22 Ιαν 2025
READING

VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

4 MIN READ

VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Η συμφωνία της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε λίγο περισσότερο από 12 χρόνια είναι πρόκληση, αλλά ένα πιο τρομακτικό εμπόδιο θα είναι η κατασκευή αρκετών μπαταριών για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που χρειάζονται ως αποτέλεσμα, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Volkswagen πριν λίγες μέρες.

Τα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035 και πέρα, αποφάσισαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

Πρέπει τώρα να υπάρξει οριστικός συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη μείωση των λεγόμενων ορίων των στόλων – των προδιαγραφών που ορίζονται στις αυτοκινητοβιομηχανίες για το πόσο CO2 μπορούν να εκπέμπουν τα αυτοκίνητα που παράγουν κατά τη λειτουργία τους – στο μηδέν, από το 2035, κάτι που, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι δε θα μπορούν να πωλούνται οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από τη χρονιά αυτή και πέρα. 

Διαβάστε επίσης: Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει για πρώτη φορά το πακέτο το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη αυτή τη δεκαετία, αλλά η συμφωνία εν μία νυκτί καθιστά πιθανό ότι η πρόταση θα γίνει νόμος της ΕΕ.

Η απαγόρευση χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη. Είναι πάντως μέρος του πακέτου οδηγιών και νόμων-κλειδιών που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Η δυνητική απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ακανθώδες ζήτημα ειδικά στη Γερμανία, χώρα με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο οικονομικός διευθυντής της VW, Arno Antlitz, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση αυτή είναι ένας στόχος-πρόκληση, καθώς υπάρχει μία δυσκολία στην αύξηση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών.

Η VW έχει πει ότι θα σταματήσει να πουλά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι την ημερομηνία-στόχο. Οι επίσης γερμανικές BMW και Mercedes-Benz έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν στρατηγικές, που αποσκοπούν στην μείωση ρύπων ανά επιβάτη ανά κύκλο ζωής ενός οχήματος στο μισό, σε σχέση με το 2020, έως το 2030, και στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτροκίνητων. Ωστόσο, ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες που υστερούν στην κούρσα για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Toyota, μπορεί να δυσκολευτούν να το επιτύχουν.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες μπαταριών, αλλά η εύρεση αρκετών πρώτων υλών μπαταρίας, όπως λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο ή κοβάλτιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι ανάγκες λιθίου θα εξαπλασιαστούν έως το 2030, φθάνοντας τους 500 κιλοτόνους, απαιτώντας το άνοιγμα 50 νέων ορυχείων.

Τα πολύτιμα ορυκτά εξορύσσονται κυρίως σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή ή η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, η Κίνα παράγει τα τρία τέταρτα των μπαταριών ιόντων λιθίου και ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της ικανότητας επεξεργασίας και διύλισης λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη. Από την άλλη, η Ευρώπη παράγει το ένα τέταρτο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ελέγχει ελάχιστα τις πρώτες ύλες. Συνεπώς, είναι δύσκολο να ελέγχει τις τιμές.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Το λίθιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξορυχτεί και να επεξεργαστεί, ενώ οι διαδικασίες αυτές έχουν μεγάλο κόστος στο περιβάλλον. Έτσι, η τιμή του, έχει εμφανίσει αύξηση που φτάνει έως και το 500% το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις και αναλύσεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα μία αύξηση πάνω από 1.000 ευρώ στις τιμές των ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει έλλειψη μπαταριών EV, η οποία θα πλήξει την αυτοκινητοβιομηχανία το 2024-2025, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ενώ εξακολουθούν να κατασκευάζουν νέα εργοστάσια μπαταριών.

Η συμφωνία στο Λουξεμβούργο ήρθε μετά από περισσότερες από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, με την Ιταλία, τη Σλοβακία και άλλα κράτη να θέλουν η σταδιακή κατάργηση να καθυστερήσει μέχρι το 2040.

Οι χώρες τελικά υποστήριξαν έναν συμβιβασμό που διατήρησε τον στόχο του 2035 και ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να αξιολογήσουν το 2026 εάν τα υβριδικά οχήματα θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με τον στόχο.

Η πρόταση του 2035 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε θεωρητικά, οποιοσδήποτε τύπος τεχνολογίας αυτοκινήτων, όπως υβριδικά ή αυτοκίνητα που λειτουργούν με βιώσιμα καύσιμα, θα μπορούσε να συμμορφωθεί με αυτήν, αρκεί να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν έχει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η επανεξέταση της Επιτροπής για το 2026 θα αξιολογήσει τις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί στα υβριδικά αυτοκίνητα για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να συμμορφωθούν με τον στόχο του 2035.

Με πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.