H UEFA ποντάρει στο γυναικείο Euro για έσοδα-ρεκόρ

Tα πράγματα αλλάζουν για το γυναικείο ποδόσφαιρο και οι προσδοκίες τόσο της UEFA όσο και των ίδιων των αθλητριών για το Euro 2022 που ξεκίνησε χθες στην Αγγλία είναι μεγάλες, τόσο όσον αφορά την προβολή και τη δημοτικότητα του αθλήματος όσο και τις οικονομικές επιδόσεις της διοργάνωσης.

Οι 31 αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν σε 10 στάδια μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να κατακτήσουν ρεκόρ τηλεθέασης αλλά και προσέλευσης θεατών, καθώς έχουν ήδη πουληθεί 500.000 εισιτήρια, σύμφωνα με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τη στιγμή που στο Euro του 2017 είχαν πουληθεί συνολικά 240.000.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι παράγοντες του γυναικείου ποδοσφαίρου θεωρούν ότι το φετινό Euro είναι μια ευκαιρία να ανατραπούν χρόνια παραμέλησης, να μετατραπούν οι θεατές της διοργάνωσης σε fans του αθλήματος και να εισρεύσουν σε αυτό περισσότερα χρήματα. Για αυτό το τελευταίο, ήδη η UEFA θεωρεί ότι η διοργάνωση βρίσκεται σε καλό δρόμο, τόσο από άποψη εσόδων από τους συγκεκριμένους αγώνες, όσο και από άποψη χορηγών.

Σχετικά με τα έσοδα, η UEFA υπολογίζει ότι αυτά θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, τετραπλάσια σχεδόν από εκείνα του Euro 2017, κάτι που οφείλεται στις υψηλότερες πωλήσεις εισιτηρίων αλλά και στην αξία των δικαιωμάτων μετάδοσης.

Αλλά πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διοργάνωση έχει προσελκύσει κορυφαία brands ως χορηγούς, κάτι που αναμένεται ότι θα έχει μακροπορόθεσμα οφέλη για το άθλημα, αφού το βγάζει από έναν φαύλο κύκλο διαρκούς αναζήτησης χρημάτων. Η αύξηση του κοινού τραβά το ενδιαφέρον των brands, άρα φέρνει χρήματα, χάρη στα οποία το άθλημα μπορεί να προσεγγίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Πλέον, οι χορηγίες δεν έρχονται συμπληρωματικά, ως μέρος του «πακέτου» των χορηγιών για το ανδρικό ποδόσφαιρο, αλλά οι μάρκες εμπλέκονται ουσιωδώς και αποκλειστικά για τη γυνακεία διοργάνωση.

Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν είναι η Heineken, που μάλιστα λάνσαρε και καμπάνια που θέλει να διορθώσει τα στατιστικά λάθη στις απαντήσεις των πιο δημοφιλών online ερωτημάτων όσον αφορά το UEFA Champions League, συμπεριλαμβάνοντας αποτελέσματα και στοιχεία που αφορούν και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ακόμα, η Adidas και η Nike, δύο brands που συνολικά τελευταία κινούνται στην ανάδειξη των γυναικών στα αθλήματα – όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αλλά και η Visa, η οποία επίσης παρουσίασε τη νέα της καμπάνια, που συνδέει τα οφέλη των ομαδικών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ, σε άλλη καμπάνια, συνεργάζεται με την Klarna, την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Buy Now, Pay Later, που προωθεί την κάρτα της με πρωταγωνίστριες τέσσερις σταρ ποδοσφαιρίστριες.

Διαβάστε ακόμα: H UEFA μπαίνει στο metaverse για να ενθαρρύνει τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο

Eιδικότερα, η Visa λέει ότι ο ρόλος της στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την προώθηση της πρόσβασης και της συμπερίληψης, κάτι που υποδεικνύει, επιπλέον, ότι το ενδιαφέρον των brands για το γυναικείο ποδόσφαιρο έρχεται και εν μέσω της κινητοποίησής τους να λάβουν σοβαρότερα υπόψη τις γυναίκες ως κοινό τους, εμφυσώντας τον γυναικείο αθλητισμό γενικότερα και το ποδόσφαιρο ειδικότερα και με έναν αέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προσδοκίες από την UEFA είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς θεωρείται ότι το Euro 2022 προσφέρει μια ευκαιρία για το γυναικείο ποδόσφαιρο που, αν χαθεί και δεν αξιοποιηθεί, θα κοστίσει περισσότερο στο μέλλον να ξαναχτιστεί. Καθώς όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, που σημαίνει ότι δεν έχουν όλες οι χώρες που αναπτύσσουν το άθλημα να στηρίξουν οικονομικά τις ποδοσφαιρίστριές τους, η επιτυχία του γυναικείου Euro 2022 φωτίζεται με ένα διαφορετικό φως.

Με πληροφορίες από Financial Times