24 Απρ 2024
READING

Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Attica | Οι ισχυροί του λιανεμπορίου ποντάρουν στον τουρισμό

4 MIN READ

Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Attica | Οι ισχυροί του λιανεμπορίου ποντάρουν στον τουρισμό

Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Attica | Οι ισχυροί του λιανεμπορίου ποντάρουν στον τουρισμό

Ισχυρή είναι η προοπτική ανάπτυξης των πωλήσεων που προέρχονται από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση, εκτός από τα πολυκαταστήματα Attica και ιδίως για το κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου που αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, αποτελούν και οι πωλήσεις επιχειρήσεων όπως ο Κωτσόβολος και το Πλαίσιο.

Στην περίπτωση των καταστημάτων Attica, οι πωλήσεις που προέρχονται από τον τουρισμό αποτυπώνονται κατά κύριο λόγο στις tax free πωλήσεις και αφορούν αποκλειστικά τον τομέα της λιανικής. Οι δύο αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών από την άλλη πλευρά, πωλούν προϊόντα στον τουρισμό με έμμεσο τρόπο, καθώς ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τις επαγγελματικές (B2B) πωλήσεις προς επιχειρήσεις των κλάδων HoReCa.

Η είσοδος στου Πλαισίου στις λευκές συσκευές ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει και στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο και τον Κωτσόβολο, φέτος και οι δύο επιχειρήσεις συμμετείχαν στην έκθεση HoReCa που πραγματοποιήθηκε, δείχνοντας αμφότερες το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη αγορά. Θα θυμίσουμε μάλιστα ότι το Πλαίσιο, έχοντας κάνει την είσοδό του και στην αγορά των λευκών συσκευών από το 2019, εκτός από τις πωλήσεις στη λιανική, επιδίωξή του ήταν να κερδίσει και ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα της χονδρικής. Το 2021, η κατηγορία των λευκών συσκευών είχε συμβολή στα επίπεδα των 42,3 εκατομμυρίων ευρώ στον συνολικό τζίρο των 436,9 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε η επιχείρηση. Ειδικότερα όμως, οι Β2Β πωλήσεις του Πλαισίου είχαν μερίδιο 23% σε ό,τι αφορά αυτές που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου, ενώ οι συνολικές πωλήσεις προς επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 50%.

Το 20% των πωλήσεων της Κωτσόβολος προς τον τουρισμό

Στην περίπτωση της Κωτσόβολος, οι «τουριστικές» πωλήσεις Β2Β που προήλθαν από την αγορά του HoReCa, έναν τομέα στον οποίο η μεγαλύτερη αυτήν τη στιγμή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ποντάρει πολλά, το 2021 είχαν μερίδιο επί των συνολικών της πωλήσεων που έφτασε σε ποσοστό 20%. Θα θυμίσουμε ότι ο τζίρος της Κωτσόβολος στη διάρκεια του 2021 έφτασε τα 655 εκατομμύρια ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, Γιάννης Βασιλάκος, αναφέρθηκε μάλιστα προ μερικών ημερών στη βαρύτητα που έχει το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων για την επιχείρηση που ο ίδιος διοικεί, και σημείωσε ότι εκεί θα δοθεί σημαντική βαρύτητα και μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αττικά Πολυκαταστήματα: 17% του τζίρου τους είναι πωλήσεις tax free σε τουρίστες

Aπό την πλευρά της η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε., όπως είναι ο πλήρης εταιρικός τίτλος της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων, φέρνει στα ταμεία της σε ετήσια βάση από τον τουρισμό, ποσοστό που ανέρχεται στο 17% από τον συνολικό κύκλο εργασιών της μέσω των πωλήσεων αφορολόγητων ειδών (tax free). Ωστόσο, φέτος οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην Κίνα λόγω της πανδημίας, θα στερήσουν ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων αυτών από την επιχείρηση, καθότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες εισφέρουν και το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας πωλήσεων.

Μερικώς την εικόνα αναμένεται ότι θα αντισταθμίσουν για την εταιρεία οι Ευρωπαίοι αλλά και οι υπερατλαντικοί ταξιδιώτες που θα έρθουν στην Ελλάδα. Μία ακόμα σημαντική απώλεια για τις tax free πωλήσεις αποτελεί και το γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες επίσης δε θα έρθουν στην Ελλάδα φέτος λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Αποτελούν μάλιστα τη δεύτερη σημαντικότερη οικονομική δύναμη ως προς τη συμμετοχή τους στον τζίρο του tax free μετά τους Κινέζους. Επομένως σε ό,τι αφορά τις tax free πωλήσεις, τα Attica αναμένουν φέτος η μεγαλύτερη κινητικότητα να προέλθει κυρίως από Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Αιγύπτιους.

Η δυναμική των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα

Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, μπορεί να ανατρέξει στα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του Μαΐου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που οι πτήσεις ήταν 48.498, φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 3,4% στην κίνηση των αεροπλάνων. Ως προς το σύνολο της επιβατικής κίνησης σε αναχωρήσεις και αφίξεις, που ήταν 5.868.304 το 2019, για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα του 2022 διαπιστώνεται άνοδος 1%. Όσον αφορά ειδικά τις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού, το 2019 ήταν 2.356.989, ενώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 σημειώνεται αύξηση 3,2%.

Οι εκτιμήσεις ως προς την τουριστική κίνηση για το σύνολο του 2022 είναι ανοδικές σε σύγκριση με τη χρονιά – ρεκόρ που ήταν το 2021, ωστόσο αυτό μένει να φανεί και στην πράξη μέσα από τα σχετικά στοιχεία που θα προκύψουν κατά την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.