26 Απρ 2024
READING

Μeta και τεχνολογικοί κολοσσοί χτίζουν μαζί το Metaverse – χωρίς την Apple

3 MIN READ

Μeta και τεχνολογικοί κολοσσοί χτίζουν μαζί το Metaverse – χωρίς την Apple

Μeta και τεχνολογικοί κολοσσοί χτίζουν μαζί το Metaverse – χωρίς την Apple

Η Meta, η Microsoft και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες που δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία του metaverse έχουν σχηματίσει μια ομάδα στην οποία Apple δε συμπεριλαμβάνεται.

«Το Metaverse Standards Forum συγκεντρώνει εταιρείες και οργανισμούς για να προωθήσει την ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες για τα πρότυπα διαλειτουργικότητας και να επιταχύνει την ανάπτυξή τους μέσω ρεαλιστικών έργων που βασίζονται στη δράση», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ προτύπων metaverse περιλαμβάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που εργάζονται στον χώρο, από κατασκευαστές chip έως εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, καθώς και καθιερωμένους φορείς καθορισμού προτύπων όπως το World Wide Web Consortium (W3C). Τα πάνω από 35 ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνουν τους Meta, Microsoft, NVIDIA, Adobe, Alibaba, Sony Interactive Entertainment, Epic Games‌, Huawei, IKEA, 0xSenses, Academy Software Foundation, Autodesk, Avataar, Blackshark.ai, CalConnect, Cesium, Daly Realism, Disguise, Enosema Foundation, ‌Express Language Foundation, John Peddie Research, Khronos, Lamina1, Maxon, OpenAR Cloud, the Open Geospatial Consortium, Otoy, Perey Research and Consulting, Qualcomm Technologies, Ribose,  Spatial Web Foundation, Unity, VerseMaker, Wayfair, Web3D Consortium, World Wide Web Consortium (W3C) και XR Association.

Στόχος του είναι να επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ ενός ευρέος φάσματος οργανισμών και εταιρειών, για να δώσει στο metaverse «διαλειτουργικότητα στον πραγματικό κόσμο» και να βοηθήσει διαφορετικά οράματα του metaverse να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμα: Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα θα περνάμε στο metaverse μέχρι το 2026

Η συνεργασία αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά τη χρηματοδότηση-μαμούθ ύψους 2 δισ. δολ. από τη Sony αλλά και τη μητρική τής Lego για την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Epic Games, η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το παιχνίδι «Fortnite», στοχεύοντας στην από κοινού ανάπτυξη μιας «φιλικής προς την οικογένεια» εκδοχής του metaverse ώστε να είναι κατάλληλο για παιδιά.

Αισθητές έγιναν οι απουσίες της Apple και των εταιρειών παιχνιδιών Roblox και Niantic και των πλατφόρμων metaverse που βασίζονται σε κρυπτογράφηση, όπως το The Sandbox ή το Decentraland.

Η Apple έχει συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία προτύπων ιστού όπως το HTML5 στο παρελθόν. Για τρισδιάστατο περιεχόμενο στο metaverse, η Apple συνεργάστηκε με την Pixar στη μορφή αρχείου USDZ και με την Adobe για να διασφαλίσει ότι υποστηρίζει τη μορφή.

Οι  αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα γίνει κυρίαρχος παίκτης στην κούρσα του metaverse, μόλις παρουσιάσει ένα ακουστικό μικτής πραγματικότητας φέτος ή του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία

Η Apple δεν έχει ακόμη κάνει γνωστά τα σχέδια του προϊόντος, αν και φέρεται να έχει δώσει στο διοικητικό συμβούλιό της μια κλεφτή ματιά για αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν απάντησε, όμως, σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το νέο φόρουμ του Μetaverse.

Η εισαγωγή μιας τέτοιας συσκευής θα έθετε την Apple σε άμεσο ανταγωνισμό με τη Meta, η οποία έχει στοιχηματίσει το μέλλον της στην ανάπτυξη του μετασύμπαντος και έχει επενδύσει πολλά για να κάνει το όραμά της για διασυνδεδεμένους εικονικούς κόσμους πραγματικότητα.

Με πληροφοριες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.