26 Απρ 2024
READING

Η τοποθέτηση προϊόντων στο Stranger Things απογειώνει Coca-Cola, Lacoste, Sony

4 MIN READ

Η τοποθέτηση προϊόντων στο Stranger Things απογειώνει Coca-Cola, Lacoste, Sony

Η τοποθέτηση προϊόντων στο Stranger Things απογειώνει Coca-Cola, Lacoste, Sony

Η τέταρτη σεζόν της διάσημης και δημοφιλούς σειράς “Stranger Things” είναι πλέον διαθέσιμη στο Netflix για όλους τους fans της. Στη σειρά, που έγινε ήδη η πιο επιτυχημένη αγγλόφωνη σειρά του Netflix, θα παρατηρήσει κανείς ορισμένες τοποθετήσεις προϊόντων από διάφορες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων της Coca-Cola, της Lacoste και της Sony.

Η προσμονή για την επιστροφή της σειράς φέτος ήταν τεράστια, ειδικά μετά από μια τριετή παύση λόγω πανδημίας, κάνοντας πολλές μάρκες, όπως η Domino’s και η Doritos, πρόθυμες να προβληθούν. To πρώτο μέρος της τέταρτης σεζόν, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 2022, συγκέντρωσε 781 εκατομμύρια ώρες προβολής στις πρώτες 17 ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Μετά την προβολή και του δεύτερου μέρους, ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ώρες προβολής διεθνώς. Πλέον, μόνο το Παιχνίδι του Καλαμαριού είναι μπροστά της. Με δεδομένα αυτά τα μεγέθη, τα brands που κέρδισαν μια οργανική θέση μέσα στη σειρά βγαίνουν εμφανώς ωφελημένα, αποδεικνύοντας ότι η παραδοσιακή πρακτική της τοποθέτησης προϊόντος εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης: Το Stranger Things μπορεί να σώσει το Netflix: Όταν οι σειρές γίνονται ισχυρά brands

Οι τοποθετήσεις προϊόντων

Η Coca-Cola έχει την υψηλότερη αξία τοποθέτησης από κάθε άλλη μάρκα κερδίζοντας 1,83 εκατομμύρια δολάρια από την έκθεσή της. Η Coca-Cola έχει επανειλημμένα και σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στη σειρά. Η σειρά συνέβαλε στο να εκτοξευθεί η αποτίμηση της Coca-Cola για την τοποθέτηση διαφημίσεων στο τετραπλάσιο της Pepsi, η οποία είχε αποτίμηση τοποθέτησης 438.000 δολάρια σε όλες τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Lacoste είναι κοντά στη δεύτερη θέση με αξία προβολής 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων τις πρώτες 28 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε ένα μόνο επεισόδιο. Το φυστικοβούτυρο Jif είχε επίσης καλές επιδόσεις, με την αποτίμηση της μάρκας να ξεπερνά τα 879.000 δολάρια στις πρώτες 28 ημέρες από την πρεμιέρα της σεζόν. Το Jif ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής της σειράς και χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύσει την αμερικανική ελευθερία.

Η Reebok ήταν η μάρκα αθλητικών παπουτσιών με τις καλύτερες επιδόσεις, με αποτίμηση τοποθέτησης 1,42 εκατομμύρια δολάρια, πολύ μπροστά από τη Nike που ήταν στις 413 χιλιάδες δολάρια, τη Vans στις 379 χιλιάδες δολάρια και την Converse στις 144 χιλιάδες δολάρια.

Το “Stranger Things” αποδείχθηκε τόσο πολύτιμο για τοποθέτηση προϊόντων που αύξησε την αξία τοποθέτησης ακόμα και εταιρειών που δεν κατασκευάζουν πλέον τα προϊόντα που εμφανίζονται στην εκπομπή. Η Sony είδε μια καθαρή αποτίμηση τοποθέτησης ύψους 635.039 δολαρίων μετά την προβολή ενός κασετόφωνου Walkman, το οποίο σταμάτησε να πουλάει το 2010.

Στο μεταξύ, το Netflix δήλωσε ότι καμία από τις μάρκες και τα προϊόντα που εμφανίζονται στο Stranger Things 3 δεν πληρώθηκαν ή τοποθετήθηκαν από τρίτους. Είναι όλα μέρος της αφήγησης των αδελφών Duffer, η οποία παραπέμπει στην καταναλωτική και λαϊκή κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Αντίθετα, ο καταιγισμός αναφορών σε προϊόντα της δεκαετίας του ’80 έχει σκοπό να βοηθήσει να καθοριστεί ο τόνος της σειράς.

Διαφήμιση στο Netflix

Αν και το Netflix εξετάζει μια επιλογή με υποστήριξη διαφημίσεων, μέχρι τώρα δεν υποστηρίζονται διαφημίσεις στην πλατφόρμα του. Οι τοποθετήσεις προϊόντων σε σειρές με τεράστιο κοινό, όπως το “Stranger Things”, είναι το πιο κοντινό πράγμα σε διαφήμιση, επιτρέποντας στις μάρκες να προωθήσουν τα προϊόντα τους μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να είναι το Netflix με διαφημίσεις

Το “Stranger Things” δεν είναι η μόνη παραγωγή του Netflix που χρησιμοποιεί την τοποθέτηση προϊόντων. Η ταινία του Ryan Reyenolds, “The Adam Project”, παρουσίασε σε μεγάλο βαθμό τα Kraft Mac & Cheese. Ακόμη και έργα εποχής όπως το “Bridgerton” και το “The Witcher” έχουν βρει τρόπο να ενσωματώσουν διάφορα προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν στις ίδιες τις σειρές, το τζιν Tanqueray και το Old Spice είχαν και οι δύο καμπάνιες marketing επικεντρωμένες γύρω από κάθε σειρά, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ακόμα και μάρκες που δεν εμφανίζονται στο “Stranger Things” βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του, δημιουργώντας προωθητικές ενέργειες προϊόντων ή συνδέσεις με τη σειρά. Η Domino’s λάνσαρε μια εφαρμογή εμπνευσμένη από το “Stranger Things” για την παραγγελία πίτσας και η Doritos κυκλοφόρησε ένα προϊόν με έξτρα τυρί “3D” που συνδέεται με τη σειρά.

Διαβάστε επίσης: Το Netflix εξαγόρασε το γερμανικό στούντιο οπτικών εφέ πίσω από το “Stranger Things”

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια πρόκληση όσον αφορά τα έσοδά της, αφού έχασε 130.000 πελάτες στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο. Το Netflix τον Μάιο αύξησε το κόστος της συνδρομής έτσι ώστε το πιο βασικό πακέτο να κοστίζει πλέον 8,99 δολάρια το μήνα, από 7,99 δολάρια. Το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του γίγαντα streaming μέσα στα επόμενα χρόνια μένει να φανεί.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.