29 Απρ 2024
READING

Τεράστια άνοδος στις αφορολόγητες αγορές

2 MIN READ

Τεράστια άνοδος στις αφορολόγητες αγορές

Τεράστια άνοδος στις αφορολόγητες αγορές

Καθώς τα ταξίδια επιστρέφουν και οι άνθρωποι δείχνουν μια πρωτοφανή – και λογική, μετά από δύο χρόνια πανδημίας – επιθυμία να ταξιδέψουν, πιάνοντας ουσιαστικά απροετοίμαστες τις αεροπορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα το χάος του τελευταίου καιρού στα αεροδρόμια, υπάρχει ένας κλάδος που, όπως θα ήταν επόμενο, ανθεί: το travel retail και οι duty free αγορές.

Tα στοιχεία για τις αφορολόγητες αγορές είναι εντυπωσιακά: Τον Μάιο που μας πέρασε, η Ευρώπη κατέγραψε μια εκρηκτική αύξηση 726% στο duty free shopping, σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Κι όμως, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε αγορές κατά 37% λιγότερες σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Διαβάστε ακόμα: Το travel retail ανακάμπτει | H Estée Lauder εγκαινιάζει νέες εγκαταστάσεις για διπλασιασμό παραγωγής

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Planet, εταιρεία με ψηφιακές λύσεις πληρωμών, σε κάθε περίπτωση υποδηλώνουν μια τάχιστη ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε στον ταξιδιωτικό κλάδο ο κορονοϊός. Μια κρίση εξαιρετικά βαθιά, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι, ακόμα και με αυτά τα εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου, αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία της κάθε χώρας χωριστά και συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, θα δει ότι στη Γαλλία οι πωλήσεις αντιστοιχούν σε πτώση 19%, στην Ισπανία σε -32%, στην Ιταλία σε -45% και στη Γερμανία σε -70%. Από την άλλη, η Πορτογαλία σημείωσε άνοδο 5%, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν τα υψηλότερα ποσοστά στις αφορολόγητες πωλήσεις, ξεπερνώντας μάλιστα τα επίπεδα του 2019 κατά 36%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, η αύξηση που σημειώθηκε στα duty free των αεροδρομίων, σε σχέση με τον Μάιο του 2021, άγγιξε το 391%, ενώ το σημαντικό είναι ότι αύξηση καταγράφηκε και συγκριτικά με το 2019, της τάξης μάλιστα του 10,2%. Αναμένεται ότι η θετική ανοδική τάση να συνεχιστεί, καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ, επιπλέον, σημαντικά θεωρείται ότι θα ενισχύσουν τα νούμερα οι Βρετανοί ταξιδιώτες, που λόγω του Brexit, από το 2021 μπορούν να κάνουν duty free shopping.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Εξάλλου, αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στα νούμερα της Ευρώπης: οι Βρετανοί ταξιδιώτες είναι υπεύθυνοι για το 5,1% των συνολικών αφορολόγητων πωλήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ακολουθώντας βέβαια τους Αμερικανούς, που έφεραν το 23,2% των συνολικών πωλήσεων. Αναφορικά με τους προορισμούς, η Γαλλία είναι αυτή που ηγείται, με το 42% των συνολικών δαπανών να προέρχεται από τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Ακολουθούν η Ιταλία, με 19%, και η Ισπανία, με 12%.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.