17 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Οι μεγάλοι λιανέμποροι απέχουν σημαντικά από τους στόχους βιωσιμότητας

3 MIN READ

Έρευνα | Οι μεγάλοι λιανέμποροι απέχουν σημαντικά από τους στόχους βιωσιμότητας

Έρευνα | Οι μεγάλοι λιανέμποροι απέχουν σημαντικά από τους στόχους βιωσιμότητας

Είναι γεγονός πως πολλές προσπάθειες γίνονται από πλευράς των μεγάλων εταιρειών όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα κι αυτές οι προσπάθειες δεν επαρκούν ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), σε συνεργασία με το World Retail Congress, στην οποία συμμετείχαν 37 εταιρείες με ετήσια κέρδη από 1 ως 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό μικρότερο του 20% των εταιρειών λιανεμπορίου έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τους στόχους που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2016 στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι υπάλληλοι ζητούν καλύτερες περιβαλλοντικές πολιτικές από τις εταιρείες

Η ίδια έρευνα διαπιστώνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν από την αλυσίδα αξίας (Scope 3), οι οποίες κατά κανόνα αποτελούν το 90% του αρνητικού περιβαλλοντικού αντικτύπου κάθε εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα 40% των εταιρειών τα πηγαίνουν καλύτερα όσον αφορά τις ενέργειές τους για τη μείωση των εκπομπών που είναι στον άμεσο έλεγχό τους (Scope 1, Scope 2), ωστόσο είναι προφανές πως χρειάζεται δραστική αλλαγή, ώστε οι βιώσιμες πολιτικές να ενσωματωθούν στον πυρήνα της κάθε εταιρείας, πιθανότητα που ακόμα και σήμερα επισκιάζεται από τις οικονομικές φιλοδοξίες αλλά και από την άγνοια μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού τομέα όσον αφορά τους μηχανισμούς μέσω των οποίων δύναται να επιτευχθεί η βιωσιμότητα.

40% της χρήσης πλαστικού παγκοσμίως οφείλεται στη βιομηχανία του λιανεμπορίου, σύμφωνα με το BCG, και η μείωσή της είναι ο τομέας στον οποίο θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους οι εταιρείες, ενώ 25% των ρυπογόνων εκπομπών παγκοσμίως προκύπτει από τον ίδιο κλάδο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

Στον αντίποδα, ωστόσο, το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα σε διοικητικό επίπεδο στις εταιρείες τους, ενώ σχεδόν όλοι αποφάνθηκαν πως οι βιώσιμες στρατηγικές θα οδηγούν τις αξίες στο εγγύς μέλλον. Ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί και η πεποίθηση ενός 50% πως οι εταιρείες τους θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουν τους παραπάνω στόχους.

Από πού προκύπτουν τότε τα προαναφερθέντα απογοητευτικά νούμερα; Σύμφωνα με την Shalini Unnikrishnan, διευθύντρια στο BCG και μία εκ των διεξαγόντων την εν λόγω έρευνα, πιθανόν υπάρχει μια τάση αναμονής ως προς την τελειοποίηση των δεδομένων όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές, κάτι που η ίδια χαρακτηρίζει ως λάθος. Εξίσου λανθασμένη είναι και η στρατηγική πολλών εταιρειών να συμβαδίζουν απλώς με τους κανονισμούς, μην κάνοντας παραπάνω βήματα, καθηλώνοντας έτσι τη βιωσιμότητά τους σε βασικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Η L’Oréal επενδύει σε startups βιωσιμότητας σε όλο τον κόσμο

Βέβαια η αναγκαιότητα για στροφή σε πιο φιλικές πρακτικές γίνεται ολοένα και επιτακτικότερη. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνουν και τα λεγόμενα του Ian McGarrigle, προέδρου του World Retail Congress, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος δηλώνοντας πως καθώς η βιομηχανία κινείται σταδιακά σε πιο βιώσιμα μονοπάτια, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η εστίαση στην πρόοδο και όχι στην τελειότητα.

Με πληροφορίες από το Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.