27 Απρ 2024
READING

Tάση | Η έκρηξη των έτοιμων κοκτέιλ και το νέο RTD από Diageo και Captain Morgan

4 MIN READ

Tάση | Η έκρηξη των έτοιμων κοκτέιλ και το νέο RTD από Diageo και Captain Morgan

Tάση | Η έκρηξη των έτοιμων κοκτέιλ και το νέο RTD από Diageo και Captain Morgan

Τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα κοκτέιλ (Ready-to-drink, RTD) αποτελούν τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτηρίζονται το κορυφαίο ποτό ενηλίκων που οι άνθρωποι αναμένουν να αγοράσουν περισσότερο φέτος, σύμφωνα με το Drizly. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών διαπίστωσε επίσης ότι το 73% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιθανότατα θα απολάμβαναν ένα κοκτέιλ RTD στο σπίτι.

Όλο και περισσότερα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς οι εταιρείες CPG στοχεύουν να αποκτήσουν μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία. Μάλιστα, αρκετά από αυτά είναι αποτέλεσμα συνεργασιών μεταξύ γνωστών εταιρειών ποτών, που προσδοκούν ότι θα διευρύνουν το κοινό τους αλληλοεπικαλύπτοντας διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα με το πρόσφατο λανσάρισμα του RTD κοκτέιλ Coca-Cola με Jack Daniel’s, ένα brand αναψυκτικών εισέρχεται στην κατηγορία των αλκοολούχων δυναμικά και, αντίστοιχα, ένα brand ουίσκι κάνει άνοιγμα στο κοινό των αναψυκτικών.

Τώρα, η Diageo συνεργάζεται με την εταιρεία Vita Coco Company για μια σειρά από premium εμφιαλωμένα κοκτέιλ που παρασκευάζονται με ρούμι Captain Morgan και νερό καρύδας Vita Coco. Το προϊόν, που ονομάζεται Vita Coco Spiked with Captain Morgan, θα είναι διαθέσιμο σε τρεις γεύσεις από τις αρχές του 2023. Αυτές θα είναι οι εξής: Piña Colada, Strawberry Daiquiri και Lime Mojito. Η Diageo θα παράγει, θα διανέμει και θα εμπορεύεται τα ποτά. Τα ποτά βέβαια δε θα κυκλοφορήσουν πριν τις αρχές του 2023.

Η Diageo και η Vita Coco επικαλέστηκαν στοιχεία της Nielsen που δείχνουν ότι τα κοκτέιλ με βάση το ρούμι αυξήθηκαν κατά 269% κατά τη διάρκεια των 52 εβδομάδων που έληξαν στις 5 Φεβρουαρίου. Οι εταιρείες σημείωσαν επίσης ότι οι piña coladas, τα daiquiris και τα mojitos αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ολόκληρη την κατηγορία RTD με βάση τα οινοπνευματώδη ποτά.

Η Vita Coco είναι μακράν ο ηγέτης της αγοράς  στις ΗΠΑ στον χώρο του νερού καρύδας με μερίδιο αγοράς 46%, μεγαλύτερο από τα επόμενα 10 μεγαλύτερα εμπορικά σήματα μαζί, σύμφωνα με στοιχεία της IRI. Ομοίως, το Captain Morgan της Diageo έχει δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη θέση στην κατηγορία του ρούμι. Και οι δύο μάρκες είναι οι κορυφαίες σε πωλήσεις στις αντίστοιχες κατηγορίες τους, συνεπώς αναμένεται να αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία το νέο προϊόν.

Τα οφέλη της συνεργασίας είναι ποικίλα και για τις δύο εταιρείες. Για τη Vita Coco, το νέο ποτό επεκτείνει την εμβέλειά της εκτός του μη αλκοολούχου χώρου όπου ευδοκιμεί εδώ και καιρό, ενώ η Diageo προσθέτει το όνομα Captain Morgan σε ένα ακόμη προϊόν που θα συμβάλει στο να γίνει η μάρκα ακόμα πιο γνωστή στους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Η Diageo και το “κίνημα” των μη-αλκοολούχων ποτών

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν επίσης προβεί σε τέτοιου τύπου συνεργασίες, πέρα από αυτήν και την προαναφερθείσα με τις Coca-Cola και Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Η Beam Suntory, η οποία παράγει την τεκίλα Sauza, παρουσίασε τα κοκτέιλ Sauza Agave με την Boston Beer. Η Constellation Brands στράφηκε επίσης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές για να ενισχύσει την παρουσία της, αγοράζοντας το υπόλοιπο μερίδιο της Austin Cocktails, μιας εταιρείας κοκτέιλ RTD που ιδρύθηκε από γυναίκες με έδρα το Τέξας.

Με την κατηγορία των εμφιαλωμένων κοκτέιλ να εμπλουτίζεται με όλο και περισσότερα προϊόντα, οι εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν με ένα νέο προϊόν οφείλουν να βρουν τρόπους να διαφοροποιηθούν. Το Vita Coco Spiked with Captain Morgan κάνει ακριβώς αυτό μέσω της χρήσης νερού καρύδας.

Την τάση, ωστόσο, βοηθά το γεγονός ότι είναι και οι καταναλωτές έτοιμοι για αυτά τα ποτά – για την ακρίβεια, τα ζητούν. Η επιθυμία για ένα ωραίο κοκτέιλ ενισχύθηκε μέσα στην πανδημία, που τα μπαρ ήταν κλειστά, και αυτή η δίψα φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα κορεστεί. Αντίθετα, οι εταιρείες  δείχνουν να προλαβαίνουν αυτήν την επιθυμία του κοινού, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να πιουν κάτι ιδιαίτερο όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να μάθουν συνταγές και να αγοράσουν συστατικά για να φτιάξουν μόνοι τους κάτι εξεζητημένο.

Με πληροφορίες από Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.