Διά στόματος του CEO της, Herbert Diess, η Volkswagen ανακοίνωσε μεγαλεπήβολα σχέδια για την Κίνα. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn και που έδωσε από κοινού με τον Chang Qing, CEO της CARIAD China, που είναι ο in-house βραχίονας αυτοκινητιστικού λογισμικού του Γερμανού κατασκευαστή στη χώρα, έκανε λόγο για «τεράστιες επενδύσεις στην Κίνα» και σημείωσε ότι «σε λίγα χρόνια, θα έχουμε πολλές χιλιάδες μηχανικούς λογισμικού στην Κίνα».
Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο φαίνεται ότι θέλει να καλύψει με τις κατάλληλες στρατηγικές όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της και να γίνει κυρίαρχη της ανερχόμενης αγοράς των ηλεκτροκίνητων, ξεπερνώντας την Tesla, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συμβεί μέχρι το 2024.
Η Κίνα, βέβαια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δύσκολη πίστα» για τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, παρόλο που έχουν σημαντική διείσδυση. Εκεί, στην αγορά των ηλεκτροκίνητων την πρωτοκαθεδρία έχουν συνολικά οι εγχώριοι παίκτες, που μάλιστα προσφέρουν και πολύ οικονομικά EVs, αν και ακόμα η ζήτηση για ηλεκτροκίνητα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, με τις πωλήσεις τους να αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του συνόλου. Ωστόσο, καθώς αυτό το ποσοστό αναμένεται ότι θα αλλάξει σύντομα προς τα πάνω, ο ανταγωνισμός των μεγάλων της δυτικής αυτοκινητοβιομηχανίας των EVs αποκτά μεγαλύτερο νόημα.
Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Volkswagen φιλοδοξούν λοιπόν να ισχυροποιήσουν τη θέση της στην κινεζική αγορά, και έναντι της Tesla, η οποία κρατά το 13% της, έναντι ενός 3,5% που ανήκει στον γερμανικό όμιλο. Μάλιστα, αυτή η περίοδος δεν είναι η καλύτερη για την Tesla, που ξεκίνησε δυνατά τη χρονιά στην Κίνα, με άυξηση 85% των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, για να τις δει έπειτα, τον Μάρτη, να πέφτουν 98%, λόγω των σκληρών lockdowns που επιβλήθηκαν. Μετά από δύο άσχημους μήνες, όμως, τον Ιούνιο, η εταιρεία ανέκαμψε σε αυτήν που θεωρείται η σημαντικότερη διεθνής αγορά της.
Η Volkswagen, όμως, έχει το προτερήμα της πολύ πλούσιας γκάμας, χάρη στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο των brands της, ενώ τώρα, με αυτές τις επενδύσεις που ανακοινώνει, δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να πιάσει το πνεύμα και τις προτιμήσεις των Κινέζων καταναλωτών, που διαφέρουν από εκείνα που ζητούν οι αγοραστές της στη Δύση – και όχι μόνο επειδή εξελίσσονται και αλλάζουν γρήγορα, όσο γρήγορα αναπτύσσεται η συγκεκριμένη αγορά.
Για να είναι λοιπόν ενημερωμένη και μέσα στα πράγματα, η VW θα επενδύσει κατ’ αρχάς στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επί κινεζικού εδάφους. Έτσι, με την ουσιαστική, φυσική παρουσία της στην Κίνα, θέλει να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της τοπικής αγοράς, κυρίως όσον αφορά την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, αλλά και των τεχνολογιών που αναβαθμίζουν την εμπειρία οδηγού και επιβατών μέσα στα οχήματα, κάτι για το οποίο οι Κινέζοι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχει στην Κίνα ζήτηση για ηχοσυστήματα που είναι σχεδιασμένα να υποστηρίζουν καραόκε, για εσωτερικές ενσωματωμένες κάμερες ή για δυνατότητες streaming.
Ουσιαστικά, αυτό που επισημαίνει η Volkswagen είναι ότι η κινεζική αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τα δυτικά κριτήρια, καθώς οι καταναλωτές εκεί έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Έτσι, η ενίσχυση της φυσικής παρουσίας του κατασκευαστή στη χώρα και η επένδυση σε αυτήν θεωρητικά θα μπορούσε να βοηθήσει να ακουστεί ο παλμός της τοπικής αγοράς.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο εμφανής, παρόλο που οι ευκατάστατοι Κινέζοι καταναλωτές αγαπούν τα δυτικά brands, ειδικά τα πολυτελή, ανεξαρτήτως κλάδου. Έτσι, είδαμε πρόσφατα την Gucci και τον Valentino να διορίζουν νέους CEOs για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις των οίκων στην Κίνα, οι οποίοι θα έχουν την έδρα τους εκεί. Και, ακόμα πιο πρόσφατα, την πλατφόρμα TikTok να εγκαταλείπει τα σχέδιά της για επέκταση των livestream shopping events στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παρόλο που αυτός ο τρόπος αγορών ανθεί στην Κίνα εδώ και χρόνια.
Με πληροφορίες από Reuters
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.