19 Απρ 2024
READING

Aegean: Τι συμβαίνει με την προμήθεια των νέων αεροπλάνων που ανανεώνουν ριζικά το στόλο της

4 MIN READ

Aegean: Τι συμβαίνει με την προμήθεια των νέων αεροπλάνων που ανανεώνουν ριζικά το στόλο της

Aegean: Τι συμβαίνει με την προμήθεια των νέων αεροπλάνων που ανανεώνουν ριζικά το στόλο της

Tη δυναμική για να επιστρέψει και πάλι στα οικονομικά δεδομένα του 2019 έχει φέτος η Aegean. Η αεροπορική, όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις, βασίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στην τουριστική κίνηση της χώρας και όλα συναινούν στο γεγονός ότι μπορεί προσεχώς να ανατρέψει το σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία.

To 2021, η Aegean κατάφερε να ανακτήσει μέρος από τις χαμένες τις δυνάμεις, καθώς προσέφερε το 78% της πτητικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία κέρδισε πέρυσι το 65% της επιβατικής κίνησης. Φέτος τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να καταφέρει και να γυρίσει σε κερδοφορία στο τέλος της χρονιάς.

Για φέτος, οι θετικές τάσεις άρχισαν να αποτυπώνονται ήδη από τον Απρίλιο. Αυτός μάλιστα ήταν ο πρώτος μήνας για το 2022, που η αεροπορική εταιρεία ξεπέρασε σε εισπράξεις τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Sky Express να κερδίσει έδαφος από την Aegean;

Ενδεικτικό επίσης της μέχρι στιγμής φετινής πορείας, είναι το γεγονός ότι τον Μάιο του 2022 ξεπέρασε σε αριθμό τους 1 εκατομμύριο επιβάτες και τον Ιούνιο τους 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, με τις πληρότητες πλέον να βρίσκονται σε επίπεδα προ της πανδημίας. Σημειώνεται ότι το 2021 οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 72,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένες από τις αντίστοιχες του 2020 ύψους 296,8 εκατ. ευρώ.

Προέχει η αντικατάσταση του παλαιού στόλου με τα νέου τύπου αεροπλάνα

Κυρίαρχο ωστόσο είναι το στοίχημα της Aegean να προχωρήσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό. Κίνηση που θα της επιτρέψει να ανανεώσει τον στόλο των αεροσκαφών της, όπως είχε προγραμματίσει. Ήταν Οκτώβριος του 2020, όταν η εταιρεία παραλάμβανε τότε το πρώτο της αεροπλάνο νέας γενιάς Α321 neo, ένα αεροπλάνο που διαθέτει νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney. Οι συγκεκριμένοι κινητήρες πετυχαίνουν μείωση κατά 23% των εκπομπών CO2 ανά χιλιομετρική θέση σε σχέση με τον προηγούμενο στόλο των Airbus, αλλά και κατά 53% σε σχέση με τα αρχικά – και τότε καινούρια – AvroJ100 της ελληνικής αεροπορίας. Συνολικά για το 2022 έχει προγραμματίσει να παραλάβει επιπλέον 12 νέα Airbus 321/320 neo.

Θα θυμίσουμε ότι η Aegean επιδίωξε εντός του 2021 να επιταχύνει τον ρυθμό παραλαβής των νέων αεροσκαφών, σε μία προσπάθεια να αναπροσαρμόσει τις άμεσες παραδόσεις τους για την προσεχή διετία. O στόλος της Aegean αριθμούσε 65 αεροσκάφη στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ την ίδια χρονιά παρέλαβε ένα Airbus A321 neo και ένα αεροσκάφος ATR 72-600. Συνολικά, από τα τέλη του 2019 έως και τα τέλη του 2021, η εταιρεία παρέλαβε 9 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo. Μάλιστα, ο στόχος το 2020 για την ελληνική αεοπορική εταιρεία, όταν το πρώτο Airbus 321 neo ερχόταν στην Ελλάδα, ήταν να παραλάβει 9 αεροσκάφη έως και την άνοιξη του 2021, κάτι που πέτυχε. Η συνολική παραγγελία αφορά την απόκτηση 46 αεροσκαφών και η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος προσδιορίζεται χρονικά για το 2026.

Αντίδοτο στο κόστος των καυσίμων, τα νέα αεροπλάνα με μειωμένη κατανάλωση κατά 15%

Μάλιστα, η προμήθεια των συγκεκριμένων αεροπλάνων στην τρέχουσα χρονική συγκυρία προβάλλεται εκ των ων ουκ άνευ και λόγω του σημαντικά επιβαρυμένου κόστους καυσίμων. Οι κινητήρες νέας τεχνολογίας προσφέρουν μείωση 15% ανά πτήση όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και 19%-23% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανά επιβατική θέση, σε σχέση με τα αεροσκάφη Airbus προηγούμενης γενιάς.

Εκτός από τα Airbus A320 και A321 neo, έχει συμφωνήσει και για την αντικατάσταση των ελικοφόρων αεροσκαφών που διαθέτει, με νέου τύπου αεροπλάνα ATR-72, με την πρόωρη λήξη και επαναπαράδοση στον εκμισθωτή των 8 αεροσκαφών τύπου Q400. Οι αρχικές συμβάσεις μίσθωσης έληγαν τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο τα 8 αεροσκάφη Q400 συμφωνήθηκε να επαναπαραδοθούν στον εκμισθωτή εντός του 2022.

To επιχειρηματικό άνοιγμα της Aegean στη Ρουμανία

H επιχείρηση έχει κάνει και άνοιγμα σε μία ακόμα αγορά, αυτή της Ρουμανίας. Εκεί, το 2021 Aegean αύξησε τη συμμετοχή της στην αεροπορική εταιρεία, Animawings, από 25% σε 51%, και ανέλαβε σταδιακά την υποστήριξη και διοίκηση της εταιρείας. H είσοδος στη ρουμάνικη αεροπορική ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο όμιλος Memento (Christian Tour). Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανέρχεται σε 1,3 εκ ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.