25 Απρ 2024
READING

H πρώτη παγκόσμια καμπάνια της Birkenstock εξηγεί γιατί τα παπούτσια της είναι άσχημα

4 MIN READ

H πρώτη παγκόσμια καμπάνια της Birkenstock εξηγεί γιατί τα παπούτσια της είναι άσχημα

H πρώτη παγκόσμια καμπάνια της Birkenstock εξηγεί γιατί τα παπούτσια της είναι άσχημα

Η Birkenstock, το brand παπουτσιών που οι καταναλωτές είτε αγαπούν είτε μισούν, ετοιμάζει την πρώτη παγκόσμια καμπάνια της γιορτάζοντας τα 248 χρόνια της και αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσης πίσω από τη σχεδίαση του διαχρονικού unisex σανδαλιού της.

Το μήνυμα της καμπάνιας “Ugly for a Reason” επικοινωνείται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών, που ρίχνει φως στο ανθρώπινο πόδι, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους για τη σημασία της υγείας των ποδιών και τον ρόλο που παίζουν τα υποδήματα Birkenstock για τη διατήρησή της.

Η εκστρατεία με γνώμονα το σκοπό επικεντρώνεται στις διαλέξεις στις οποίες ο υποδηματοποιός Konrad Birkenstock εκπαίδευσε τους συνομηλίκους του στη Γερμανία. H αρχή της οικογενειακής αυτής επιχείρησης παπουτσιών, πάει πίσω στον Γιόχαν Άνταμ Μπίρκενστοκ, που εργάστηκε ως υποδηματοποιός στην πόλη Λάνγκεν Μπεργκζχάιμ της Γερμανίας το 1774. Το 1896, ο εγγονός του, ο υποδηματοποιός Κόνραντ με έδρα την Φρανκφούρτη, είχε ανοίξει δύο καταστήματα και λάνσαρε το fussbett, τις ανατομικές σόλες που υποστηρίζουν και ταιριάζουν άψογα στο πόδι. Μέχρι το 1925 είχαν φτάσει να τα πωλούν σε όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία επεκτάθηκε σε εβδομαδιαία εκπαιδευτικά μαθήματα για επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, σχετικά με τα μυοσκελετικά και κυκλοφορικά οφέλη, των ειδικών υποδημάτων της. Στη συνέχεια, το 1947, ο γιος του Κόνραντ, Καρλ, δημοσίευσε το βιβλίο  «Podiatry – The Carl Birkenstock System» επεξηγώντας την προσέγγισή του σχετικά με το «φυσικό βάδισμα» για υγιή πόδια. Αυτό ήταν το πρώτο από τα πολλά βιβλία και εγχειρίδια Birkenstock γεμάτα με ιδέες για τόνωση των ποδιών – όπως το περπάτημα στη φύση χωρίς παπούτσια και το βύθισμα των ποδιών σε άλατα πευκοβελόνας και κρύο νερό.

Μπορεί με μια πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζουν, με πολλούς να τα χαρακτηρίζουν «άσχημα», ωστόσο πλέον ανήκουν στην κατηγορία των cult υποδημάτων, που κατάφεραν να γνωρίσουν τεράστια επιτυχία και εξακολουθούν να κοσμούν τα πόδια των χίπηδων, των μοντέλων, των μαμάδων, των μπαμπάδων ακόμα και της Generation Z – και στην Ελλάδα να ταυτίζονται για δεκαετίες με το «τουριστικό σανδάλι με κάλτσα», που τώρα έγινε πια trend στη μόδα.

Καθώς λοιπόν το brand αμαβαθμίστηκε και στυλιστικά, αυτόν τον χρόνο, η Birkenstock ανακοίνωσε τις συνεργασίες της με του οίκους υψηλής ραπτικής Dior και τον Jil Sander και τον Manolo Blahnik στο πολυτελές ρόστερ της, ενώ έχει απορρίψει συνεργασίες με τον γίγαντα του streetwear Supreme.

Διαβάστε ακόμα: Η Birkenstock πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της στον Bernard Arnault της LVMH

Για την τελευταία της καμπάνια η εταιρεία απευθύνθηκε στην εταιρεία παραγωγής New York Times Advertising και συγκεκριμένα στο στούντιο T Brand, ενώ η καμπάνια θα δημοσιευτεί στα nytimes.com, το BIRKENSTOCK.com και σε όλα τα άλλα διαδικτυακά κανάλια της παγκόσμιας επωνυμίας lifestyle και εφευρέτη των αμφιλεγόμενων υποδημάτων. Με αυτήν την επιλογή η εταιρεία δείχνει ότι θέλει να δώσει έναν πιο δημοσιογραφικό, παρά διαφημιστικό, αέρα στην πρώτη της καμπάνια, στοχεύοντας σε ένα κοινό ευκατάστατο και προοδευτικό, όπως το κοινό των The New York Times.

Το πρώτο επεισόδιο της καμπάνιας έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουλίου 2022. Επίσης, θα υποστηριχθεί από μια πρωτοβουλία ενεργοποίησης μέσων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τετράμηνης περιόδου της εκστρατείας.

Το πρώτο κεφάλαιο της σειράς εμβαθύνει στον ρόλο που παίζουν τα πόδια στην εξέλιξη. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η σημασία της υγείας των ποδιών. Το πρώτο επεισόδιο δείχνει διαφορετικές δραστηριότητες στις οποίες χρησιμοποιούνται τα πόδια, χρησιμοποιώντας πλάνα δρομέων και χορευτών, τονίζοντας ότι τα πόδια μας είναι ο μόνος εγγενής τρόπος μεταφοράς μας. Ιατρικά διαγράμματα και θεαματικά κινούμενα σχέδια ποδιών ρίχνουν ένα εκπαιδευτικό φως στο βίντεο. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σεκάνς συνεντεύξεων από συνομιλίες με δύο διακεκριμένους επιστήμονες, την Carol Ward, καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, και τον Benno M. Nigg, καθηγητή Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Το δεύτερο επεισόδιο («Finding Our Feet») εξετάζει πώς μπορεί να βελτιωθει το μέλλον της υγείας των ποδιών, μέσα από το πρίσμα της κληρονομιάς της Birkenstock στην ορθοπεδική. Θα λανσαριστεί στις 11 Αυγούστου 2022. Το τρίτο επεισόδιο («Stepping into the Details») διερευνά γιατί ο λειτουργικός σχεδιασμός, η ποιότητα και η υπευθυνότητα είναι σημαντικά για την υγεία των ποδιών. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου 2022.

H επιτυχία των Birkenstock σχετίζεται – εκτός από την άνεση και το στυλ που προσφέρουν – με ένα είδος εκλεκτικότητας που έχει επιδείξει η ίδια η εταιρεία στην αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2016 η Birkenstock επέλεξε να αφαιρέσει τα προϊόντα της από τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, το Amazon.

Με τον φυσικό φελλό, τη γιούτα, τη λατέξ σόλα και τα χοντρά λουράκια, το Birkenstock κάνει μια δήλωση κατά της εφήμερης μόδας που ξεπερνά τις τάσεις αλλά συνεχίζει να τις ορίζει παρέχοντας άνεση και στυλ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.