26 Απρ 2024
READING

Η άνοδος και η πτώση του Μουζενίδη

5 MIN READ

Η άνοδος και η πτώση του Μουζενίδη

Η άνοδος και η πτώση του Μουζενίδη

Ο ομογενής από την πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) Μπόρις Μουζενίδης – απεβίωσε τον Μάρτιο του 2021 λόγω επιπλοκών από την πανδημία του κορωνοϊού – θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πέτυχε το ακατόρθωτο. 

Να αναπτύξει από το μηδέν τον μεγαλύτερο εγχώριο τουριστικό όμιλο – πριν την κατάρρευση ο όμιλός του απαρτιζόταν από 18 εταιρείες – και να φέρει στην Ελλάδα τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες και κατ’ επέκταση πακτωλό από ρούβλια στην ελληνική οικονομία.

Η πτώση του τουριστικού πρακτορείου Μουζενίδη είναι πάνω-κάτω γνωστή. Ο θάνατος του ιδρυτή του ομίλου σε συνδυασμό με την πανδημία που έπληξε τον τουριστικό κλάδο στάθηκαν μοιραία για τον όμιλο. Σήμερα αυτό που παρακολουθούμε είναι το ξήλωμα του πουλόβερ, μέσω πλειστηριασμών αυτής της αυτοκρατορίας.

Ποια είναι όμως η ιστορία του Μουζενίδη; Αν ο όμιλος ήταν ακόμη στα πόδια του, σήμερα θα συμπλήρωνε 30 χρόνια ζωής. Ήταν το 1992 όταν ο 31χρονος τότε μηχανικός αυτοκινήτων Μπόρις Μουζενίδης ήρθε στην Ελλάδα. Η ιδέα να δραστηριοποιηθεί με τον τουρισμό, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, του μπήκε το 1993, όταν σε μια συζήτηση ένας φίλος του, του είπε «η Ελλάδα έχει θάλασσα και ήλιο».

«Για κάποιο λόγο αυτή η φράση μου έμεινε στο μυαλό. Έτσι το 1995 άνοιξα το πρώτο μου τουριστικό γραφείο στην οδό Μοναστηρίου. Δύο χρόνια αργότερα μετακομίσαμε στην οδό Ολύμπου». Σε αυτήν την πορεία, η οποία δεν ήταν ανέφελη, καθώς η Ρωσία και κατ’ επέκταση οι Ρώσοι βίωσαν τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, τις διενέξεις με την Ουκρανία, την υποτίμηση του ρουβλίου και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, ο όμιλος του Μπόρις Μουζενίδη – το 2013 απέκτησε και την αεροπορική εταιρεία Ellinair -, αναπτύχθηκε μέσω και συνεργαζόμενων γραφείων που έστησε η Mouzenidis Travel σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, του Καζακστάν, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Γεωργίας και της Τουρκίας.

Σε αυτά τα χρόνια, ο Μπόρις Μουζενίδης κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της χώρας, να συνδέσει τουριστικά τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων με την Ελλάδα, φέρνοντας, ετησίως, τα τελευταία χρόνια, περί τους 300.000 τουρίστες. Δηλαδή πάνω από το 50% των Ρώσων που επισκέφθηκαν τη χώρα ή το 1% των τουριστών που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα το 2019, όπου ο εισερχόμενος τουρισμός άγγιξε τα 31,348 εκατομμύρια.

Και οι Ρώσοι τουρίστες, που εφέτος τους αναζητούμε με το κυάλι, ήταν big spenders. Για του λόγου το αληθές, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη (ΜΚΔ) ήταν το 2018 654,8 ευρώ, υψηλότερη δηλαδή κατά 26% από την ΜΚΔ που καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας (519,6 ευρώ) και 31,7% υψηλότερη από τη Μέση Διάρκεια Παραμονής του μέσου όρου των τουριστών. Οι Ρώσοι έκαναν το 2018 κατά μέσο όρο 9,9 ημέρες διακοπές στην Ελλάδα από 7,5 ημέρες που έκαναν οι υπόλοιποι ξένοι τουρίστες.

Διαβάστε ακόμα: H ευρωπαϊκή συμμαχία για την προσέλκυση των «τουριστών πολυτελείας»

Σε αυτήν την κατάρρευση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, εκτός από την πανδημία και τα έξτρα μέτρα που επεβλήθησαν στους Ρώσους τουρίστες, εμβολιασμένους και μη, για την αποφυγή διασποράς της νόσου, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των visas και η κατάρρευση της Mouzenidis Travel.

Τα προβλήματα της Mouzenidis Travel ξεκίνησαν με την έλευση της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, και έγιναν ευρέως ορατά στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, όταν η Mouzenidis Travel ανέστειλε τη λειτουργία της επικαλούμενη την πανδημία, που έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μη σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων.

Η μόνη οικονομική στήριξη που έλαβε η εταιρεία προήλθε από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών της. Ωστόσο, η στήριξη δεν ήταν επαρκής, καθώς δεν κάλυψε ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, αναφέρει.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, να βρει επενδυτή και τα απαιτούμενα κεφάλαια, η εταιρεία κατέθεσε στις 22 Ιουνίου του 2021 αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε εν μέρει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής. Απέρριψε την Κύρια παρέμβαση – το Δημόσιο, ΕΦΚΑ, και διάφοροι πιστωτές τάχθηκαν κατά της εξυγίανσης -, ανέστειλε προσωρινά κάθε διαδικασία ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, εκκρεμούς ή μη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί σε βάρος της εταιρείας μέχρι εκείνη την ημέρα και απαγόρευσε προσωρινά τη λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου σε βάρος της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης.

Επίσης, απαγόρευσε προσωρινά την καταγγελία των ενεργών συμβάσεων μίσθωσής της με τρίτους, ανέστειλε προσωρινά όλες τις προθεσμίες άσκησης αξιώσεων και παραγραφής, υπό τις οποίες τελούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, όπως και τις προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων.

Στις 22 Οκτωβρίου, η εταιρεία έλαβε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δίμηνη παράταση της ισχύος των προληπτικών μέτρων, στις 22 Νοεμβρίου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα επί της προσωρινής διαταγής που δόθηκε, ενώ στις 23 Δεκεμβρίου έληγε η περίοδος χάριτος.

Τελικά, στις αρχές του έτους, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριπτε την παράταση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν λήξει στις 23 Δεκεμβρίου, και η Mouzenidis Travel βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι στους πιστωτές της, χάνοντας το καθεστώς της προστασίας και κάνοντας ακόμη πιο ασφυκτικά τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.