21 Δεκ 2024
READING

Mπορεί η 4ήμερη εβδομάδα να δημιουργήσει πιο πετυχημένες startups;

4 MIN READ

Mπορεί η 4ήμερη εβδομάδα να δημιουργήσει πιο πετυχημένες startups;

Mπορεί η 4ήμερη εβδομάδα να δημιουργήσει πιο πετυχημένες startups;

Η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών είναι το νέο εργασιακό μοντέλο που αργά, αλλά σταθερά, φαίνεται να εξετάζουν αρκετές χώρες, προχωρώντας σε δοκιμές, κάποιες να το υιοθετούν, προσφέροντας την εναλλακτική στις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν βέβαια και εταιρείες που αποφασίζουν να το υιοθετήσουν. Με τις αποδοχές να μένουν ίδιες και τον χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου να αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση, οι έρευνες αναφέρουν αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονα βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας για τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, στο Βέλγιο η θέσπιση της τετραήμερης εργασίας συνοδεύεται από διατήρηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, με παροχή στον εργαζόμενο του δικαιώματος επιλογής τού αν θα συμπληρώσει το εβδομαδιαίο ωράριό του σε τέσσερις ή σε πέντε εργάσιμες μέρες.

Με τη σειρά της η Ισλανδία, μια χώρα που παρέχει από τις υψηλότερες αμοιβές στην ΕΕ, μετά από τέσσερα έτη δοκιμής του νέου εργασιακού μοντέλου, με περιορισμό εν προκειμένω των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, χωρίς περικοπές μισθού, οδηγήθηκε σε μείωση των ωρών εργασίας και παροχή του δικαιώματος τετραήμερης εργασίας στο 86% των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η 4η ημέρα εργασίας κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου μπορούσε να παρέχεται εξ αποστάσεως.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές

Πρόσφατα, έχει υπάρξει μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το εργασιακό μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, καθώς συνοδεύεται από σειρά οφελών.

Αρχικά, το μοντέλο της 4ήμερης εβδομάδας μπορεί να μειώσει το κόστος για όλους. Το προφανές είναι ότι, δεδομένου ότι το γραφείο είναι κλειστό για μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, το κόστος λειτουργίας σημειώνει σημαντική πτώση. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πληρώνουν λιγότερα για τις μετακινήσεις τους και βλέπουν μείωση του κόστους σε έξοδα όπως το μεσημεριανό γεύμα και οι καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι, συνεπώς πιο αποδοτικοί. Το τριήμερο Σαββατοκύριακο τους αφήνειπερισσότερο ελεύθερο χρόνο και την ευκαιρία να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα για την εφαρμογή του μοντέλου: πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, επομένως και πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, όταν βρίσκονται πραγματικά στον χώρο εργασίας.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για μια νέα startup, καθώς το ξεκίνημα μιας επιχείρησης είναι απαιτητικό και συχνά χρειάζεται μια δυναμική προσέγγιση που δοκιμάζει τα όρια και τις ικανότητες κάθε μέλους της ομάδας να θέτει προτεραιότητες στα projects και να εργάζεται αποτελεσματικά.

Case Study

Ένα καλό παράδειγμα startup που υιοθέτησε την 4ήμερη βδομάδα εργασίας είναι η Bolt. Αυτή η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι, αφού τα στελέχη της παρατήρησαν εξουθένωση σε ορισμένους υπαλλήλους. Καθόρισαν λοιπόν ορισμένες Δευτέρες ως άτυπες ημέρες ευεξίας, επιτρέποντας στις ομάδες να πάρουν την ημέρα αυτή ως άδεια για να ανανεωθούν.

Με βάση τη θετική ανταπόκριση, ο ιδρυτής της Bolt αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά μια τετραήμερη εβδομάδα, κατά την οποία όλοι οι εργαζόμενοι έμεναν εκτός σύνδεσης τις Παρασκευές για τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: η ευημερία, το ηθικό και η παραγωγικότητα των εργαζομένων βελτιώθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τώρα συζητιέται ξανά η ιδέα της 4ήμερης εργασίας

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο εργασιακό νόμο (ν. 4808/2021), η τετραήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου και γραπτής συμφωνίας του εργοδότη, χωρίς μείωση αποδοχών, στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον συμπληρώνεται το 40ωρο εβδομαδιαίως.

Παράλληλα, ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Σε περίπτωση εργασίας άνω των δέκα ωρών ημερησίως, οι επιπλέον ώρες θα επιστρέφονται στον εργαζόμενο με τη μορφή άδειας, ρεπό ή μειωμένου ωραρίου.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα από την εφαρμογή του μοντέλου ανά τον κόσμο δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, μείωση του άγχους και καλύτερη εξισορρόπηση εργασιακής και οικογενειακής ζωής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, οπότε μήπως τελικά αυτή είναι η λύση;

Mε πληροφορίες από Worklife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.