26 Απρ 2024
READING

H φυγή της Chipita και ο ερχομός της Mondelēz μετά από πολύ παρασκήνιο

4 MIN READ

H φυγή της Chipita και ο ερχομός της Mondelēz μετά από πολύ παρασκήνιο

H φυγή της Chipita και ο ερχομός της Mondelēz μετά από πολύ παρασκήνιο

Και επίσημα πλέον η Chipita περνάει στη νέα της εποχή. Με την τυπική της απορρόφηση, η οποία έγινε γνωστή μόλις χθες από την απορροφώσα Mondelēz International. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένας μεγάλος κύκλος ιστορίας για τη μεγαλύτερη – τουλάχιστον μέχρι την επόμενη – επιχείρηση στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο δημιουργός της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετοιμάζει ήδη τον επόμενο μεγάλο όμιλο τροφίμων υπό την ομπρέλα της νεοσύστατης εταιρείας συμμετοχών, Bespoke Holdings.

Αλλαγές προσώπων και ευρύτερες οργανωτικές και λειτουργικές ανακατατάξεις

Μαζί με την Chipita αλλάζουν ή άλλαξαν ήδη και πολλά πρόσωπα. Άλλα είδαν την πόρτα της εξόδου και άλλα είδαν απλά τους εαυτούς τους να αναλαμβάνουν νέες θέσεις, υπό νέα καθήκοντα και δεδομένα στη νέα μεγάλη οντότητα που δημιουργείται από τη συγχώνευση. Για να φτάσουμε στο σήμερα χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες δουλειάς στα παρασκήνια από τα επιτελεία των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών, έως ότου ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία. Άλλωστε, ποιος θα ξεχάσει ότι η συζήτηση για την εξαγορά της Chipita είχε ξεκινήσει ουσιαστικά πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να διαψεύδει τότε αλλά έως και την τελευταία στιγμή κατηγορηματικά, κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς. Μίας μεγάλης εξαγοράς που για τα ελληνικά δεδομένα δύσκολα θα υπάρξει κάτι ανάλογο στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Πώς θα είναι η πραγματικότητα στην έως πρότινος Chipita; Μάλλον πολύ διαφορετική. Κυρίως όμως χωρίς τον εμπνευστή της, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος στα 63 του χρόνια συνεχίζει τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα με νέες εξαγορές και νέα όρεξη για δημιουργία, όπως και κατά τις πρώτες επιχειρηματικές του στιγμές, όταν πουλούσε ιταλικά σπίρτα, με κεφάλαια από τα οποία και με δανεισμό από την τότε Τράπεζα Εργασίας κατάφερε το 1986 να αγοράσει το 50% της Chipita.

Πλέον, όμως, με την εξαγορά που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώνεται τώρα, η Mondelēz εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της έναν σημαντικό αριθμό προϊόντων και αγγίζει ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό σε πάνω από 50 χώρες. Μάλιστα, η απορρόφηση της Chipita προσφέρει στον αμερικανικό κολοσσό των τροφίμων περαιτέρω ενίσχυση της θέσης που διατηρεί στην κατηγορία των ψημένων σνακ και ιδίως στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα νέα πρόσωπα της νέας εποχής

Σε επίπεδο προσώπων, ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος είναι εκείνος που πλέον αναλαμβάνει και επίσημα να σύρει το βαρύ άρμα της Mondelēz Hellas για την Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται για ένα στέλεχος με διεθνή εμπειρία στον προϋπάρχοντα όμιλο της Chipita, καθώς ο ίδιος είχε θητεύσει στην Ουγγαρία και στην Ουκρανία ως επικεφαλής επί εποχής Σπύρου Θεοδωρόπουλου αλλά και ως εμπορικός διευθυντής στη Ρωσία και πρόσφατα στην Πολωνία.

Ταυτόχρονα, από τις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Θοδωρής Φούρλας, ένα πρόσωπο που βρισκόταν επί σειρά ετών στη θέση του διευθυντή New Business Development της Chipita, ανέλαβε πλέον Senior Director Global New Business Development στη Mondelēz International.

Η Mondelēz Hellas στη χώρα μας και με βάση στοιχεία της NielsenΙQ είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών που μοιράζονται το 80% των πωλήσεων σοκολάτας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ (79,6%). Ο λόγος για τις ΙΟΝ, Mondelēz International, Ferrero International Greece, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.και Mars Hellas.

Εξετάζοντας ευρύτερα κάποιος την παγκόσμια αγορά των συσκευασμένων σνακ, αυτήν τη στιγμή η αξία της ανέρχεται σε περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τις υφιστάμενες προοπτικές και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν για τη Mondelēz International από τη συγχώνευση και το δίκτυο της Chipita. Tαυτόχρονα όμως η νέα συνθήκη που δημιουργείται έρχεται να συγκεράσει διάσημες μάρκες όπως είναι η Cadbury, η Milka και τα Oreo, με τα κρουασάν 7 Days.

Πόσο αξίζουν τα «χρυσαφικά» της Chipita

Στην Chipita Global έχουν πλέον μεταβιβαστεί όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita, όλα τα δικαιώματα για όλες τις χώρες εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας, όλες οι μετοχές που ανήκαν στην Chipita πλην αυτών που μεταβιβάζονται στην Chipita Foods, όλος ο βιομηχανικός εξοπλισμός της Chipita εκτός ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης – και όλο το απόθεμα. Τα εμπορικά σήματα που φέρνει στο χαρτοφυλάκιό της η Mondelēz (7 Days, Finetti, Molto, Tsiper, Extra, Spin Span και λοιπά), σύμφωνα με τον ανεξάρτητο εκτιμητή που ανέλαβε να τα αξιολογήσει, έχουν εύλογη αξία που ανέρχεται στα 214,67 εκατομμύρια ευρώ.

Και κάπου εδώ μοιάζει να κλείνει μία σελίδα, η οποία ενέχει στοιχεία ενδοξότητας. Για να έρθει στη θέση της μία νέα, άγνωστη προς στο παρόν ως προς την εξέλιξή της, πλην όμως πολλά υποσχόμενη για το μέλλον.

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.