιμές των τσιπ NAND Flash, που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση δεδομένων, προβλέπεται επίσης να μειωθούν έως και 5% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Νωρίτερα το 2022, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την επένδυση 450 τρισεκατομμύριων won σε στρατηγικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τσιπ, βιοφαρμακευτικά προϊόντα και τεχνολογίες επόμενης γενιάς. Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν μέχρι το 2026.
Η εταιρεία τόνισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού για αυτές τις βιομηχανίες στη Νότια Κορέα εν μέσω του τρέχοντος κλίματος και είπε ότι θα δημιουργήσει επίσης 80.000 νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια αυτής της πενταετίας.
Παράλληλα, μειώνει την παραγωγή smartphones κατά 30 εκατομμύρια μονάδες για το 2022. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ενώ σχεδίαζε να κυκλοφορήσει περίπου 310 εκατομμύρια smartphones το 2022, τώρα τα σχέδια έχουν μειωθεί στα 280 εκατομμύρια.
Αυτό θα μειώσει τα οικονομικά και μεσαίας κατηγορίας smartphones, καθώς η παραγωγή των πιο βασικών μοντέλων έχει μειωθεί. Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει ότι τα smartphones χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας θα πωλούνται πολύ πιο αργά λόγω του ανταγωνισμού. Η εταιρεία από τον Μάρτιο, στο μεταξύ, είχε ακολουθήσει τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες Microsoft και Apple αναστέλλοντας τις πωλήσεις στη Ρωσία. Από την άλλη, η Samsung κατέχει σήμερα το 24% της παγκόσμιας αγοράς smartphones, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της εταιρείας τα τελευταία 5 χρόνια.
Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι κατά τους τελευταίους μήνες οι σοβαρότατες ελλείψεις ημιαγωγών είχαν προκαλέσει μείζονα προβλήματα στα εργοστάσια κάθε είδους και τις αντίστοιχες εταιρείες – και αυτό ισχύει για ένα μεγάλο εύρος παραγόμενων αγαθών, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την παραγωγική τους διαδικασία έως τον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Apple, η οποία προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές του δημοφιλούς της iPhone θα καθυστερήσουν.
Με πληροφορίες από το Reuters και BBC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.