Είναι το Mango μια ανερχόμενη δύναμη στα παιδικά και εφηβικά ρούχα;

Η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Mango ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία Mango Kids με μια σειρά καταστημάτων και ένα πρόσθετο τμήμα Teen.

Οι νέες απαιτητικές συνθήκες ωθούν τις εταιρείες να ακολουθούν νέες στρατηγικές για να προσελκύουν πελάτες και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Πολλές εταιρείες ρουχισμού δραστηριοποιούνται επιπλέον ενεργά στους στόχους τους για βιωσιμότητα, με τους καταναλωτές να έχουν αφυπνιστεί και να δίνουν μεγάλη βάση στις δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρησή τους.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η εταιρεία ρουχισμού Mango, η οποία ιδρύθηκε το 1984 από τους αδελφούς Ardik. Το 2021 πέτυχε τον σκοπό της να παράγει το 80% όλων των ενδυμάτων με την ετικέτα Committed. Τα είδη που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία λέγεται ότι περιέχουν τουλάχιστον 30% βιώσιμες ίνες και έχουν κατασκευαστεί με βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής σε ελεγχόμενα εργοστάσια.

Διαβάστε επίσης: H Mango λανσάρει συλλογή με sustainable τζιν

Ωστόσο, το νέο εγχείρημα της εταιρείας επικεντρώνεται στα παιδιά και τους εφήβους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 40 νέα καταστήματα για τη Mango Kids παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων της σε 450.

Η απόφασή της αυτή συμβαδίζει με την ανταπόκριση των πελατών στις παιδικές συλλογές της, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 60% στις πωλήσεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, προβλέποντας τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, η Mango φαίνεται να είναι μία ανερχόμενη δύναμη στα παιδικά και εφηβικά ρούχα.

Πράγματι, τα παιδιά και οι έφηβοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό δημογραφικό στοιχείο, επειδή εκτός από τη δική τους αγοραστική δύναμη (η οποία είναι σημαντική) επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις των γονιών τους και είναι οι ενήλικοι καταναλωτές του μέλλοντος.

Αυτήν τη φορά, την τάση δεν καθορίζουν οι Gen Z, αλλά οι Μillennials γονείς και τα μικρά παιδιά της Gen Alpha. Σύμφωνα με έρευνες του Bain & Co., οι Millennials ξοδεύουν περισσότερα για τα παιδιά τους, αλλά και τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, επομένως υπάρχει συνεχής ζήτηση για νέα είδη.

Το 40 τοις εκατό των Millennials είναι γονείς, με συνολική παγκόσμια δύναμη δαπανών 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της δημιουργικής εταιρείας Barkley US με έδρα το Μιζούρι.

Έτσι, τα παιδικά ενδύματα είναι μια αγορά με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, την οποία έχουν εκμεταλλευτεί πολλές εταιρείες luxury δημιουργώντας παιδικές συλλογές, όπως οι Gucci, Givenchy, Yeezy, Moschino, Oscar de la Renta και άλλες.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 10 πιο cool brands για τα παιδιά της Γενιάς Alpha

Στην περίπτωση της Mango, προκειμένου να ξεχωρίσει από τις άλλες εταιρείες ρουχισμού, επιστρατεύει τις δυνατότητες που δίνει στο λιανεμπόριο η τεχνολογία, που ενδεχομένως απόεναντι σε ένα πιο νεανικό κοινό να απαοδειχτεί ακόμα πιο αποτελεσματική.

Σε καταστήματά της θα εφαρμόσει το Kids Lab, το οποίο θα τα ανανεώσει πλήρως και θα βελτιώσει την παρουσίαση των προϊόντων στους φυσικούς χώρους. Αρχικά δοκιμάστηκε στο Παρίσι και το concept θα επεκταθεί σε όλα τα νέα του καταστήματα από τον Σεπτέμβριο.

Η Mango θα παρουσιάσει επίσης το νέο της concept καταστήματος Mango Teen, αποκλειστικά αφιερωμένο στους εφήβους, που οδηγεί την εταιρεία σε μια νέα αγορά. Το πρώτο της κατάστημα θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη, με σχέδια η παρουσία του brand να επεκταθεί σε έως και 11 καταστήματα Mango Teen στην Ισπανία μέχρι το τέλος του έτους, και η έναρξη της διεθνούς επέκτασης να γίνει από το 2023.

Τα προϊόντα από τη συλλογή Teen θα συνεχίσουν να πωλούνται στα καταστήματα Mango όπου υπάρχει ήδη στοκ, με μια νέα συλλογή μάλιστα να κυκλοφορεί κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου το απόθεμα να προσαρμοστεί στις ανάγκες των δημογραφικών στοιχείων του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάρκες στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτό το (πολύ) νεανικό κοινό. Εξάλλου, αυτό είναι προφανές και από τη δυναμική άνοδο της ανάπτυξης περιεχομένου για παιδιά από τις πλατφόρμες streaming και τα μεγάλα media. Αν θέλουν οι εταιρείες να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά και τι τα προβληματίζει, ώστε να τους προσεγγίσουν με επιτυχία, θα πρέπει να τα αφουγκραστούν προσεκτικά.

Mε πληροφορίες από Fashion United