25 Απρ 2024
READING

Τα ακριβά smartphones των Eλλήνων και ο νέος Κινέζος παίκτης στην αγορά

5 MIN READ

Τα ακριβά smartphones των Eλλήνων και ο νέος Κινέζος παίκτης στην αγορά

Τα ακριβά smartphones των Eλλήνων και ο νέος Κινέζος παίκτης στην αγορά

Πρεμιέρα στην εγχώρια αγορά smartphones κάνει αυτήν την περίοδο ένας ακόμα νέος παίκτης. Πρόκειται για την κινεζική Oppo, τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αχανούς χώρας και τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη παγκοσμίως από άποψη πωληθέντων συσκευών.

Το βάπτισμα του πυρός στην εγχώρια αγορά της Oppo γίνεται με τρία νέα smartphones. Τα Reno7 Lite 5G και Α96, που εντάσσονται στη χαμηλή και μεσαία κατηγορία, αλλά και την περίφημη ναυαρχίδα της κινεζικής εταιρείας, Find X5 Pro, που ανήκει στις premium συσκευές τόσο από άποψη χαρακτηριστικών όσο κι από άποψη τιμής. Η είσοδος ενός ακόμη κατασκευαστή smartphones στην ελληνική αγορά, εν προκειμένω της Oppo, πραγματοποιείται διότι η Oppo, όπως και οι προκάτοχοί της, βλέπουν ότι η εγχώρια αγορά έχει προοπτικές.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους η αξία της αγοράς smartphones αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3%, παρά τη μείωση κατά 10% του όγκου πωλήσεων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται σε ακριβότερες συσκευές smartphones.

Σύμφωνα με τη Samsung Electronics Hellas, η οποία διατηρεί την πρωτιά στην εγχώρια αγορά smartphones, με το μερίδιο της να φτάνει πλέον το 40% σε αξία και το 41,5% σε τεμάχια, σήμερα τρεις εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς, όταν τρία χρόνια πριν το 95% της πίτας ανήκε σε έξι brands. Την πρωτιά κατακτά η εταιρεία και στις πωλήσεις tablets στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 39,5% σε αξία και 39,7% σε τεμάχια, ενώ στα «έξυπνα» ρολόγια, η εταιρεία κατέχει την τρίτη ή την τέταρτη θέση.

Στους μεγάλους και η Ηuawei στην Ελλάδα. Πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 165,1 εκατ. ευρώ, από 149,8 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μείωση κατά 15%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων της εταιρείας σε έξοδα διάθεσης στην τοπική αγορά, και τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 2,421 εκατ. ευρώ, έναντι 3,182 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας τριετούς διάρκειας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σκοπός του μνημονίου είναι να παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ηuawei στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της εφαρμοσμένης πρακτικής.

Στους μεγάλους κατατάσσονται φυσικά η αμερικανική Apple, με το iPhone που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και η ασιατική Xiaomi.

Σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), η Samsung το πρώτο τρίμηνο του έτους κατείχε μερίδιο 23,4%, η Apple 18% και οι Xiaomi, OPPO και vivo 12,7%, 8,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Από την ημέρα που το κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα αποστολής και λήψης email και πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω του μόντεμ GSM 9,6 kbit/s, το Nokia 9000 Communicator, λανσαρίστηκε στην αγορά, έχουν περάσει αισίως 26 χρόνια. Ήταν, στις 15 Αυγούστου 1996, όταν Communicator κατάφερε να φέρει την επανάσταση. Και ενώ κανείς δεν το αποκαλούσε smartphone εκείνη την εποχή, ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα στην αγορά.

Όμως θα χρειαζόταν περίπου άλλη μία δεκαετία και τον Steve Jobs για να ξεκινήσει η αγορά των smartphones, η οποία πραγματικά απογειώθηκε μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, το 2007.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η έκρηξη των smartphones έχει ανακοπεί, καθώς ο κορεσμός της αγοράς και η έλλειψη πραγματικής καινοτομίας έχουν οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Και ενώ η αγορά επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η οποία συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, παραμένει αμφίβολο εάν οι πωλήσεις smartphones θα επιστρέψουν ποτέ στο επίπεδο που είχαν φτάσει το 2016. Τότε, η Apple, η Samsung και οι υπόλοιποι κατασκευαστές smartphones είχαν πουλήσει 1,473 δισεκατομμύρια συσκευές, σηματοδοτώντας την κορύφωση του κλάδου.

Πάντως, η ομάδα έρευνας αγοράς IDC εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο κλάδος θα επιστρέψει στα προηγούμενα ρεκόρ και ότι θα τα ξεπεράσει. Στην τελευταία της πρόβλεψη του κλάδου, η εταιρεία αναμένει σημαντική ώθηση από τη μετάβαση στο 5G και χαμηλούς μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2025, όταν οι παγκόσμιες πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,5 δισεκατομμύριο μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Η μεγαλύτερη χρήση smartphone συνδέεται με κατοχή πολλαπλών συσκευών

Σύμφωνα με την IDC, οι συσκευές Android αντιπροσώπευαν το 84,1% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones το 2020, με το iOS της Apple να αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 15,9%. Το 2010, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς του Android και του iOS ήταν κάτω από το 40%, με τη Nokia, τη Microsoft, τη BlackBerry και άλλες να μοιράζονται την υπόλοιπη αγορά.

Και ο θάνατος του σταθερού τηλεφώνου

Την ώρα που τα smartphones έχουν γίνει ο πιο πιστός σύντροφος για τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, τα σταθερά τηλέφωνα παραγκωνίζονται. Για του λόγου το αληθές, στις ΗΠΑ από το 2004 έως και σήμερα η χρήση σταθερού τηλεφώνου έχει περιοριστεί σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της statista, το 2004, περισσότερο από το 90% των ενήλικων Αμερικανών ζούσαν σε νοικοκυριά που είχε σταθερό τηλέφωνο, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει κάτω από το 40%.

Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, και όπως φαίνεται με την έλευση του 5G θα συνεχιστεί, τα σταθερά τηλέφωνα θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ένα είδος που απειλείται προς εξαφάνιση, όπως το VCR και άλλα τεχνολογικά κειμήλια πριν από αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Ο όμιλος Quest επενδύει στην Xiaomi και κάνει απόβαση στο Κολωνάκι

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις smartphones σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC, το 2020 οι πωλήσεις 5G smartphones αντιπροσώπευαν το 19% του παγκόσμιου όγκου, ενώ έως το 2024 αναμένεται ότι θα αυξηθούν στο 58%.

Πέρυσι οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την Kantar, στράφηκαν στην αγορά πιο ακριβών κινητών, με την κατηγορία super premium συσκευών να έχει ενισχυθεί κατά 5% σε σχέση με το 2019, ενώ οι πωλήσεις συσκευών με αξία άνω των 600 ευρώ αυξήθηκαν κατά 36%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 1 στους 5 Ευρωπαίους επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλότερο εύρος τιμής, ενώ μειώθηκε στο 38,6% το ποσοστό των καταναλωτών που αγόρασαν ακριβή συσκευή, από 40,5% που ήταν το 2019. Όμως και οι Ευρωπαίοι, εκτός από τους Έλληνες, δεν αντιστάθηκαν στις super premium συσκευές, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 3% και το μερίδιό τους διαμορφώθηκε στο 22% από 19% το 2019. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.