24 Απρ 2024
READING

Coca-Cola: Νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για την Φολέγανδρο

3 MIN READ

Coca-Cola: Νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για την Φολέγανδρο

Coca-Cola: Νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για την Φολέγανδρο

Η Coca-Cola στην Ελλάδα & η GWP-Med παρουσιάζουν το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων, ‘Zero Drop’, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation)

Το νερό αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανάπτυξη και τη σωστή ευημερία μίας κοινωνίας. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται η άσκοπη χρήση του, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας σε πολλές ηπειρωτικές και νησιώτικες περιοχές της χώρας μας. 

Μία τέτοια πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει η Coca-Cola στην Ελλάδα που εδώ και 16 χρόνια υλοποιεί προγράμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με μεγάλη αξία και ιδιαιτέρα θετικό αντίκτυπο, για την υπεύθυνη χρήση και ενίσχυση της επάρκειας του νερού. 

Στις 6 Ιουλίου, η εταιρεία μαζί με την Global Water Partnership – Mediterranean παρουσίασε το ‘Zero Drop’  κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρου Βαρελίδη, παρουσία της Δημάρχου του νησιού, κ. Ευθαλίας Παπαδοπούλου, του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα, της κ. Μαρίας Τζελέπη, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Coca-Cola Hellas, και του Καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλου, Προέδρου, Global Water Partnership – Mediterranean. 

Απώτερος στόχος του προγράμματος ‘Zero Drop’ είναι η Φολέγανδρος να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού, καθώς χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση περισσότερων από 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως και ενισχύεται σημαντικά η υδατική επάρκεια του νησιού, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για τους 800 κατοίκους, τους χιλιάδες επισκέπτες και τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας. 

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιέλαβε έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου κατά 63% και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη του κενού μεταξύ ζήτησης και παροχής νερού στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες, που οδήγησε σε διακοπές στην υδροδότηση μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. 

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για 52 μαθητές και 10 εκπαιδευτικούς στα δυο σχολεία της Φολεγάνδρου, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα ως προς την ορθή χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου  6 «υδρο-πάνελ», μιας καινοτόμου εφαρμογής που αξιοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράξει πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Τα υδροπάνελ, που εισάγονται στην Ελλάδα από τον πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, Idator, χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό, με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.