21 Δεκ 2024
READING

Όλη η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μια κονσέρβα

6 MIN READ

Όλη η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μια κονσέρβα

Όλη η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μια κονσέρβα

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει απ’ τη στιγμή που η πρώτη κονσέρβα KYKNOS έκανε την εμφάνισή της στα ελληνικά νοικοκυριά. Από την 1η Απριλίου του 1915 μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Όμως αυτό που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο είναι η Ελληνική Εταιρία Κονσερβών, μία από τις μακροβιότερες ελληνικές βιομηχανίες, που κουβαλάει μαζί της όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και μέσα στο πέρασμα όλων αυτών των δεκαετιών έχει καταφέρει να παράγει όχι μόνο προϊόντα, αλλά αξία και έρευνα.

Όλα ξεκίνησαν την 1η Απριλίου του 1915. Εκείνη την ημέρα συντάσσεται το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου, έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης, διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ.Δάρμος, έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου, έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας. Με την ίδρυση της βιομηχανίας ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των προϊόντων της αργολικής γης και άλλων περιοχών, που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια. Τα πρώτα προϊόντα KYKNOS είναι ολόκληρες τομάτες, μπάμπιες, φασολάκια σε κονσέρβα και ο γνωστός σε όλους μας τοματοπολτός.

Διαβάστε ακόμα: Η Κύκνος ανοίγει το βήμα στην Αμερική και ποντάρει στις εξαγωγές

Το εργοστάσιο στο Ναύπλιο ιδρύεται το 1928. Εκεί, η εταιρία εγκαθιστά τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιείο, που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρία. Η Αργολίδα, που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας», εφοδιάζει την KYKNOS με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτίρια τη δεκαετία του 1950, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτίριο αποτελεί σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή. Μια δεκαετία μετά, το 1960, η εταιρία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική», που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας. Το 1963, ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Ν.Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Χρονιά-σταθμός, το 1965, όπου η εταιρία παράγει και διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ. Αλλά δε σταματά εκεί. Τη δεκαετία του ’70, αποκτά παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα ενώ παράλληλα αποτελεί διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρίες τροφίμων.

Και φτάνουμε στο 1990, όπου η KYKNOS παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino.

Οι επενδύσεις και η παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τη διετία 2002-2003 η KYKNOS μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης. Μια τριετία μετά, γίνεται η πρώτη εταιρία επεξεργασίας τομάτας στην Ελλάδα που εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ορθής γεωργικής πρακτικής) για την τομάτα που μεταποιεί και πιστοποιείται κατά τα πρότυπα EUREPGAP.

Την ίδια χρονιά, το 2005, λανσάρει τον διάσημο πλέον κλασικό τοματοπολτό της σε χάρτινη τριγωνική συσκευασία μιας χρήσης συνεχίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις αναβαθμίζοντας το εργοστάσιό της στην Ηλεία. Επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει το μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, μπαίνει στις τριμμένες τομάτες σε χάρτινη συσκευασία, λαμβάνει το ένα βραβείο μετά το άλλο, μπαίνει στη σάλτσα πίτσας, ίσως ένα από τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς, και συνεχίζει να λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όχι μόνο των Ελλήνων.

Για του λόγου το αληθές, στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2021 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 25,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,39% σαν αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης στο σπίτι, της ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς και της επέκτασης σε νέες αγορές. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 5.873.023,30 ευρώ, τα EBITDA στο ποσό των 1.861.524,75 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 539.622,50 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 8,44% και οι εξαγωγές κατά 7,84%.

Όμως δεν είναι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα που κάνουν τη διαφορά για αυτήν τη βιομηχανία. Η προστασία του περιβάλλοντος και η περιβαλλοντική μέριμνα αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ. Οι παραγωγικές δραστηριότητές της είναι πλήρως εναρμονισμένες με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά στις δράσεις. Η εταιρία είναι από το 2019 μέλος του οργανισμού SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange) και οι λειτουργίες της καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του SMETA Pillar IV (SEDEX Members Ethical Trade Audit). Το εργοστάσιο επιθεωρήθηκε επιτυχώς στους 4 πυλώνες: Εργασιακών σχέσεων, Προστασίας Περιβάλλοντος, Υγιεινής και Ασφάλειας, Επιχειρηματικής Ηθικής.

Στη σύγχρονη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού υψηλής δυναμικότητας, πραγματοποιείται επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της παραγωγικής δραστηριότητας. Η διαχείριση των αέριων ρύπων υπόκειται στις ισχύουσες διατάξεις και μέσω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου αποσκοπείται ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση του προσωπικού και μέσω προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, το σύνολο των στερεών αποβλήτων του εργοστασίου απομακρύνεται από αδειοδοτημένους διαχειριστές αποβλήτων προς ανακύκλωση.

Οι άξονες δράσεων περιβαλλοντικής μέριμνας και προστασίας περιβάλλοντος της εταιρίας είναι η λελογισμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού και η ανακύκλωση στο σύνολο των αποβλήτων που παράγονται στο εργοστάσιό της.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, η εταιρία:

1. Εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1MWp, στις στέγες του εργοστασίου της στα Σαβάλια Ηλείας. Με τη συγκεκριμένη επένδυση αποτρέπεται κάθε χρόνο η έκλυση 1.100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα.

2. Προέβη στην αντικατάσταση 1410 συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της στα Σαβάλια Ηλείας. Το συνολικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας για φωτισμό σε σχέση με συμβατικό φωτισμό είναι 53,85% ενώ η ετήσια εξοικονόμηση σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) 183.730 Kg = (180 tn CO2/έτος)

3. Εγκατέστησε σε δύο επιπλέον λέβητες, κυκλώνες κατακράτησης σωματιδίων αιθάλης με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων αιθάλης που δεν εκλύεται στο περιβάλλον αλλά κατακρατείται και παραλαμβάνεται από εξουσιοδοτημένους συλλέκτες (11.180 Kg)

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.