19 Απρ 2024
READING

Η Unilever δέχεται κριτική για την κοινωνική της συνείδηση

5 MIN READ

Η Unilever δέχεται κριτική για την κοινωνική της συνείδηση

Η Unilever δέχεται κριτική για την κοινωνική της συνείδηση

Η Unilever υποστηρίζει ότι είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και παλεύει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Προωθεί την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη σε κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, ενώ διαθέτει φιλόδοξες δεσμεύσεις σε θέματα βιωσιμότητας.

Ειδικά τώρα, με τον δισεκατομμυριούχο νέο ακτιβιστή επενδυτή-celebrity, Nelson Peltz, ο οποίος μπήκε στο συμβούλιο της Unilever, αναμένεται ότι θα επιδιωχθεί μια μεταμόρφωση του κολοσσό των συσκευασμένων προϊόντων, ώσετ να επιστρέψει σε ανοδική πορεία. Στο άκουσμα της είδησης για τη συμμετοχή του Peltz, η μετοχή της Unilever ανέβηκε 7%, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι αυτός θα  τη βοηθήσει να ανακάμψει.

Διαβάστε επίσης: Τι θέλει να αλλάξει στη Unilever ο διασημότερος ακτιβιστής επενδυτής

Μέχρι στιγμής, η αλτρουιστική εικόνα της, ειδικά όπως προβάλλεται μέσω εμπορικών σημάτων όπως το σαπούνι Dove, η μαγιονέζα Hellmann’s και το απολυμαντικό Domestos, ανησυχεί τους μετόχους. Αυτό αντανακλάται και στα επίπεδα των μετοχών της, που καταγράφουν υποχώρηση περισσότερο από 10%. Αντίθετα, οι αντίπαλοι γίγαντες τροφίμων Nestle και Procter & Gamble είδαν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάποιοι έχουν επικρίνει την εταιρεία ότι έχει υπερβολική εμμονή με θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτούς, η Unilever έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στον κοινωνικό σκοπό και όχι στην επίτευξη κερδών που αφορούν και τους μετόχους. Πράγματι, αν και η Unilever έχει ευγενείς σκοπούς, όταν μια εταιρεία παίρνει υπερβολικά έντονα θέση σε αμφιλεγόμενα ζητήματα ενέχεται ο κίνδυνος να αποξενώσει ορισμένους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το Brexit, η πιο ακτιβιστική μάρκα της Unilever, η Ben & Jerry’s είχε κάνει tweet κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης και, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, αρνήθηκε να πουλήσει τα προϊόντα της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Unilever τερμάτισε αυτό το μποϊκοτάζ μετά από καταιγισμό επικρίσεων – πριν λίγες μέρες, μάλιστα, η εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα του δημοφιλούς brand παγωτού σε τοπικούς επιχειρηματίες του Ισραήλ, προκαλώντας την ένδικη αντίδραση απο τη θυγατρική της, Ben & Jerry’s.

Οι ενεργοποιήσεις της Unilever

Η εταιρεία έχει επίσης εκστρατεύσει κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά και, μέσω των προϊόντων ομορφιάς της, προσπαθεί να αλλάξει τις αντιλήψεις για τη σωματική τελειότητα και να αποφορτίσει τους νέους από την πίεση που ασκείται στην εικόνα του σώματος. Βέβαια, φυσικά και μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να επικριθεί, αντίθετα, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επίσης, σε αντιστάθμιση του γεγονότος ότι διαθέτει ορισμένα ανθυγιεινά τρόφιμα στα προϊόντα της, έχει δεσμευτεί να αναφέρει το επίπεδο συμμόρφωσής της με τις διατροφικές συστάσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση στις μεγάλες αγορές σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχει σταματήσει να διαφημίζει προϊόντα διατροφής σε μικρά παιδιά, ώστε να μην τα επηρεάζει αρνητικά. Aκόμα, H Unilever επενδύει στην ανάπτυξη plant-based συστατικών για τα προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Geno. Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία σειράς προϊόντων που θα χρησιμοποιεί εναλλακτικά φυτικά συστατικά.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η Unilever έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκμπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Επιδιώκει αλλαγές σε όλα τα brands που διαθέτει επενδύοντας και σε βιώσιμες συσκευασίες, όπως για παράδειγμα στην Kraft Heinz, η οποία δοκιμάζει το πρώτο βιώσιμο μπουκάλι από χαρτί. Επιπλέον, η Unilever ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα προγράμμα για να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας των καταψυκτών παγωτού της από -18 βαθμούς κελσίου σε -12 βαθμούς. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 με 30% ανά καταψύκτη, διασφαλίζοντας όμως τη διατήρηση της ποιότητας του παγωτού στα τωρινά επίπεδα.

Όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, το Dove της Unilever προωθεί ενεργά το inclusivity στη διαφήμιση συζητώντας για την πρόσληψη γυναικών με ποικιλομορφία από άλλες εταιρείες. Αυτό το κάνει μέσω της εκστρατείας «It’s On Us», η οποία ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται φέτος, και αποτελεί επέκταση του έργου #ShowUs του Dove για τη δημιουργία μιας συλλογής εικόνων που απεικονίζουν το όραμα της αληθινής ομορφιάς για τους διαφημιζόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.

Τα κίνητρα της Unilever

Η Unilever ίσως είναι μια εταιρεία που πραγματικά επιθυμεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο με τις επιλογές που κάνει, και σίγουρα με την τεράστια εμβέλεια της έχει μεγάλη επιρροή, την οποία αξιοποιεί με όμορφο τρόπο. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δεν υποκινείται από καθαρό αλτρουισμό.

Διαβάστε επίσης: Unilever | Ο σκοπός της εταιρείας και η απήχηση που έχει

Οι καταναλωτές της σύγχρονης εποχής, ειδικά οι νεότεροι της γενιάς Ζ και οι Μillennials, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και περιμένουν το ίδιο και από τις μάρκες. Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις μάρκες που γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμες ή είναι ανεύθυνες και αδιάφορες στα σημαντικά ζητήματα. Έτσι, η ύπαρξη κοινωνικού σκοπού έχει εμπορικό νόημα για τις μάρκες.

Παρόλα αυτά, ο πολιτικός ακτιβισμός της Unilever μπορεί να προκαλέσει πόλωση στους καταναλωτές. Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που νιώθουν πιο αισιόδοξοι βλέποντας τις προσπάθειες των brands, καθώς εκτιμούν τις εταιρείες που δεν μένουν σιωπηλές στα διάφορα κοινωνικοπολιτισμικά ζητήματα και είναι πρόθυμοι να τις στηρίξουν. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, ορισμένοι με διαφορετική άποψη να αποξενωθούν από το brand και να σταματήσουν να το προτιμούν, με τους επενδυτές να αποσύρουν τη στήριξή τους και τους μετόχους να διαμαρτύρονται.

Mε πληροφορίες από marketplace.org
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.