25 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί ένα brand να γίνει influencer;

4 MIN READ

Πώς μπορεί ένα brand να γίνει influencer;

Πώς μπορεί ένα brand να γίνει influencer;

Τα τελευταία χρόνια, ο αντίκτυπος και ο ρόλος των παραδοσιακών διαφημίσεων αλλάζει, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προσπαθούν να εντοπίσουν νέους τρόπους, για να προσεγγίσουν το καταναλωτικό τους κοινό.

Με δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών σήμερα περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον των brands για την αξιοποίησή τους, είναι στραμμένο σε αυτά – και το Influencer Marketing είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ισχυροποίηση της θέσης μια μάρκας στο τοπίο των social media.

Διαβάστε επίσης: Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022

Ο ρόλος των influencers είναι να βοηθήσουν να φτάσει το μήνυμα στον καταναλωτή αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μια εικόνα κύρους για το brand. Αυτό είναι καίριο σε μία εποχή όπου ο όγκος των πληροφοριών στο διαδίκτυο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να φτάσει το μήνυμα μιας εταιρείας στο κοινό – στόχο να ελαττώνονται σημαντικά. Αλλά, πλέον, όταν στην αφήγηση ενός influencer εμπλέκεται ένα brand, η προσοχή του κοινού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κερδηθεί, καθώς οι χρήστες των social media είναι πια υποψιασμένοι και αναγνωρίζουν ότι, ουσιαστικά, έχουν μπροστά τους μια διαφήμιση και όχι μια γνήσια αυθόρμητη ανάρτηση.

Έτσι, αντί να επιλεχθεί κάποιος influencer, δηλαδή ένα άτομο που θα διαφημίσει προϊόντα στους θαυμαστές και τους οπαδούς του, σε μια εποχή που ο ρόλος και η ίδια η έννοια του influencer αλλάζει, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για ένα brand, να γίνει το ίδιο influencer, δηλαδή να δημιουργεί και να δημοσιεύει περιεχόμενο το ίδιο, με την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα του δικού του brand identity.

Φυσικά, τα brands που δημιουργούν περιεχόμενο για το κοινό τους υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από μέσα. Περιεχόμενο είναι και το blog post, αλλά και οι μαρτυρίες των πελατών στον ιστότοπο του brand, ακόμα και τα στατιστικά και οι εκθέσεις που δημοσιεύει. Η διαφορά ενός brand-influencer είναι ότι το ίδιο το brand έχει δημιουργήσει μία κοινότητα από αφοσιωμένους followers, δημιουργώντας και δημοσιεύοντας περιεχόμενο σαν να ήταν ένας δημοφιλής χρήστης στα social media, απευθυνόμενο δηλαδή απευθείας στο κοινό του, εγκαίρως, με τη ζωντάνια και την αμεσότητα που υπαγορεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κλειδί της επιτυχίας μιας μάρκας που θέλει να επιτύχει σε έναν τέτοιο ρόλο εντοπίζεται σε τρία καίρια σημεία, που αφορούν τη σχέση της με το κοινό: στη συνάφεια με αυτό, στην προσέγγισή του και στην απήχηση που έχει σε αυτό, δηλαδή στο engagement που μπορεί να πετύχει – όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα πρόσωπο influencer.

Αρχικά, το brand πρέπει να έχει μία κοινή ιστορία με το κοινό του, ώστε να χτιστεί η ιδέα της συνάφειας μεταξύ τους. Με έμφαση που δίνεται στο ίδιο το κοινό, επιλέγεται μία ιστορία, η οποία ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του κοινού-στόχου. Με αυτόν τον τρόπο, οι μελλοντικοί καταναλωτές νιώθουν ότι μοιράζονται μια κοινή εμπειρία με το brand. Για παράδειγμα, brands γυμναστικής μπορούν να δημιουργήσουν λεκτικά μηνύματα, οπτικά μηνύματα και ιστορίες σχετικά με την προπόνηση και τη φυσική κατάσταση.

Η ιστορία που πλάθει το εκάστοτε brand-influencer δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά έχει ένα συγκεκριμένο κοινό-στόχο. Άλλωστε, το ιδανικό είναι η ταυτότητα του brand να ταιριάζει με την ταυτότητα του αγοραστή. Έτσι, όσον αφορά το πρακτικό σκέλος, η μάρκα μπορεί να τοποθετεί τα μηνύματά της στις πλατφόρμες που προτιμά το κοινό της.

Φυσικά, δεν ανταποκρίνονται εξίσου όλοι οι δέκτες του εξειδικευμένου storytelling. Οι καλύτεροι πελάτες θα είναι οι πιο πιστοί θαυμαστές και ενεργοί υποστηρικτές της μάρκας. Θα αλληλεπιδρούν και θα μοιράζονται το περιεχόμενο, ακριβώς επειδή η ιστορία έχει απήχηση σε αυτούς και αισθάνονται μια σύνδεση με αυτήν. Και στην κοινότητα αυτών των ακολούθων, το brand αναδεικνύεται σε δημιουργό περιεχομένου και βασικό παράγοντα επιρροής, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή, το κοινό του.

Διαβάστε επίσης: Πώς το social commerce θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των Influencers

Το επόμενο βήμα, που επιβεβαιώνει την επιτυχία, είναι όταν ένα μήνυμα έχει τέτοια απήχηση σε κάποιον, που θέλει να το μοιραστεί με τους φίλους και τη δική του κοινότητα, θεωρώντας το κομμάτι της ταυτότητάς του. Έτσι, το μήνυμα φτάνει και σε άλλους δέκτες και ο follower μετατρέπεται σε πρεσβευτή της μάρκας. Για αυτό, η εστίαση του περιεχομένου του brand σε ιστορίες που έχουν απήχηση στο κοινό-στόχο, οπωσδήποτε προσθέτει ώθηση στο μήνυμα.

Ένα brandinfluencer έχει τη δυναμική να αλλάξει δραστικά την αγορά, καθώς με την επιτυχία του μπορεί να φτάσει στο σημείο να αλλάξει τα δεδομένα, ακόμα και να δημιουργήσει τάσεις που θα αναζητήσουν να ακολουθήσουν μέχρι και οι ανταγωνιστές του. Παράλληλα, έχοντας καλλιεργήσει μια πιο προσωπική σχέση με το κοινό του, θα βρίσκεται σε θέση να μπορεί να αφουγκράζεται τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τις ανάγκες, και να προσαρμόζεται, διατηρώντας και μεγαλώνοντας την κοινότητά του.

Mε πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.