20 Απρ 2024
READING

Tο 2022 εξελίσσεται στη χρονιά του phygital

6 MIN READ

Tο 2022 εξελίσσεται στη χρονιά του phygital

Tο 2022 εξελίσσεται στη χρονιά του phygital

Το metaverse είναι το αναπτυσσόμενο μέλλον του ψηφιακού κόσμου και, παρότι ουσιαστικά δεν είναι ακόμα έτοιμο, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ η McKinsey & Company εκτιμά ότι πρόκειται να αξίζει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ο virtual χώρος του metaverse επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν τον ψηφιακό εαυτό τους, τα avatars, τα οποία μπορούν να ντύσουν και να στείλουν σε ψηφιακές εμπειρίες. Οι μάρκες μόδας εμπλέκονται όλο και περισσότερο με το metaverse πουλώντας ψηφιακά είδη. Μάρκες άλλων βιομηχανιών προσπαθούν επίσης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του. Ακόμα, η ένωση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στη βιομηχανία της μόδας, με πολλές μάρκες να εκμεταλλεύονται τη στρατηγική αυτή για να προσελκύσουν περισσότερο τη νέα γενιά καταναλωτών.

Ο όρος phygital χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάμειξη ψηφιακών εμπειριών με φυσικές και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “physical” και “digital”. Χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη συγχώνευση φυσικών και ψηφιακών στρατηγικών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει wearable αντικείμενα που υπάρχουν τόσο στον φυσικό κόσμο όσο και σε ψηφιακή μορφή. Με άλλα λόγια, πολλά αντικείμενα υπάρχουν ως NFTs στο metaverse, όπου μπορούν να αγοραστούν και να φορεθούν από διαδικτυακά avatars, ενώ παράλληλα παρέχεται και μια φυσική έκδοσή τους.

Διαβάστε επίσης: 4 βασικά σημεία για την εξέλιξη των φυσικών καταστημάτων το 2022

Η αιτία ανόδου των phygital στρατηγικών οφείλεται πιθανότατα στην αύξηση της δημοτικότητας του gaming και της εικονικής πραγματικότητας στη βιομηχανία της μόδας, η οποία έχει στραφεί στον τομέα λόγω της εμπλοκής της γενιάς Z. Οι καταναλωτές της γενιάς Ζ είναι το μέλλον του εμπορίου, καθώς είναι μια δημογραφική ομάδα που καθώς μεγαλώνει αποκτά όλο και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και πρόκειται να είναι και οι καταναλωτές που θα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μόδα.

Η σημασία του phygital

Εφόσον ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας ανερχόμενος χώρος, οι μάρκες που υιοθετούν μια phygital στρατηγική έχουν το πλεονέκτημα της σχετικότητας και της συνάφειας με το παρόν. Μάλιστα, παρόλο που, ειδικά στην αρχή, τα brands μπορεί να μην είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το τι εστί metaverse, οι μάρκες που εντάσσονται από νωρίς σε αυτό έχουν ήδη πλεονέκτημα. Αυτό γιατί αυτοί οι χώροι αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που είναι πολύ εύκολο ένα brand να μείνει πίσω εάν δεν αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες και στρατηγικές.

Η ενσωμάτωση μιας phygital στρατηγικής προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα της σύνδεσης με την αυξανόμενη ομάδα πελατών της γενιάς Z, τα οποία είναι νεαρά, ψηφιακά έμπειρα άτομα που αναζητούν τέτοιες φρέσκες νέες εμπειρίες. Η γενιά Z δε μεγάλωσε με την τηλεόραση και την παθητική κατανάλωση μέσων ενημέρωσης, αντίθετα το gaming αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής τους, καθιστώντας αυτού του είδους τις εμπειρίες εξαιρετικά σημαντικές για τη σύνδεση μαζί τους, ενώ οι μάρκες που το αντιλαμβάνονται, χρησιμοποιούν ουσιαστικά το gaming ως πύλη εισόδου για το metaverse και- κυρίως – για το κοινό του.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το metaverse να αλλάξει τη μόδα στον φυσικό κόσμο;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι μάρκες που θέλουν να παραμείνουν σχετικές και φρέσκες, καθώς και αυτές που έχουν ως κοινό-στόχο νεαρά άτομα, πρέπει να ξεκινήσουν ενεργά να αγκαλιάζουν το metaverse και να το ενσωματώνουν ομαλά στη φυσική στρατηγική τους. Ναι μεν τα ψηφιακά αγαθά δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα πραγματικά, ωστόσο μπορούν να τα συμπληρώσουν με έναν τρόπο που και θα αυξήσει τα πιθανά έσοδα των brands αλλά και θα προσφέρει ένα επιπλέον σημείο σύνδεσης με τους καταναλωτές.

Οι στρατηγικές phygital των brands

Ένα σημαντικό στοιχείο μιας phygital στρατηγικής είναι η διαφοροποίηση, η οποία είναι βέβαια εξίσου σημαντική και στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, πολλά brands επιδεικνύουν ιδιαίτερη δημιουργικότητα στις phygital ενεργοποιήσεις τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία Boson Protocol, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη αυτής της σύνδεσης metaverse – φυσικού εμπορίου, προσπαθεί να προσφέρει ευκαιρίες διαφοροποίησης στα brands, μέσα από έναν εικονικό χώρο στο Decentraland, μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες για virtual events.

Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις και ενεργοποιήσεις σε συνεργασία με εμπορικά σήματα και διαφημιστικές εταιρείες, καθεμία από τις οποίες θα συνδέει το ψηφιακό με το φυσικό του αντίστοιχο αντικείμενο. Η εταιρεία σχεδιάζει μια σειρά από διαδικτυακές εμπειρίες, όπως κυνήγι θησαυρού που θα επιτρέψει στους αγοραστές να διαγωνιστούν σε επώνυμα παιχνίδια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνια ψηφιακά αντικείμενα. Οι ενεργοποιήσεις αυτές θα παρέχουν τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στο παιχνίδι ευκαιρίες σύνδεσης με τη μάρκα.

Διαβάστε επίσης: Καλώς ήρθατε στην Gucci town στο Roblox | Γιατί η Gucci δίνει τόση έμφαση στο metaverse;

Η Boson Protocol έχει ήδη συνεργαστεί με διάφορες μάρκες για phygital κυκλοφορίες, όπως η Hogan, η οποία κυκλοφόρησε μια σειρά φυσικών προϊόντων ως NFTs μέσω του χώρου λιανικής πώλησης που βασίζεται στο Decentraland. Η ενεργοποίηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας Metaverse της πλατφόρμας, που διεξήχθη νωρίτερα φέτος. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία παρουσίασε ένα αποκλειστικό phygital NFT drop σε συνεργασία με την πλατφόρμα NFT, Artpool. Η συλλογή αποτελείται από εννέα phygital αντικείμενα, τα οποία παρουσιάζονται παράλληλα με μια έκθεση του καλλιτέχνη πολυμέσων Gianni Lee, που φιλοξενείται στο Decentraland.

Σε άλλο παράδειγμα, στο διάσημο μουσικό φεστιβάλ Coachella, η βότκα Absolut δημιούργησε ένα installation – virtual περίπτερο σε σχήμα τεράστιου μπουκαλιού, στο οποίο οι χρήστες μπορούσαν να περιηγηθούν. Κάποιος μπορούσε να μπει είτε από το σπίτι του, είτε, αν βρισκόταν στο Coachella, μέσα από το φυσικό περίπτερο της Absolut. Μέσα από αυτόν τον virtual χώρο και ανεξάρτητα από τις ψηφιακές εμπειρίες, μπορούσε ο χρήστης να βρει ποιο είναι το κοντινότερό του σημείο απ’όπου μπορεί να αγοράσει την (φυσική, απτή) βότκα του.

Αλλά το phygital δεν προϋποθέτει την ύπαρξη του metaverse. H τεχνολογία προσφέρει στα brands πολλούς διαφορετικούς τρόπους να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες της εποχής, εξού και γίνεται τόσο δημοφιλές ως προσέγγιση. Για παράδειγμα, η δοκιμή ενός παπουτσιού ή ενός βερνικιού νυχιών με τη βοήθεια επαυξημένης πραγματικότητας, πριν το φυσικό προϊόν αγοραστεί, αποτελεί μια phygital εμπειρία για τον καταναλωτή. Τα “έξυπνα” δοκιμαστήρια της COS αποτελούν επίσης μια phygital προσέγγιση στο λιανεμπόριο, καθώς ο καταναλωτής απολαμβάνει μια ψηφιακή εμπειρία, αλλά μέσα στο φυσικό κατάστημα, βιώνοντας έτσι μια διαφορετική, πιο πλούσια εμπειρία αγορών.

Το phygital βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς ακριβώς θα εξελιχθεί στο εγγύς μέλλον. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να είναι απόλυτα συνηθισμένη η αγορά ενός NFT και του αντίστοιχου φυσικού προϊόντος, και οι καθημερινές (φυσικές) μας αγορές να είναι εμπλουτισμένες με digital εμπειρίες.

Mε πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.