24 Απρ 2024
READING

Πώς η Škoda παίζει το χαρτί του αουτσάιντερ για τη νέα της καμπάνια

3 MIN READ

Πώς η Škoda παίζει το χαρτί του αουτσάιντερ για τη νέα της καμπάνια

Πώς η Škoda παίζει το χαρτί του αουτσάιντερ για τη νέα της καμπάνια

Ένα κυριολεκτικό photobombing έκανε η Škoda στους μεγάλους ανταγωνιστές της, με την παιχνιδιάρικη δημιουργικότητα που μπορεί συχνά να χαρακτηρίζει το marketing των «μικρών», πηγάζουσα ίσως από την αυτοπεποίθηση και το «θράσος» εκείνου που θέλει να προκαλέσει την κυριαρχία του δυνατότερου.

Έτσι, για το λανσάρισμα του νέου Škoda Fabia, η εταιρεία συνεργάστηκε στη Γαλλία με τρεις YouTubers και εισέβαλε κυριολεκτικά σε βίντεο με reviews διάφορων μοντέλων της Citroën, της Renault και της Peugeot, που είναι πολύ πιο δημοφιλή.

Tα τελευταία χρόνια, εξηγεί στο AdWeek η Track DDB, η διαφημιστική που δημιούργησε την καμπάνια, ο τρόπος που οι καταναλωτές αγοράζουν αυτοκίνητα έχει αλλάξει. Είναι πλέον εξαιρετικά συχνό να παρακολoυθούν στο YouTube βίντεο με αξιολογήσεις των αυτοκινήτων που τους ενδιαφέρουν και virtual test drives από influencers που ασχολούνται με τον κλάδο, για να μπορέσουν να αποφασίσουν ποιο μοντέλο θα αγοράσουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Volkswagen άλλαξε τη διαφήμιση με χιούμορ – και η νέα της καμπάνια

Η Škoda, λοιπόν, για την καμπάνια «Review Hacking», πλήρωσε το YouTube για να τοποθετήσει ψηφιακές αφίσες τού Škoda Fabia στο background των βίντεο που παρουσιάζουν αυτοκίνητα των μεγάλων Γάλλων κατασκευαστών. Σε συνεργασία με τρεις influencers που δημιουργούν τέτοια βίντεο με reviews, τοποθέτησε ψηφιακά τα πόστερ τού Škoda Fabia σε υπάρχοντα βίντεο με τα μοντέλα Renault Clio, Peugeot 208 και Citroën C3 – από τα τρία brands που κατέχουν πάνω από τη μισή γαλλική αγορά. Έτσι, ο θεατής που θέλει να παρακολουθήσει την αξιολόγηση ενός Renault Clio, για παράδειγμα, βλέπει στο φόντο τη διαφήμιση του Škoda Fabia.

Η καμπάνια τρέχει αυτές τις μέρες, από 27 έως 4 Ιουλίου, και δεν είναι γνωστό αν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τις τρεις ανταγωνιστικές μάρκες. Όπως παρατηρούν οι δημιουργοί της καμπάνιας, στην αυτοκινητοβιομηχανία συνήθως οι ανταγωνιστές δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ευθέως μέσα από τo marketing και τις διαφημιστικές εκστρατείες τους. Γι’ αυτό πιθανόν η πρώτη αντίδραση όταν έπεσε στο τραπέζι αυτή η ιδέα ήταν – εκτός από το ότι τους φάνηκε αστεία – να αναρωτηθούν αν επιτρέπεται να κάνουν κάτι τέτοιο.

Το έκαναν, πάντως, και αυτό το digital photobombing οπωσδήποτε αποκαλύπτει μια καλή δόση χιούμορ από το brand, κάτι που οι καταναλωτές πάντα εκτιμούν. Ωστόσο, έχουν υπάρξει και πολύ πιο τολμηρές προσεγγίσεις από αουτσάϊντερ που θέλουν να ενοχλήσουν τους ηγέτες του κλάδου τους, με χαραστηριστικότερη, ίσως, την καμπάνια της Pepsi του 1975, το περίφημο «Pepsi Challenge», που έβαζε ανθρώπους να δοκιμάζουν στα τυφλά Coca-Cola και Pepsi-Cola για να αποφασίσουν ποιο αναψυκτικό τους αρέσει περισσότερο.

Εκείνη η καμπάνια έφερε την Pepsi για πρώτη φορά μπροστά στις πωλήσεις και οπωσδήποτε ήταν μια ευθεία επίθεση στην ηγέτιδα των αναψυκτικών Coca-Cola, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Škoda, η οποία δείχνει απλώς να κλείνει το μάτι στο κοινό, για να το κάνει να ξανασκεφτεί την αναμενόμενη επιλογή ενός ευπώλητου αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, το «Review Hacking» είναι μια «Είμαι κι εγώ εδώ» καμπάνια, κάτι αρκετά πιο μετριοπαθές, έστω και με αρκετό χιούμορ. Ίσως η αποτελεσματικότητά της να ενισχυθεί και από το virality που πιθανόν να αποκτήσει με την πρωτοτυπία της, κάτι που βέβαια μένει να φανεί από τις αντιδράσεις του κοινού.

Με πληροφορίες από AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.