22 Ιαν 2025
READING

Το Google υποχωρεί στις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και προτείνει διάσπαση

3 MIN READ

Το Google υποχωρεί στις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και προτείνει διάσπαση

Το Google υποχωρεί στις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και προτείνει διάσπαση

Το Google πρότεινε να διαχωρίσει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες δημιουργώντας μια νέα, χωριστή εταιρεία, που θα ανήκει στη θυγατρική του, Alphabet, ώστε να ελαφρύνει τις ελεγκτικές πιέσεις και τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κίνηση αυτή, την είδηση για την οποία μεταφέρει η The Wall Street Journal, θα σήμαινε σημαντική υποχώρηση για το Google, υποδεικνύοντας ότι η μαζική κινητοποίηση από τις ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο, εναντίον των εταιρειών Big Tech, ώστε να περιορίσουν τη δύναμή τους στην αγορά, τις αναγκάζει τελικά να συμβιβαστούν.

Γιατί ανάλογη αντίδραση είχε το Google και όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται τις διαφημίσεις τις πλατφόρμας του, YouTube, κάτι στο οποίο ασκεί έλεγχο η αρχή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, το Google πρότεινε να επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να πωλούν κατευθείαν διαφημίσεις στη δημοφιλή πλατφόρμα, ενώ αυτήν τη στιγμή τη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχει απολύτως του Google, πουλώντας στο YouTube μόνο τις δικές του διαφημιστικές υπηρεσίες.

Καθώς το YouTube αποτελεί καίριο κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης του Google, ένα ενδεχόμενο άνοιγμα στην προσφορά διαφημιστικών υπηρεσιών από τρίτους θα μπορούσε να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα από τους προϋπολογισμούς των brands στο σύνολο της διαφημιστικής βιομηχανίας, σε μια εποχή που το περιεχόμενο σε βίντεο είναι ό,τι πιο δημοφιλές, αλλάζοντας το διαφημιστικό τοπίο και κάνοντάς το ίσως και λίγο πιο πολύπλοκο.

Οι προθέσεις αυτές του τεχνολογικού κολοσσού υποδεικνύουν ότι αναγκάζεται να κάνει μεγαλύτερες κινήσεις συμβιβασμού, έπειτα από τους πολλαπλούς ελέγχους και τις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Μέχρι τώρα, αυτό που γινόταν ήταν η επιβολή προστίμων, τα οποία, ωστόσο, όσο μεγάλα και αν ήταν, μικρή διαφορά έκαναν στους κολοσσούς με τα δυσθεώρητα έσοδα. Γι’ αυτό αυτές οι προτάσεις εκ μέρους του Google για σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ο διαχωρισμός του διαφημιστικού του βραχίονα θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο που διατίθενται και τοποθετούνται οι διαφημίσεις στο Google, και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των ανεξάρτητων διαφημιστών που παίζουν ουσιαστικά σε ένα γήπεδο στημένο από το Google, με τα διαφημιστικά προϊόντα του Google ως αντίπαλο.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ασχολείται με το Google. Aυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της μήνυσης που υπέβαλε το υπουργείο πριν από δύο χρόνια στον κολοσσό, για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές που αφορούν τη μηχανή αναζήτησης, ενώ υπάρχει και μια διακομματική συμμαχία με γερουσιαστές, που υπέβαλε πριν από δύο μήνες ένα νομοσχέδιο με στόχο να διασπάσει τον διαφημιστικό βραχίονα του Google.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon θέλει μερίδιο από το Facebook και το Google στις τοπικές διαφημίσεις μικρών επιχειρήσεων

Ωστόσο, παρότι τώρα η εταιρεία δείχνει αυτήν την πρόθεση, δεν είναι σίγουρο, αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, κατά πόσο οι αμερικανικές αρχές θα ήταν ευχαριστημένες με κάτι λιγότερο από την πώληση κάποιων από τις επιχειρήσεις της, κάτι που θα μετέβαλε δραστικά, φυσικά, την ισορροπία δυνάμεων σε μια διαφημιστική αγορά στην οποία η θυγατρική της Alphabet ουσιαστικά κυριαρχεί, μαζί με τη Meta του Facebook· οι δυο τους κρατούν πάνω από τη μισή αγορά της ψηφιακής διαφήμισης.

Οποιαδήποτε διάσπαση, λοιπόν, θα ενδυνάμωνε τους ανερχόμενους διεκδικητές Amazon και TikTok, κάτι που οπωσδήποτε το Google θα ήθελε να αποφύγει.

Με πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.