26 Δεκ 2024
READING

Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping

4 MIN READ

Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping

Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Το TikTok είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες social media πλατφόρμες στον κόσμο. Η πασίγνωστη πλατφόρμα που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσελκύσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, παρά την ταχύτατη ανάπτυξή της, εγκαταλείπει τα σχέδια της να αναπτυχθεί και στο live shopping.

Το TikTok είναι ένα σχετικά καινούριο μέσο, αφού δημιουργήθηκε μόλις το 2017. Στην πλατφόρμα του ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε ένα πρωτότυπο feed αυτοσχέδιων βίντεο. To TikTok ανήκει στην ByteDance, που αγόρασε το μουσικό λογισμικό Musical.ly πέρυσι και φέτος όλοι οι χρήστες του Musical.y αυτόματα μεταφέρθηκαν στo TikTok.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και ενός λεπτού. Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στο TikTok  οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται καθώς επίσης να κάνουν remix με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

H δημοτικότητα του TikTok εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Καθώς είναι αρκετά διαδεδομένο σε μικρότερες ηλικίες, οι επιχειρήσεις που στοχεύουν σε πιο νέο κοινό, πολύ συχνά το αξιοποιούν στη στρατηγική τους.

Η πλατφόρμα τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να επεκταθεί στο live shopping, να αξιοποιήσει δηλαδή το live video streaming σε πραγματικό χρόνο, ως ένα διαδικτυακό event κατά το οποίο ένα brand μπορεί να πούλησει τα προϊόντα του – κάτι σαν τη μετεξέλιξη των καναλιών τηλεπωλήσεων δηλαδή, αλλά για το νεανικό κοινό των social media. Tο Instagram, το YouTube αλλά και το Amazon, καθώς και πλατφόρμες αγορών όπως το Alibaba προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν αυτήν τη δυνατότητα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ωστόσο.

Η μαζική υιοθέτηση του μέσου του live shopping μέσα από τις εφαρμογές των social media δεν οφείλεται βέβαια μόνο στην ανάμνηση της επιτυχίας που είχαν τα cult κανάλια τηλεπωλήσεων. Αυτού του είδους οι αγορές είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες, από καιρό μάλιστα, στην αγορά της Κίνας και σε μεγάλο βαθμό τα brands θεώρησαν ότι το livestream shopping θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο του e-commerce και στη δυτική αγορά. Φαίνεται όμως ότι είτε το κοινό σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι ακόμα έτοιμο, είτε δε γοητεύεται ιδιαίτερα από αυτά τα shopping events που απαιτούν την προσοχή του για πολλή ώρα.

Το TikTok δοκίμασε αρχικά το αγοραστικό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη του περασμένου έτους, ξεκινώντας με ένα shopping event πολλαπλών brands τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχεδίαζε, επίσης, να έχει λανσάρει τη δυνατότητα live shopping στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι σήμερα, και ήλπιζε να τη διαθέσει και στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το έτος, αλλά επί του παρόντος επικεντρώνεται αποκλειστικά στο να πετύχει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, αυτά τα livestreaming shopping events δεν έχουν προσελκύσει μεγάλο κοινό, όπως αναμενόταν, και δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντικές πωλήσεις, ενώ ορισμένοι από τους δημιουργούς που συμμετείχαν στις πρώτες απόπειρες του TikTok Shop έχουν αποχωρήσει εντελώς. Έτσι, η πλατφόρμα εγκαταλείπει σταδιακά τα σχέδιά της για ζωντανό διαδικτυακό λιανεμπόριο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή είναι πολύ επιτυχημένη στον τομέα της διαφήμισης. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε δείχνοντας τις πρώτες μικρές διαφημίσεις τον Ιανουάριο του 2019 και σήμερα αποτελεί ένα από τα κανάλια που επιλέγουν πολλές μάρκες. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς αποκτούν μεγαλύτερο κοινό και πιο δυνατή παρουσία, στην εστίασή τους εντάσσεται ολοένα και περισσότερο η διατήρηση του κοινού που απέκτησαν μέσω της πλατφόρμας, επιδιώκοντας να συνάψουν συνεργασίες με άλλα brands ή influencers για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον.

Φυσικά, το TikTok δεν είναι το νέο Facebook υπό την έννοια ότι το τελευταίο απορροφά, ακόμα, το 80% του προϋπολογισμού μάρκετινγκ των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η νέα πλατφόρμα αποτελεί το μέρος που κάνει πλέον τις επιχειρήσεις γνωστές στο κοινό, αφού εκεί βρίσκονται οι καταναλωτές της νέας γενιάς Z. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μεγάλα brands, όπως η Nike και η Disney χρησιμοποιούν το TikTok για διαφήμιση.

Με πληροφορίες από The Verge
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.