Το μικρό θαύμα της ΙΟΝ και η εποχή Θεοδωρόπουλου

Η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή, για εμάς του Έλληνες, σίγουρα είναι η ΙΟΝ. Όμως, όπως αποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της γνωστής ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας, η σοκολάτα ΙΟΝ είναι αγαπημένη και άλλων λαών. Όπως των: Βούλγαρων, Αιγυπτίων, Κυπρίων, Αλβανών, Αμερικανών, Λιβανέζων και Ρώσων, αγορές στις οποίες κατευθύνονται προϊόντα αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ από τις συνολικά 121 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις που πραγματοποίησε πέρυσι η σοκολατοβιομηχανία. 

Η ιστορία της γνωστής σε όλους μας σοκολατοβιομηχανίας, που έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάρη στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της, ξεκινά το 1930.

Εκείνη την εποχή, μια ομάδα μετόχων ξεκινούν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια της ΙΟΝ Α.Ε. δημιουργείται και η εταιρεία NASKO A.E. με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων. Η επωνυμία αυτή χαρακτήρισε μετέπειτα γενιές προϊόντων καραμέλας ΙΟΝ που φτάνουν έως σήμερα με τις γνωστές γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ φρούτων και ασορτί. Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα: Ας μιλήσουμε για τη σοκολάτα

Αρχικά δημιουργείται (1956) η εμπορική εταιρεία «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι», η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ), η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας. Λίγο αργότερα, η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αποκτά πλέον την σημερινή της μορφή, με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών, όπως γκοφρέτες, candy bars και σοκοπάστες.

Σταθμοί στην εξέλιξη της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα, με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας. Επίσης, η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε., που παράγει το προϊόν με το εμπορικό σήμα Nucrema, έδωσε στην ΙΟΝ τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας. Αργότερα, η απόκτηση της σοκολατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχιακά/ εορταστικά προϊόντα (πασχαλινά και χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσφέρει ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της.

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια, στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στον χώρο, ως προς τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωσή της και την κοινωνική προσφορά της. Πρώτη λάνσαρε στην ελληνική αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, που μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος. Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με κύκλο εργασιών κοντά στα 117 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Σήμερα, 72 χρόνια μετά την ίδρυσή της εισέρχεται σε νέα εποχή, αλλάζοντας κεφάλαιο και επιτρέποντας σε έναν «ξένο» να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως στο deal μεταξύ της ΙΟΝ και της Bespoke, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενώ την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οι μέτοχοι της ΙΟΝ ενέκριναν την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμένα μέρη.

Εκτός από τις μετοχικές αλλαγές, αλλαγές έχουν αποφασιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, πριν την επίσημη ανακοίνωση του deal με τον κ. Θεοδωρόπουλο και την έγκριση αυτού – σ.σ. του deal – από την Ανεξάρτητη Αρχή, στην παραγωγική λειτουργία της σοκολατοβιομηχανίας.

Πηγές με γνώση αναφέρουν ότι η σημερινή διοίκηση της ΙΟΝ αποφάσισε τους τελευταίους μήνες το σχέδιο μεταφοράς της παραγωγής των κρεμών επάλειψης NuCrema – σ.σ. αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας στο Νέο Φάληρο – στη θυγατρική της στη Βουλγαρία, την Interion. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί από την εταιρεία.

Η παραγωγή της NuCrema στο εργοστάσιο της ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο σταματά μέσα στις επόμενες ώρες, αναφέρουν άλλες πηγές, ενώ ο σχεδιασμός είναι η παραγωγή στη Βουλγαρία να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023. Στο μεσοδιάστημα, η ΙΟΝ θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από το στοκ που έχει «κτίσει» στο εργοστάσιο του Φαλήρου, οι μηχανές του οποίου δούλευαν τους τελευταίους μήνες στο φουλ – διπλοβάρδιες – και τις 7 ημέρες την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ιδρύθηκε στην Ελλάδα η ΙΝΤΕΡΙΟΝ Ελλάς, με μοναδικό μέτοχο τον γενικό διευθυντή της Interion SA στη Βουλγαρία Εμμανουήλ Σκαραμαγκά, πρώην στέλεχος της ΔΕΛΤΑ. Η ΙΝΤΕΡΙΟΝ Ελλάς, αντικείμενο της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι το χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας, ζαχαρωδών κ.ά., θα αναλάβει από τις αρχές του 2023 τη διανομή της NuCrema, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ΙΟΝ.