Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις του μάρκετινγκ μπορεί να αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό όμως να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το content marketing αποτελεί βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing, ικανό να βοηθήσει να αυξηθούν οι πωλήσεις, να προσελκύσει νέους πελάτες, να δημιουργήσει αφοσιωμένο κοινό, να διαμορφώσει ένα στιβαρό brand identity.
Πρόκειται για ένα κανάλι digital marketing, που στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας μίας επιχείρησης σε ένα στοχευμένο κοινό, με την ταυτόχρονη αύξηση της αφοσίωσης προς την επιχείρηση-oργανισμό παρέχοντας πληροφορία ή γνώση.
Το περιεχόμενο μπορεί να ποικίλλει σε μορφή και θεματολογία (άρθρα, παρουσιάσεις, έρευνες, video, infographics, audio κλπ.), ενώ το είδος του περιεχομένου θα πρέπει να είναι σχετικό με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία. Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, ώστε ο καταναλωτής να το βρίσκει ωφέλιμο, συναφές με το αντικείμενο της επιχείρησης και φυσικά θα πρέπει να ανανεώνεται με συνέπεια σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαβάστε επίσης: Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022
Όμως, πώς θα διαλέξει μία επιχείρηση το κατάλληλο περιεχόμενο για να επιτύχει τους στόχους της; Φέτος, οι πέντε τάσεις μάρκετινγκ περιεχομένου, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο, είναι:
1. Personalization
Οι σημερινοί καταναλωτές βομβαρδίζονται από μηνύματα μάρκετινγκ. Το εξατομικευμένο μάρκετινγκ είναι μια από τις πιο σημαντικές τάσεις στο content marketing για το 2022, καθώς είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί μια σταθερή σύνδεση με την αγορά-στόχο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Epsilon, το 80% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσει από μια μάρκα που παρέχει μια εξατομικευμένη εμπειρία
Η εξατομίκευση, που εμβαθύνει στις ατομικές προτιμήσεις, ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη, βασίζεται σε δεδομένα καταναλωτών, αναλυτικά στοιχεία, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και αυτοματισμό για τη δημιουργία εξατομικευμένων αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες.
Οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορούν να λάβουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του αγοραστή τους και να φροντίσουν για τα πάντα, από το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό έως τις προτάσεις προϊόντων.
2. Metaverse
Η χρήση του metaverse –ένας κοινόχρηστος εικονικός χώρος, όπου τα avatar αντιπροσωπεύουν χρήστες– έχει αυξηθεί σταθερά και είναι μια τάση μάρκετινγκ περιεχομένου που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2017. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι 85 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν επαυξημένη πραγματικότητα (AR) ή εικονική πραγματικότητα (VR ) το 2021, σύμφωνα με το Forbes.
Οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ πλέον δραστηριοποιούνται ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων του metaverse. Οι Millennials και ο Gen Z-ers είναι μανιώδεις χρήστες των virtual χώρων, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών όπως το Roblox και τεχνολογιών όπως το VR. Έτσι, οι marketers προσπαθούν να δημιουργήσουν σε αυτά τα ψηφιακά περιβάλλοντα, ψηφιακές εμπειρίες που είναι παράλληλες με τις εμπειρίες του πραγματικού κόσμου ή συνδέονται με κάποιον τρόπο με αυτό που κάνει ήδη το brand στην πραγματική ζωή.
Μία εικονική διαφήμιση εντός ενός παιχνιδιού ή μια branded εγκατάσταση ή virtual eventes με τa οποίες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν οι χρήστες μπορούν να είναι καθοριστικές για μία επιχείρηση.
3. Localization
To «localization» ή, στα ελληνικά, η «τοπικοποίηση», αφορά στην προκειμένη περίπτωση το κομμάτι της τεχνολογίας. Είναι μια αναδυόμενη τάση μάρκετινγκ περιεχομένου, η οποία εξετάζει πώς ένα brand μπορεί να προσφέρει τοπικές και μοναδικές εμπειρίες που να απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
Μια αποτελεσματική στρατηγική τοπικής προσαρμογής βελτιώνει την εμπειρία των πελατών και επιτρέπει να μεταδωθεί έπειτα το μήνυμα στο παγκόσμιο κοινό, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα της επωνυμίας. Αφορά την προσαρμογή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας (δηλαδή ιστοσελίδας ή εφαρμογής) στις πολιτισμικές, γλωσσικές και τεχνικές απαιτήσεις μιας χώρας ή μιας κοινότητας.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η τοπικοποίηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον του λιανεμπορίου
Για παράδειγμα, αν ένας επιχειρηματίας θέλει να μεταφράσει την ιστοσελίδα του προς την αγγλική γλώσσα, θα πρέπει, αρχικά, να καθορίσει σε ποιο κοινό απευθύνεται: στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία; Έπειτα, το προϊόν ή υπηρεσία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εκάστοτε χώρας, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το αγοραστικό κοινό, το γλωσσικό επίπεδο αλλά και άλλους πολιτισμικούς παράγοντες, όπως οι τοπικές διάλεκτοι ή κοινωνικά καθεστώτα. Αφού ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες, τότε γίνεται και η κατάλληλη γλωσσική προσαρμογή του προϊόντος προς τη γλώσσα-στόχο.
Για τους λόγους αυτούς, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν μια σοβαρή και αποτελεσματική παρουσία τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο να δίνουν μεγάλη σημασία στην προσαρμογή της ιστοσελίδας τους και του περιεχομένου της, σύμφωνα με το εκάστοτε κοινό, και να εμπιστεύονται επαγγελματίες που γνωρίζουν τη διαδικασία, ώστε να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για την επιχείρησή τους.
4. Sustainability
Για τους Millennials, τη γενιά Z και τους Άλφα, το περιβάλλον είναι το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Accenture, το 63% των καταναλωτών προτιμά να ψωνίζει από επωνυμίες που δίνουν σημασία στη βιωσιμότητα και να απορρίψει μάρκες που δε δείχνουν να σέβονται το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εταιρείες υιοθετούν στρατηγικές που προσπαθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τα προγράμματα second hand, και επαναγοράς και metaverse.
Για παράδειγμα, το metaverse δίνει τη δυνατότητα στις μάρκες πολυτελείας να διπλασιάσουν την ανάπτυξή τους ψηφιακά, χωρίς να επιβαρύνουν με τα αρνητικά του καταναλωτισμού. Για παράδειγμα, η Gucci δημιούργησε έναν εικονικό κήπο στο Roblox, μια πλατφόρμα παιχνιδιών όπου οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν εικονικά προϊόντα Gucci και η Balenciaga ψηφιοποίησε τις συλλογές της στο Fortnite.
Διαβάστε επίσης: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing
5. Συμπερίληψη
Όταν οι έμποροι αναπτύσσουν τις στρατηγικές περιεχομένου τους, τείνουν να θεωρούν το περιεχόμενό τους προσβάσιμο σε όλους τους αναγνώστες, αγνοώντας τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη. Η προτεραιότητα στην ένταξη είναι υψίστης σημασίας το 2022, με τους Μillennials και τους Gen Z-ers να είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μάρκες που παρουσιάζουν ποικιλομορφία στις διαφημίσεις τους. Το περιεκτικό περιεχόμενο θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση και την απήχηση σε άτομα διαφορετικών χαρακτηριστικών.
Για να γίνει αυτό, οι επωνυμίες πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις λέξεις τους, έχοντας επίγνωση του πώς οι αντωνυμίες, οι αναφορές της ποπ κουλτούρας και οι ιδιωματισμοί μπορούν να επηρεάσουν τους αναγνώστες. Το περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες σε καμπάνιες μάρκετινγκ. Οι πελάτες ταυτίζονται με τις επωνυμίες όταν βλέπουν ανθρώπους σαν τους ίδιους να αντικατοπτρίζονται στο μάρκετινγκ που τους απευθύνεται.
Με πληροφορίες από The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.