20 Απρ 2024
READING

YouTube vs TikTok | Πώς οι δύο ανταγωνιστές επηρεάζουν τις στρατηγικές των brands

6 MIN READ

YouTube vs TikTok | Πώς οι δύο ανταγωνιστές επηρεάζουν τις στρατηγικές των brands

YouTube vs TikTok | Πώς οι δύο ανταγωνιστές επηρεάζουν τις στρατηγικές των brands

Τα brands επενδύουν όλο και περισσότερο σε βίντεο μικρής διάρκειας. Αυτό το κάνουν γιατί αυτού του είδους οι αναρτήσεις έχουν πλέον περισσότερη απήχηση στους καταναλωτές νεαρής ηλικίας, όπως οι Gen Z-ers και οι Millennials. Τα σύντομα βίντεο είναι διασκεδαστικά και η διάρκεια τους τα κάνει πιο ελκυστικά, καθώς είναι πιο πιθανό να τα παρακολουθήσει κάποιος, αφού δεν απαιτούν παρατεταμένη προσοχή και δεν κουράζουν.

Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την ανάρτηση βίντεο μικρής διάρκειας είναι το TikTok και το YouTube Shorts, ενώ υπάρχει και το Instagram Reels. Όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν ορισμένα διακριτά χαρακτηριστικά και διαφορές, οι οποίες μπορεί να αφορούν θέματα από την ηλικία του κοινού στο οποίο στοχεύουν έως την τοποθεσία.

Καθώς οι πλατφόρμες ανταγωνίζονται για την προσοχή των θεατών και την αφοσίωση των δημιουργών περιεχομένου, οι retailers έχουν περισσότερες επιλογές στους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν τους καταναλωτές αξιοποιώντας τα βίντεο μικρού μήκους. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές marketing για τη αξιοποίηση των δυνατών σημείων κάθε πλατφόρμας.

Διαφορετικές δημογραφικές ομάδες και βάσεις χρηστών

Αρχικά, μια μεγάλη διαφορά για τις πλατφόρμες ανάρτησης των short video είναι η δημογραφική ομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίθεση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των χρηστών του TikTok και του YouTube είναι πολύ εμφανής. Συγκεκριμένα, το YouTube Shorts έχει επί του παρόντος ελαφρώς μεγαλύτερη δημογραφική ηλικία, με τους Μillennials και τις μεγαλύτερες γενιές, καθώς και μεγαλύτερη βάση χρηστών από το TikTok. Αντίθετα, το TikTok απευθύνεται σε πιο νεαρά άτομα και η βάση χρηστών του είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Το YouTube εισήγαγε τη μορφή βίντεο μικρού μήκους πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς το TikTok, το οποίο ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα ByteDance, αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Το Google αποκάλυψε αυτόν τον μήνα ότι το YouTube Shorts έχει 1,5 δισεκατομμύριο κοινό κάθε μήνα, καθιστώντας την υπηρεσία βίντεο μικρού μήκους της πλατφόρμας αυτής έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του TikTok παγκοσμίως. Το TikTok τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ότι είχε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των πλατφορμών αφορά γεωγραφικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, το TikTok απαγορεύτηκε στην Ινδία για πολιτικούς λόγους, πράγμα που έχει ανοίξει μια τεράστια αγορά για το YouTube Shorts και το Instagram Reels. Στο μεταξύ, το Instagram Reels δεν αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή, καθώς η ροή του μοιάζει με αυτή του του TikTok, αλλά με χειρότερο αλγόριθμο. Έτσι, το YouTube Shorts έχει τη δική του ταυτότητα και δεν επικαλύπτεται από το TikTok.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα brands αναζητούν και επενδύουν στα niches κοινά του TikTok

Διαφορές στη διαφήμιση

Τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube πέρυσι αυξήθηκαν κατά 46% στα 28,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον ιστότοπο κοινής χρήσης βίντεο βασικό για την ανάπτυξη της μητρικής εταιρείας Alphabet. Το TikTok, από την άλλη είναι μια νεότερη πλατφόρμα με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Τα παγκόσμια διαφημιστικά έσοδα της εφαρμογής έφτασαν πέρυσι σχεδόν τα 3,9 δισ. δολάρια και φέτος θα τριπλασιαστούν σχεδόν στα 11,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Insider Intelligence.

Επιπλέον, το YouTube, ως μονάδα της Google, διαθέτει μια καλά δομημένη υποδομή για την τοποθέτηση διαφημίσεων και τη στόχευση του κοινού. Από την άλλη, το TikTok τα τελευταία χρόνια έχει φροντίσει να αναπτύξει υπηρεσίες που οι διαφημιστές περιμένουν από τα social media. Βέβαια, το Google έχει πλεονέκτημα έναντι του TikTok όσον αφορά τη μέτρηση των διαφημίσεων και τη χρηστικότητα της πλατφόρμας διαφημίσεων. Ακόμα, το YouTube Shorts έχει πλεονέκτημα μέσω συνδεδεμένων συσκευών, καθώς το YouTube έχει ισχυρή παρουσία στα σπίτια που έχουν συνδέσει τις τηλεοράσεις τους στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει το 50% του χρόνου παρακολούθησης ροής με υποστήριξη διαφημίσεων στην τηλεόραση μεταξύ των τηλεθεατών 18 ετών και άνω.

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι καμπάνιες των brands που προβλήθηκαν, για παράδειγμα στο TikTok, μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στο YouTube Shorts. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές προτιμήσεις και ευαισθησίες των ατόμων που προτιμούν την εκάστοτε πλατφόρμα, λόγω ηλικιακής διαφοράς. Συνεπώς, τα brands ενδεχομένως πρέπει να τηρούν διαφορετικές στρατηγικές ανάλογα το μέσο στο οποίο αναρτούν.

Διάρκεια των βίντεο

Τα βίντεο μικρού μήκους είναι ήδη δημοφιλή με το Instagram και το TikTok. Έτσι, το YouTube, το οποίο ιστορικά φιλοξενούσε βίντεο οποιαδήποτε διάρκειας, προσανατολίζεται σε σύντομα βίντεο που προορίζονται για προβολή μέσω κινητών τηλεφώνων. Αντίθετα, το TikTok προσανατολίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση επεκτείνοντας το ανώτατο όριο της διάρκειας των βίντεο στα 3 λεπτά πέρυσι και φέτος στα 10 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το TikTok θέλει μεγαλύτερα video εντός της πλατφόρμας

Συνεργασία με influencers

Όταν πρόκειται για βίντεο μικρού μήκους είναι πολύ σημαντικό τα βίντεο να μην παραπέμπουν σε διαφημίσεις. Αυτό μπορεί να απαιτεί την πρόσληψη influencers συμβατούς με το εκάστοτε brand. Πράγματι, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, οι influencers και οι δημιουργοί έχουν γίνει σημαντικοί συνεργάτες για πολλές μάρκες που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν στα social media. Μια επιτυχημένη στρατηγική για πλατφόρμες όπως το YouTube Shorts και το TikTok περιλαμβάνει συνεργασίες με αυτές τις προσωπικότητες του διαδικτύου. Ειδικά για το TikTok, τα brands οφείλουν ουσιαστικά να δημιουργούν βίντεο που εντάσσονται οργανικά στο περιεχόμενο της πλατφόρμας και όχι διαφημίσεις.

Αξιοποίηση όλων των ευκαιριών

Γενικότερα, το γεγονός ότι οι εφαρμογές μικρών βίντεο τύπου TikTok και Youtube Shorts είναι ανταγωνιστές δε σημαίνει ότι τα brands πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο πλατφόρμες. Όπως έγινε φανερό, το TikTok και το Youtube Shorts φέρουν αρκετές ομοιότητες, αλλά και διακριτές διαφορές που κάνουν το καθένα μη αντικαταστάσιμο από το άλλο. Συμπερασματικά, το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα brands που επιθυμούν να επενδύσουν σε βίντεο μικρής διάρκειας είναι να αξιοποιήσουν τα διαφορετικά προτερήματα κάθε μέσου.

Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να προσαρμοστούν οι διαφημιστές στις διαφορετικές πλατφόρμες των social media

Για τα brands που παράγουν ήδη περιεχόμενο μικρής διάρκειας στο TikTok ή στα Reels, μπορεί να είναι χρήσιμο να προσαρμόσουν αυτό το δημιουργικό έργο σε YouTube Shorts, για να δουν πώς αντιδρά το κοινό. Εάν αποδειχθεί ότι το περιεχόμενο έχει απήχηση στο κοινό, ενδεχομένως η καλύτερη ιδέα είναι η ανακατεύθυνση πόρων στο YouTube Shorts από άλλα κανάλια. Ειδικά δεδομένου ότι υπάρχει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κοινό και μεγάλες επενδύσεις στο κανάλι αυτό, τη δεδομένη στιγμή.

Φυσικά, πριν ένα brand ξεκινήσει να έχει ενεργή παρουσία στα σύντομα βίντεο του TikTok αλλά και του Youtube και του Instagram, θα πρέπει να εξετάσει πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές σε κάθε πλατφόρμα. Για παράδειγμα, οι ρίζες του TikTok βρίσκονται στην ανταλλαγή ερασιτεχνικών μουσικών βίντεο και στη δημοσίευση βίντεο αντίδρασης χρηστών σε ντουέτα, με διαχωρισμένη οθόνη.

Τα βίντεο μικρής διάρκειας μπορεί να είναι μια πολύ έξυπνη ενσωμάτωση στην στρατηγική των brands, ειδικά αυτών που απευθύνονται σε νεαρούς καταναλωτές και που έχουν ήδη ενεργή παρουσία στα social media. Για να γίνει αποτελεσματικά η αξιοποίησή τους πρέπει να μελετηθεί και να σχεδιαστεί προσεκτικά η εξειδικευμένη στρατηγική των brands και να μην περιοριστεί σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.