Aγορές από το Twitter: Η πλατφόρμα δίνει έμφαση στο social commerce

Το social commerce, το κοινωνικό εμπόριο, αφορά τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσα από τα social media. Καθώς τα social media γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κυρίως των νεότερων καταναλωτών, το κοινωνικό εμπόριο βρίσκεται σε μια αντίστοιχη φάση ανόδου.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Μια έκθεση της Accenture έδειξε ότι η παγκόσμια αγορά social commerce θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Επίσης, οι πωλήσεις του κοινωνικού εμπορίου στις ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστούν από 36,6 δισ. δολάρια πέρυσι σε 79,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με εκτίμηση της Insider Intelligence. Ακόμα, το 44% των Αμερικανών χρηστών social media έχει πραγματοποιήσει κάποια αγορά μέσω ενός κοινωνικού καναλιού, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των καταναλωτών της γενιάς Z και των Μillennials.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι εταιρείες, και ειδικά αυτές πίσω από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν στραφεί στην αξιοποίηση αυτής της τάσης. Έτσι, όλο και περισσότερες επενδύουν με κάποιο τρόπο σε αγορές κοινωνικού εμπορίου. Τώρα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του να επεκταθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το Twitter ανακοίνωσε συνεργασία με το Shopify με σκοπό την διευκόλυνση των εμπόρων να οδηγήσουν τους καταναλωτές στους ιστότοπούς τους για να ολοκληρώσουν μια αγορά.

Η συμφωνία προβλέπει την έναρξη λειτουργίας από το Twitter μιας εφαρμογής καναλιού πωλήσεων που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους εμπόρους του Shopify στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι διαδικτυακοί retailers που χρησιμοποιούν το λογισμικό e-commerce του Shopify θα μπορούν να εμφανίζουν έως και 50 προϊόντα προς πώληση σε αυτόματα ενημερωμένες λίστες στο προφίλ τους στο Twitter. Το App Store του Shopify περιλαμβάνει, επίσης, μια εφαρμογή για το κανάλι πωλήσεων Twitter, η οποία είναι διαθέσιμη και μέσω της σελίδας διαχειριστή του Shopify. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους στο Twitter για να χρησιμοποιήσουν το Shopping Manager, το οποίο διαθέτει ένα σύνολο εργαλείων λογισμικού για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η συνεργασία αυτή επιτρέπει στους εμπόρους να εκθέτουν τα προϊόντα στο προφίλ τους στο Twitter στο Shop Spotlight ή στα καταστήματα Twitter, τα οποία είναι πλέον και τα δύο διαθέσιμα σε όλους τους retailers των ΗΠΑ. Το app του καναλιού πωλήσεων του Twitter συγχρονίζεται αυτόματα με τους καταλόγους των εμπόρων του Shopify, εξαλείφοντας την ανάγκη για χειροκίνητες ενημερώσεις των πληροφοριών των προϊόντων.

Όταν τα αποθέματα συγχρονιστούν, οι έμποροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες Twitter Shops και Shop Spotlight, για να βοηθήσουν τους πελάτες να ανακαλύψουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να πραγματοποιήσουν αγορές. Οι συναλλαγές αυτές θα πραγματοποιούνται στον ιστότοπο του ίδιου του εμπόρου. Σχετικά με αυτό, τα Twitter Shops και Shop Spotlight βγαίνουν επίσης τώρα από τη δοκιμαστική έκδοση beta και θα διατεθούν σε όλους τους εμπόρους στις ΗΠΑ, αναφέρει το Twitter.

Το Twitter βλέπει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερα εμπορικά σήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στην πλατφόρμα του, καθώς οι ίδιες αυτές εταιρείες αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος της βάσης διαφημιστών του Twitter. Όπως εξήγησε η εταιρεία πέρυσι, στόχος της είναι να διευκολύνει τους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα στο Twitter, καθώς αυτό βοηθά επίσης τους διαφημιζόμενους να βρουν τους πελάτες τους και να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Διαβάστε επίσης: Social commerce | Το Twitter δοκιμάζει ειδοποιήσεις για νέα λανσαρίσματα με μεγάλα brands

Βέβαια, το Twitter δεν ήταν από τις πρώτες πλατφόρμες που μπήκαν στο κοινωνικό εμπόριο σε σύγκριση με αντιπάλους όπως το Facebook, το Instagram, το Pinterest, το Snapchat και το TikTok, που έχουν επεκτείνει τις δυνατότητες αγορών τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάνει τώρα μια δυνατή προσπάθεια, συνεργαζόμενο με μια μεγάλη εταιρεία e-commerce.

Στο παρελθόν το Twitter είχε κάνει διαθέσιμες λειτουργίες που σχετίζονται με τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας λειτουργίας “Product Drops”, και τις προηγούμενες εκδόσεις του Twitter για τις βιτρίνες καταστημάτων για κινητά και τις αγορές μέσω livestream. Εν τω μεταξύ, η Shopify αναφέρει ότι οι παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω συνεργατών, όπως το Twitter, τετραπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα πλεονεκτήματα της νέας συνεργασίας

Η συνεργασία του Twitter με το Shopify, η πελατειακή βάση του οποίου αυξήθηκε πέρυσι από 1,7 εκατομμύρια σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια εμπόρους, δίνει στους marketers ένα ακόμη εργαλείο για την υποστήριξη των προσπαθειών τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτοί περιλαμβάνουν διαδικτυακές επιχειρήσεις, νεότερα ψηφιακά brands ή πιο παραδοσιακά brands που επεκτείνονται πέρα από τα κανάλια λιανικής πώλησης σε φυσικά καταστήματα. Η βάση χρηστών του Twitter αυξήθηκε κατά 12% πέρυσι σε 214,7 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 37,5 εκατομμυρίων χρηστών στις ΗΠΑ, προσφέροντας στους εμπόρους μια σημαντική ομάδα δυνητικών αγοραστών.

Παράλληλα, διαδικτυακές αγορές όπως το Amazon και οι retailers όπως το Walmart αυξάνουν τις διαδικτυακές διαφημιστικές πωλήσεις τους, απειλώντας την αύξηση των εσόδων των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο στα social media μπορεί να προσφέρει μερικές πρόσθετες λειτουργίες στις επιχειρήσεις, ενώ συνδέει πιο άμεσα τους καταναλωτές με τα brands. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να κερδίζουν προμήθειες επί των πωλήσεων και να χρεώνουν τέλη επί των συναλλαγών. Βέβαια, πλατφόρμες όπως το Facebook έχουν προσωρινά καταργήσει ορισμένες από αυτές τις χρεώσεις.

Παρόλο που οι εταιρείες social media και οι retailers έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους για την ψηφιακή διαφήμιση, βρίσκουν τρόπους να συνεργαστούν στις προσπάθειες ηλεκτρονικού εμπορίου. Για παράδειγμα, το Walmart φιλοξένησε πέρυσι το πρώτο shoppable livestream στο Twitter, καθώς επεδίωκε να προωθήσει τις πωλήσεις κατά την περίοδο των διακοπών. Το Walmart διέθεσε επίσης το περιεχόμενο στο YouTube, το Facebook, το Instagram και το TikTok για να διευρύνει την πιθανή εμβέλειά του.

Mε πληροφορίες από Marketing Dive