21 Δεκ 2024
READING

Cosmos Sport | Η κρητική εταιρεία με το βρετανικό διαβατήριο

5 MIN READ

Cosmos Sport | Η κρητική εταιρεία με το βρετανικό διαβατήριο

Cosmos Sport | Η κρητική εταιρεία με το βρετανικό διαβατήριο

Αποτέλεσε το big deal του περασμένου φθινοπώρου από πολλές απόψεις και όχι άδικα. Η εξαγορά του 80% της κρητικής αλυσίδας αθλητικών ειδών Cosmos Sports, συμφερόντων της οικογένειας Τσικνάκη, από τη βρετανική JD Sports Fashion PLC, με ταυτόχρονη επιτυχημένη έξοδο του EOS fund του Απόστολου Ταμβακάκη, δεν ήταν και λίγο πράγμα. 

Και πώς να είναι, όταν το εκ των κορυφαίων sportswear & outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ, αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας και σήμερα ετοιμάζεται να ανεβάσει και τη δική του ταμπέλα στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Η Cosmos Sports, που εφέτος γίνεται 40 ετών, αποτελεί χωρίς υπερβολή τον ρούκι του κλάδου, ενώ η ίδρυσή της συνέπεσε χρονικά με την εποχή που η Τζέιν Φόντα έκανε αεροβική γυμναστική και στους κινηματογράφους προβαλλόταν η ταινία Fame.

Με ρίζες από την Κρήτη, που δεν τις άφησε, η οικογένεια Τσικνάκη, που διατηρεί το management αλλά και το 20% των μετοχών της εταιρείας που δημιούργησε, απέδειξε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αφού κατάφερε να μπει σφήνα σε μια αγορά που μπάλα έπαιζαν γνωστές αλυσίδες. Και πέτυχαν το double, αφού κατάφεραν να αναδειχθούν στην κορυφαία ελληνική αλυσίδα αθλητικών ειδών και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και τα κεφάλαια της JD Sports.

Και όπως έχει πει ο ένας εκ των τριών αδελφών της Cosmos Sport, ο Μιχάλης Τσικνάκης – οι άλλοι δύο είναι ο Ελευθέριος και ο Κωνσταντίνος -, υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι που μπόρεσαν να πολλαπλασιάσουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους. Ο ένας είναι το προφίλ της εταιρείας, που είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με χαμηλή μόχλευση, γεγονός που της παρείχε επιχειρηματική ευελιξία, αντοχή και τη δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Ο δεύτερος είναι η πρωτοπορία στην προσέγγιση του e-commerce, στο οποίο η εταιρεία επένδυσε σε δεδομένα και τεχνολογία, μοναδικό περιεχόμενο και ψηφιακό ταλέντο. Τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η καινοτομία προώθησης των προϊόντων της μέσα από ένα τετραπλό λιανεμπορικό δίκτυο: Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk και Sportsfactory Outlet.

Αποτέλεσμα, σήμερα η Cosmos Sport να ελέγχει μερίδιο πάνω από 15% στο φυσικό κανάλι και άνω του 40% στο online, βάσει στοιχείων συναλλαγών που γίνονται με ελληνικές τραπεζικές κάρτες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Intersport διατηρεί την κυριαρχία στην εγχώρια αγορά αθλητικών

Από το περασμένο φθινόπωρο, που έκλεισε το deal με την JD Sports, έχει εγκαινιάσει 5 νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για 7-10 νέα καταστήματα που θα προσθέσει στο δίκτυό της τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος της ξεπέρασε πέρυσι τα 80 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ με υψηλή ταχύτητα τρέχουν οι επιδόσεις της και τη φετινή χρονιά.

Τι θα κάνει η οικογένεια Τσικνάκη

Στην εταιρεία οι πρώην βασικοί της μέτοχοι, ο Μιχάλης Τσικνάκης, ο Ελευθέριος Τσικνάκης και ο Κωνσταντίνος Τσικνάκης, παραμένουν με 20%, όμως υπάρχει το option πώλησης του πακέτου τους.

Με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι Έλληνες μέτοχοι με την JD Sports Fashion PLC, τους δίνεται η δυνατότητα να πωλήσουν και να μεταβιβάσουν από κοινού σε αυτήν όλες αλλά όχι μερικές από τις μετοχές τους σε δύο ισόποσες δόσεις έναντι τιμήματος που θα οριστεί μεταξύ των μετόχων.

Οι μέτοχοι Μιχαήλ Τσικνάκης, Ελευθέριος Τσικνάκης και Κωνσταντίνος Τσικνάκης δικαιούνται να ασκήσουν το δικαίωμα πώλησης:

– Όσον αφορά την πρώτη δόση μετοχών, αρχής γενομένης από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που εγκρίνει το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024 (ή στις 31 Ιανουαρίου 2025) και

– Όσον αφορά τη δεύτερη δόση μετοχών, αρχής γενομένης από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που εγκρίνει το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2025 (ή στις 31 Ιανουαρίου 2026).

Από το Fame στα luxury αθλητικά

Από την εποχή που η Τζέιν Φόντα τη δεκαετία ’80 έκανε αεροβική γυμναστική και στους κινηματογράφους προβαλλόταν η ταινία Fame έχουν περάσει κοντά στις τέσσερις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά των αθλητικών ειδών έζησε στιγμές δόξας αλλά και περιοδους πιέσεων.

Διαβάστε ακόμα: «Ζορίζεται» στην Ελλάδα η Nike στη μετά Folli Follie εποχή

Τέσσερις δεκαετίες μετά, η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη ως απόρροια της στροφής των καταναλωτών σε έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής, που έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα εξ αυτών στα γυμναστήρια και όχι μόνο. Άλλωστε, μεγάλο μερίδιο – το 64% των ενηλίκων πολιτών των ΗΠΑ – φορά αθλητικά ρούχα και αθλητικά παπούτσια στην καθημερινή του ζωή. Κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα, η αγορά αθλητικών ειδών, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και την περίοδο της κρίσης, να εμφανίσει αντιστάσεις και να καταγράψει σωρευτική ανάπτυξη άνω του 15%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι αποτιμούν τον τζίρο της κατηγορίας στην Ελλάδα πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Σταγόνα στον παγκόσμιο ωκεανό της αγοράς αθλητικών ειδών, η οποία πέρυσι παρήγαγε έσοδα πάνω από 20 δισ. δολάρια. Μπορεί η συγκεκριμένη αγορά να ελέγχεται από τη Nike και την Adidas, που σήμερα παράγουν πάνω από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων, και η πρωτοκαθεδρία τους να απειλείται από νέα brands όπως είναι η Under Armour και η lululemon, ωστόσο στην κατηγορία έχουν εισέλθει και άλλοι παίκτες του χώρου της ένδυσης που βλέπουν πως η αγορά του streetwear μπορεί να φέρει τζίρο και να ανανεώσει το πελατολόγιό τους.

Έτσι, εκτός από τις παραδοσιακές εταιρείες αθλητικών ειδών που επωφελούνται από την αλλαγή στο καταναλωτικό μοντέλο, γνωστά brands όπως τα Balenciaga, Louis Vuitton, Gucci, Calvin Klein και Prada, έχουν εντάξει στις σειρές τους πολυτελή κομμάτια streetwear, όπως μπλουζάκια και πάνινα παπούτσια για να πιάσουν τη νεολαία που διαθέτει και την αντίστοιχη οικονομική επιφάνεια. Και μέχρι στιγμής αυτή η στροφή τούς έχει βγει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.