19 Απρ 2024
READING

Μπορεί η οικονομική κρίση να ανακόψει την τάση της εργασίας από το σπίτι;

4 MIN READ

Μπορεί η οικονομική κρίση να ανακόψει την τάση της εργασίας από το σπίτι;

Μπορεί η οικονομική κρίση να ανακόψει την τάση της εργασίας από το σπίτι;

Η πανδημία του Covid-19 έβαλε λουκέτο σε πολλές εταιρείες και υποχρέωσε πολλούς εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι. Αυτό ανέδειξε τα διάφορα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας και ήταν κάτι πολύ βολικό, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς ή αυτούς που έμεναν σε μεγάλη απόσταση από την εργασία τους. Έτσι, ακόμα και καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας υποχωρούν και οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονικότητα, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν ρυθμίσεις τηλεργασίας, ή έστω υβριδικής εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι 20% ευτυχέστεροι

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν από την τρέχουσα εργασία τους σε αναζήτηση πιο ικανοποιητικών συνθηκών και εισοδήματος, ενώ πολλοί έθεσαν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ως προαπαιτούμενο για να επιλέξουν πού θα αποστείλουν αίτηση για εργασία. Αυτό αναδεικνύει την τάση των ανθρώπων για απομακρυσμένη εργασία, η οποία φαντάζει αρκετά ισχυρή, αλλά δεν έχει φανεί κατά πόσο πρόκειται να είναι ανθεκτική, ειδικά με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι, στην πραγματικότητα, η άνοδος της τηλεργασίας βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο σύνολο οικονομικών και πρακτικών συνθηκών που μπορεί να μεταβληθούν ταχύτατα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται η εξ αποστάσεως εργασία να αποδειχθεί ευαίσθητη σε οικονομικές αλλαγές. Επί του παρόντος, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και οι ονομαστικές τιμές της βενζίνης έχουν σημειώσει ρεκόρ. Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω παγκόσμιων παραγόντων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που περιορίζει την προσφορά πετρελαίου. Ακόμη και αν η ανάπτυξη δεν γίνει αρνητική, το επόμενο διάστημα η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει σχεδόν σίγουρα λιγότερες επενδύσεις, μικρότερη ανάπτυξη, απολύσεις και αύξηση της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος για διά ζώσης εργασία

Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι ήταν σε θέση ισχύος και οι εργοδότες έπρεπε να βρουν τους τρόπους να τους κρατήσουν ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Στο εγγύς μέλλον η διοίκηση μπορεί να ανακτήσει το πάνω χέρι, σε ένα φαινόμενο αντίθετο της Μεγάλης Παραίτησης. Η εταιρική κουλτούρα ίσως μοιάζει περισσότερο με αυτό που θέλουν οι εργοδότες, παρά με αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που θέλει το προσωπικό.

Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 80% των εργαζομένων δηλώνουν ότι προτιμούν να εργάζονται στο σπίτι τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα. Αντίθετα, οι διευθυντές είναι διχασμένοι στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι εξίσου παραγωγικοί με τους εργαζόμενους στο γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι εργοδότες μπορούν να αποφασίσουν όπως θέλουν, το πιθανότερο είναι ότι δε θα επιλέξουν καθεστώς τηλεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Elon Musk δήλωσε στους υπαλλήλους του ότι είτε θα επιστρέψουν στο γραφείο είτε θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό αρχικά φάνηκε σαν μια απλή απειλή από έναν εκκεντρικό CEO, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, η Tesla ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα έπρεπε να απολύσει το 10% του εργατικού δυναμικού της, γεγονός που φανερώνει ότι ο Musk χρησιμοποιούσε την απειλή της επιστροφής στο γραφείο για να πείσει ορισμένους από τους εργαζομένους του να παραιτηθούν από μόνοι τους. Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έχουν δοκιμάσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείψει, μια εκδοχή αυτής της στρατηγικής έμμεσων απολύσεων. Συνεπώς, οι νέες οικονομικές συνθήκες και οι τάσεις απολύσεων είναι πολύ πιθανό να φέρουν τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο, ώστε να κρατήσουν τη δουλειά τους και να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι μόνο μια μακροοικονομική εξέλιξη. Είναι μια πολιτιστική τάση, η οποία, όπως όλες οι τάσεις, είναι ευαίσθητη στις αντιδράσεις. Εννοείται πως δεν είναι σίγουρο ότι μια ύφεση θα αλλάξει την προτίμηση στην εξ αποστάσεως εργασία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

Κατ’ αρχάς, εκατομμύρια εργαζόμενοι γνώσης προτιμούν ξεκάθαρα την εργασία από το σπίτι και ενδεχομένως να μην επαρκεί μια ύφεση για να αλλάξουν απόψεις. Δεύτερον, οι υφέσεις οδηγούν σε χρεοκοπίες, ιδίως μεταξύ επιχειρήσεων που δεν είναι καλά οργανωμένες και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές παλαιότερες εταιρείες που είναι υπέρ των γραφείων μπορεί να χρεοκοπήσουν και να αφήσουν τον χώρο σε νεότερες, που δεν περιορίζονται στη διά ζώσης εργασία. Τέλος, σε μια περίοδο ύφεσης είναι πολύ λογικό οι εταιρείες να επιδιώξουν να μειώσουν τις δαπάνες για τα έξοδα του γραφείου, άρα η εξ αποστάσεως εργασία θα είναι προτιμότερη γιατί θα συμβάλει στην εξοικονόμηση κόστους.

Γενικότερα, η προτίμηση προς την απομακρυσμένη εργασία αναδύθηκε πολύ απότομα και υποστηρίχτηκε από της συνθήκες της πανδημίας και τις οικονομικές συνθήκες. Τώρα που τα πράγματα αλλάζουν, θα αποδειχθεί εάν αυτή η τάση είναι ισχυρή και ανθεκτική, εάν το εργασιακό τοπίο θα αλλάξει εκ νέου ή θα επιστρέψει στα πρότερα δεδομένα.

Με πληροφορίες από The Atlantic
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.