20 Απρ 2024
READING

Το Skroutz επενδύει στα «μαγικά κουτιά» παραλαβής παραγγελιών, στα lockers

4 MIN READ

Το Skroutz επενδύει στα «μαγικά κουτιά» παραλαβής παραγγελιών, στα lockers

Το  Skroutz επενδύει στα «μαγικά κουτιά» παραλαβής παραγγελιών, στα lockers

Mία από τις συμμετοχές στις οποίες συνεχίζει να επενδύει η CVC Capital Partners και στην οποία διαβλέπει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, είναι η Skroutz. Πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία καθοδηγείται από μία ικανή ομάδα στον τομέα του μάνατζμεντ, με επικεφαλής τους ιδρυτές της Skroutz και συμμετόχους της CVC, Γιώργο Χατζηγεωργίου, Γιώργο Αυγουστίδη και Βασίλη Δήμο.

Στον σχεδιασμό της εταιρείας για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να αυξήσει τα boxes παραλαβής παραγγελιών – Skroutz Points – από τους καταναλωτές, τα οποία διαθέτει σε διάφορα σημεία αυτήν τη στιγμή, όπως είναι σε πρατήρια καυσίμων. Επί του παρόντος ο αριθμός των «κουτιών» που έχει ήδη εγκαταστήσει η Skroutz είναι 180 και έως το τέλος του 2022 θα έχουν φτάσει τα 250.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών έθεσε στο τέλος του 2021 σε εφαρμογή τη λειτουργία των Skroutz Points, τα οποία είναι σημεία αυτόματης παραλαβής. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την εξάπλωσή τους στην Αττική, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της Skroutz να παραλάβουν τις παραγγελίες τους από τα σημεία αυτά σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που το πακέτο τους θα φτάνει εκεί.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η Skroutz παρέχει την δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν οι ίδιοι το picking των παραγγελιών τους από τα συγκεκριμένα σημεία συλλογής που έχει δημιουργήσει. Το δίκτυο εξυπηρέτησης των Skroutz Points ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με 20 σημεία, από τα οποία ο εκάστοτε πελάτης παραλαμβάνει ο ίδιος αυτό που έχει παραγγείλει μέσα από το ηλεκτρονικό καλάθι της Skroutz, σε ώρες προτίμησής του, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν τον δεσμεύει να παραλάβει το δέμα του σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για να μπορέσει να προσέλθει στο σημείο παραλαβής η εταιρεία του στέλνει έναν προσωπικό κωδικό PIN μέσω γραπτού μηνύματος και στη συνέχεια με τον συγκεκριμένο κωδικό έχει τη δυνατότητα να παραλάβει από το Skroutz Point.

Με ρεκόρ εξυπηρέτησης έως και 20.000 παραγγελιών στη διανομή

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της διανομής, η ισχύς της Skroutz έχει φτάσει ακόμα και σε ρεκόρ εξυπηρέτησης έως και 20.000 παραγγελιών μέσα σε μία ημέρα, διατηρώντας στόλο με 300 δίκυκλα και με 100 van, όπως αναφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

Επιδίωξή της μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν να αλλάξει τους χρόνους αναμονής, διαφοροποιούμενη από το παραδοσιακό μοντέλο υπηρεσιών courier στην Ελλάδα, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις κυρίως κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στα φυσικά καταστήματα και υπηρεσίες κατά την εκδήλωση της νόσου Covid-19. H Skroutz εισερχόμενη στις υπηρεσίες last mile έδωσε επί της ουσίας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση για το πότε θα παραλάβουν την παραγγελία τους, εγκαινιάζοντας και μία υπηρεσία ανταμοιβής των καταναλωτών με tip μέσω link που λαμβάνει ο πελάτης με γραπτό μήνυμα μετά το τέλος της παράδοσης.

Θυμίζουμε ότι η Skroutz αποεπένδυσε από τον τομέα του delivery όπου είχε στην ιδιοκτησία της την Skroutz Food, την οποία απέκτησε στη συνέχεια ο όμιλος ΟΤΕ και απορροφήθηκε από την πλατφόρμα BOX, η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Επένδυσε ωστόσο στην υπηρεσία Last Mile, έχοντας εξαγοράσει στη διάρκεια του 2021 τη SendX αλλά και νωρίτερα την Every Pay για τη διαχείριση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.

H CVC Capital Partners απέκτησε συμμετοχή 45% στο μετοχικό κεφάλαιο της Skroutz τον Απρίλιο του 2020. Πρόκειται για το fund που έχει αποκτήσει τη Vivartia Συμμετοχών, την πλειοψηφία των μετοχών της Δωδώνη (ποσοστό 70% των μετοχών) και ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Ελλάδα όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Λητώ, το Creta InterClinic, δημιουργώντας τον όμιλο Hellenic Healthcare Group. Σε αυτήν παραμένουν ωστόσο βασικοί μέτοχοι οι ιδρυτές της Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Χατζηγεωργίου, με ποσοστό πλειοψηφίας 51%.

Η αρχή των επενδύσεων στη χώρα μας από το fund, επικεφαλής του οποίου στην Ελλάδα είναι ο Άλεξ Φωτακίδης, έγινε το 2017, με την επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στο Metropolitan. Ακολούθησε στη συνέχεια η απόκτηση του ομίλου Υγεία από τον όμιλο Marfin και πλέον το σύνολο των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, με προοπτική ισόποσης επένδυσης στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.