04 Ιαν 2025
READING

Γιατί το Amazon παγώνει τα σχέδιά του για νέες εγκαταστάσεις

4 MIN READ

Γιατί το Amazon παγώνει τα σχέδιά του για νέες εγκαταστάσεις

Γιατί το Amazon παγώνει τα σχέδιά του για νέες εγκαταστάσεις

Μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία σχεδόν διπλασίασε τη διαχειριστική του ικανότητα, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο απογειωνόταν, το Amazon τώρα φρενάρει τα σχέδιά του για επέκταση, που είχε υπολογίσει ότι θα γινόταν με το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων.

Έτσι, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κολοσσός του e-commerce θα καθυστερήσει ή θα ακυρώσει τελείως τα σχέδια που αφορούν τουλάχιστον 13 εγκαταστάσεις, με τις οποίες θα εμπλούτιζε το δίκτυο της διανομής του. Πρόκειται για αποθήκες και κέντρα διεκπεραίωσης και διανομής στο Τέξας, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Τενεσί, και την Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων.

Η είδηση έρχεται έπειτα από σχόλια που είχαν γίνει από την πλευρά της ίδιας της εταιρείας, τον Απρίλιο που μας πέρασε, ότι είχε αυξήσει υπερβολικά την παρουσία των αποθηκών της, και μετά την ανακοίνωση της επίδοσής της για το πρώτο τρίμηνο του 2022, που δεν ήταν η επιθυμητή. Αν και τα έσοδα κινήθηκαν στα αναμενόμενα, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι o χαμηλότερος από το 2001, και η προβλέψεις που ανακοίνωσε η εταιρεία υπολείπονται των εκτιμήσεων των επενδυτών, μια ανακοίνωση που, όταν δημοσιεύτηκε, έριξε τη μετοχή της κατά 10%.

Το να καθυστερήσει, λοιπόν, το άνοιγμα νέων αποθηκών μέσα στο 2022, μπορεί να τη βοηθήσει να μειώσει τα διαχειριστικά της κόστη, εξηγούν ειδικοί της αγοράς, ενώ θα μπορέσει να αποφύγει και την επιπλέον επιβάρυνση από την επάνδρωση των νέων εγκατασάσεων με προσωπικό – ή τουλάχιστον να την καθυστερήσει, μέχρι να χρειαστεί ξανά να ενισχύσει εκ νέου το δίκτυό της.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon ανησυχεί ότι σε λίγο δε θα υπάρχουν υπάλληλοι να προσλάβει

Καθώς τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη και οι πωλήσεις του διαρκώς αυξάνονται, το Amazon συνήθως αναπτύσσει το δίκτυό του και τις δυνατότητές του στη διεκπεραίωση των παραγγελιών με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε να μειώνει το κόστος των μεταφορικών του, δεδομένου ότι η άνεση στις αποθήκες το βοηθά να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τις παραγγελίες. Τα πρόσφατα αποτελέσματα, όμως, υποδεικνύουν ότι μάλλον υπερέβαλε, καταλήγοντας σε υπερστελέχωση και στην ανάπτυξη ενός υπερβολικά διευρυμένου δικτύου, δεδομένων των τωρινών πωλήσεων, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της παραγωγικότητας. Μάλιστα, το υπεράριθμο προσωπικό υπολογίζεται ότι ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο της αύξησης των δαπανών του τελευταίου τριμήνου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι ανέπτυξαν μεγαλύτερο δίκτυο, υπολογίζοντας σε μια θετική εξέλιξη όσον αφορά τη ζήτηση σε αυτήν την ασταθή κατά τα άλλα αγορά. Καθώς όμως οι αποφάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση πάρθηκαν πριν από 18 έως 24 μήνες, τώρα πρέπει να αποφασίσουν ότι θα κινηθούν πιο συντηρητικά.

Διαβάστε ακόμα: Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

Επιπλέον, καθώς οι αποθήκες του Amazon λόγω του μεγέθους τους απασχολούν πολλούς εργαζομένους, η αλλαγή σχεδίων είναι λογικό ότι επηρεάζει τις κοινότητες στις οποίες είχε προγραμματιστεί ότι θα λειτουργούσαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις αρχές της Άιοβα, όπου ήταν προγραμματισμένο να αναπτυχθούν και εκεί εγκαταστάσεις, σημειώνεται ότι «για σχεδιασμό τέτοιου μεγέθους, είναι συνηθισμένο να εμφανίζονται καταστάσεις που επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμά τους στην πορεία. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Amazon αντιμετωπίζει θέματα με την εφοδιαστική αλυσίδα,  όπως και πολλοί τοπικοί εργοδότες. Είμαστε ικανοποιημένοι που το Amazon είναι δεσμευμένο να ανοίξει αυτές τις εγκαταστάσεις, ακόμα και αν το project καθυστερήσει εξαιτίας πρωτοφανών συνθηκών.

Πάντως, ακόμα και έτσι, το Amazon εξακολουθεί να ειναι στις ΗΠΑ ο e-tailer με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αποθήκες και κέντρα διανομής, που στις ΗΠΑ είναι περίπου 1200, αγγίζοντας σε συνολική επιφάνεια τα 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Ωστόσο, αυτή η αλλαγή σχεδίων, αποδεικνύει ότι ακόμα και αυτός ο ειδικός του ηλεκτρονικού εμπορίου υπερεκτίμησε τη δυναμική του e-commerce να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό που ενισχυόταν μέσα στην πανδημία, όταν ουσιαστικά, για μεγάλα διαστήματα, ήταν ο μόνος τρόπος να κάνει κανείς τα ψώνια του. Οι καταναλωτές δείχνουν να εξακολουθούν να αγαπούν τις διά ζώσης αγορές, έχοντας πλέον μετακινηθεί σε ένα μοντέλο «υβριδικού» shopping, που συνδυάζει δηλαδή φυσικές και ηλεκτρονικές αγορές, ανάλογα με τις ανάγκες, τη διάθεση και την πρακτικότητα. Και το Amazon, εξάλλου, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται αυτήν τη διάθεση, επενδύοντας σημαντικά και στα φυσικά του καταστήματα.

Με πληροφορίες από Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.