26 Απρ 2024
READING

Το «θησαυροφυλάκιο» του ΟΤΕ με ακίνητα που αγγίζουν το 1 δισ.

4 MIN READ

Το «θησαυροφυλάκιο» του ΟΤΕ με ακίνητα που αγγίζουν το 1 δισ.

Το «θησαυροφυλάκιο» του ΟΤΕ με ακίνητα που αγγίζουν το 1 δισ.

To μέγεθος και η ευρύτητα του ομίλου ΟΤΕ είναι τέτοιο, που εκφεύγει συχνά της αμιγούς τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας ή της δραστηριότητας που σχετίζεται με την τεχνολογία. Παραδείγματα της πολυσχιδούς αυτής δραστηριότητας άλλωστε αποτελούν η ανάπτυξη της Cosmote TV με τηλεοπτικό συνδρομητικό περιεχόμενο, η υπηρεσία διανομών BOX, τα ασφαλιστικά προϊόντα της Cosmote Insurance, η Cosmote Payments στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου, ωστόσο, δε λείπει ο κλάδος των ακινήτων. Με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Μαζαράκη, ο οποίος είναι CFO του ομίλου ΟΤΕ και πρόεδρος της ΟΤΕ Ακίνητα, ο όμιλος συγκεντρώνει συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 918 εκατομμύρια ευρώ. γενικός διευθυντής της OTEestate και executive director Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ είναι ο Πάνος Καλιαμπέτσος.

Σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης το μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνεται και το εμβληματικό και υπό πλήρη ανακαίνιση διοικητικό μέγαρο του Αμαρουσίου, το οποίο στεγάζει τα κεντρικά του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό της δυναμικής του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων, το γεγονός ότι η αποτίμηση αυτή που πραγματοποιήθηκε από την Πειραιώς Real Estate, φέρνει τον όμιλο μία ανάσα από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ό,τι αφορά την αξία του χαρτοφυλακίου που έχει στην ιδιοκτησία του.

Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Τσαμάζ | Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ

Σε αυτήν περιλαμβάνονται από οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, σε στρατηγικές ή λιγότερο στρατηγικές θέσεις, έως και κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ομίλου, είτε αποτελούν επενδυτικό προϊόν προς μίσθωση, είτε προς πώληση. Η περιουσία του ΟΤΕ επιμερίζεται σε 2.289 οικόπεδα με συνολική έκταση 9,2 εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων, όπου έχουν δημιουργηθεί 2.633 κτίρια με συνολική δομημένη επιφάνεια 1,14 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. Κυριότερος μισθωτής στα κτίρια αυτά είναι ο όμιλος ΟΤΕ. Από το σύνολο της αξίας, τα 903,6 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 1.987 κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ μόλις τα 14,6 εκατομμύρια ευρώ της συνολικής αξίας σε υφιστάμενα οικόπεδα, τα οποία είναι 302 στον αριθμό.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανακαινίσεων που πραγματοποιεί σε ακίνητα ο όμιλος, ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα το 2021 ολοκληρώθηκε ο 13ος όροφος στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου στεγάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ, ενώ στο πλάνο είναι και η ανακατασκευή του 12ου ορόφου στο ίδιο κτίριο αλλά και της πρώτης πτέρυγας – αφορά τους ορόφους από τον 2ο έως και τον 11ο – στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οι ανακαινίσεις που γίνονται στα κτίρια του χαρτοφυλακίου, έρχονται να απαντήσουν στις σύγχρονες επιταγές της δόμησης, καθότι πιστοποιούνται με βάση διεθνή περιβαλλοντικά κριτήρια. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το κτίριο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο πιστοποιήθηκε κατά BREEAM, με κριτήρια για την απόδοση της συγκεκριμένης πιστοποίησης, τόσο τους εσωτερικούς βιώσιμους περιβαλλοντικά χώρους τους, όσο και την ευρύτερη ενεργειακή του κατάσταση.

Ακίνητα που προορίζονται για μίσθωση ή πώληση

Το χαρτοφυλάκιό της ΟΤΕ Ακίνητα περιλαμβάνει και 188 ακίνητα, τα οποία προορίζονται προς πώληση ή προς μίσθωση. Σημαντικότερο από αυτά είναι ένα κτίριο που στεγάζεται σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, κοντά στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, με προοπτική αξιοποίησής του ως επαγγελματικής εγκατάστασης, με στόχο τη φιλοξενία γραφείων επιχείρησης.

Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων στη Μακεδονία και τη Θράκη

Παρά το γεγονός ότι κάποιος θα περίμενε να συναντήσει τα περισσότερα ακίνητα της ΟΤΕ Ακίνητα στην Αττική, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην πράξη. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη, με 589 ακίνητα που αντιπροσωπεύουν το 26% του συνόλου. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 347 ακίνητα και αναλογία 15% επί του χαρτοφυλακίου και η νησιωτική Ελλάδα με 342 ιδιοκτησίες που αναλογούν επίσης στο 15% της ακίνητης περιουσίας. Στην Αττική βρίσκεται το 8% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 176 κτίρια ή οικόπεδα.

Τα έσοδα που έβαλε στα ταμεία της η ΟΤΕ Ακίνητα το 2021 έφτασαν τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιχείρηση αποτελεί μία απολύτως κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα, με καθαρά κέρδη 39 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη χρονιά και ανάπτυξη στα επίπεδα του 83%. Από τα προαναφερόμενα έσοδα, τα 28,77 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν από τη μίσθωση ακινήτων στην ΟΤΕ Α.Ε., τα 10,7 εκατ. ευρώ από μίσθωση ακινήτων στην Cosmote Α.Ε., τα 8,8 εκατ. ευρώ από μίσθωση σε άλλες εταιρείες του ομίλου και μόλις τα 3,17 εκατ. ευρώ από μίσθωση των ακινήτων σε τρίτους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.