26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα βιώσιμα προϊόντα

3 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα βιώσιμα προϊόντα

Έρευνα | Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα βιώσιμα προϊόντα

Οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αγορά βιώσιμων προϊόντων εξαιτίας του κόστους τους. Μήπως τελικά η βιώσιμη μόδα είναι πολύ ακριβή για να πετύχει;

Το σκηνικό στον κόσμο της μόδας έχει αλλάξει ριζικά. Η νέα τάση ονομάζεται fashion sustainability και τα βασικά της συστατικά είναι τρία: η βιωσιμότητα, η διαφάνεια και η ηθική. Ενώ πολλές εταιρείες φαίνεται να υιοθετούν την νέα τάση, το αγοραστικό κοινό δυσκολεύεται.

Σύμφωνα με έρευνα του Global State of the Consumer Tracker της Deloitte, το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι αγόρασαν πρόσφατα ένα βιώσιμο αγαθό ή υπηρεσία μειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 σε περισσότερες από 12 χώρες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 ενήλικες σε 23 χώρες.

Από τον Μάρτιο του 2022, το 41% ​​των καταναλωτών ανέφερε ότι το υψηλό κόστος των προϊόντων ήταν ο κύριος παράγοντας στην απόφασή τους να μην αγοράσουν ένα βιώσιμο προϊόν ή υπηρεσία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Το 24% παραμέλησε αυτές τις αγορές θεωρώντας ότι είναι περιττές. Ενώ το ένα τρίτο των καταναλωτών που αγόρασε ένα βιώσιμο προϊόν, υποστήριξε ότι πλήρωσε «σημαντικά περισσότερα» για αυτό σε σύγκριση κάποιο αντίστοιχο μη βιώσιμο.

Διαβάστε ακόμα: Η βιομηχανία του fast-fashion θέλει να προχωρήσει στην ανακύκλωση ρούχων 

Η εκτόξευση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των καταναλωτών. Οι συνθήκες ανασφάλειας και ανησυχίας που δημιουργούν οι ανατιμήσεις των προϊόντων κάνουν τους πολίτες να περιορίσουν όλα τα περιττά τους έξοδα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του αμερικανικού Γραφείου Στατιστικών Εργασίας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, το Κέντρο Μικροοικονομικών Δεδομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές ανησυχούσαν περισσότερο για τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις τον Μάιο, με τις μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος να αυξάνονται από 6,3% σε 6,6%.

Επιπροσθέτως, τα brands που προσφέρουν βιώσιμες εναλλακτικές δεν είναι πάντα σε θέση να το κάνουν σε φθηνή τιμή. Για παράδειγμα, η Adidas τον Απρίλιο παρουσίασε τα πάνινα παπούτσια Ultraboost DNA Madeto Be Remade, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU) και πωλούνται για 210 δολάρια. Τον Φεβρουάριο, ο Cole Haan παρουσίασε το Generation Zerøgrand II, ένα οικολογικό sneaker με εξωτερική σόλα κατασκευασμένη από αφρό λουλουδιών (ένα ελαφρύ υλικό που αποτελείται από τουλάχιστον 25% καουτσούκ πικραλίδας), που πωλείται για 130 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: 4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε η συμπεριφορά των καταναλωτών τα δύο τελευταία χρόνια

Από την άλλη, οι όμιλοι εταιρειών fast-fashion, όπως η Forever 21 και η Shein, προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα αλλά λιγότερο βιώσιμα. Ακόμα κι έτσι, η Shein λέει ότι διαθέτει συστήματα που τη βοηθούν να αποφύγει την περιβαλλοντική μόλυνση ακολουθώντας προγράμματα που δίνουν προτεραιότητα στα ανακυκλωμένα υλικά.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του GLAMI, το 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η συχνή και έντονη συζήτηση που γίνεται πλέον για τη βιωσιμότητα αποτέλεσε βασικό κίνητρο για πιο συνειδητές αγορές και στροφή προς το ethical shopping. Καθόλου τυχαία, οι αναζητήσεις των keywords «βιώσιμη μόδα» έχουν αυξηθεί κατά 46% τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τα Google trends. Όσο για τα υλικά που θεωρούν βιώσιμα και επιλέγουν οι Έλληνες σε μεγαλύτερο ποσοστό, αυτά είναι το βαμβάκι (75,5%), το μαλλί (40%) και το μετάξι (39%).

Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις των προϊόντων που παρατηρούνται και στην ελληνική οικονομία δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές να ανταποκριθούν στην τάση της βιώσιμης μόδας.

Με πληροφορίες από Footwear News
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.