Η Η&Μ θα αυξήσει κι άλλο τις τιμές της

Σε μια απόφαση που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μεγάλων εταιρειών όχι μόνο της βιομηχανίας της μόδας αλλά και άλλων κλάδων, όπως αυτού των ταχείας κυκλοφορίας καταναλωτικών αγαθών, η σουηδική H&M, ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της μέσα στη χρονιά.

Αυξήσεις έχει πραγματοποιήσει ήδη το περασμένο διάστημα, ενώ παράλληλα μείωσε τις εκπτώσεις της, μια στρατηγική που μεταξύ άλλων τη βοήθησε να σημειώσει σημαντική άνοδο των κερδών της κατά 33%, με άνοδο πωλήσεων κατά 12%, σε σχέση βέβαια με το ιδιαίτερο προηγούμενο έτος, αλλά πάντως ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και οδηγώντας τη μετοχή της εταιρείας σε άνοδο κατά 5%. Για την ακρίβεια, η προηγούμενη αύξηση στις τιμές της και ο περιορισμός των εκπτώσεων και των προσφορών βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει το διαχειριστικό της περιθώριο το τελευταίο τρίμηνο από 8,3 σε 7,2 τοις εκατό. Παράλληλα, καθώς το κοινό επιστρέφει στην αγορά, η επίδοση της H&M στα φυσικά καταστήματα επίσης βελτιώθηκε, ενώ και οι online πωλήσεις συνεχίζουν να είναι ικανοποιητικές.

Διαβάστε ακόμα: Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

Από την άλλη, οι επιμέρους τοπικές πωλήσεις του brand μειώθηκαν κατά 6%, κυρίως όμως επειδή έπαψαν οι δραστηριότητες της εταιρείας στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, μιας και η Ρωσία ήταν η έκτη μεγαλύτερη αγορά για την H&M, έχοντας αποδώσει το 4% των πωλήσεών της το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η CEO της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις θα εξαρτηθούν κατά τόπους από τις συνθήκες της εκάστοτε αγοράς. Εξήγησε ακόμα ότι η απόφαση πάρθηκε καθώς, αν και στην πλειονότητά τους οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν πλέον αρθεί, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά επιμένουν, ανάμεσά τους οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν καθυστερήσεις, έστω και αν σταδιακά ελαφρύνονται, αλλά, πλέον, και ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Η επίδοση του σουηδικού κολοσσού θεωρείται επίσης σημαντική, καθώς επετεύχθη σε μια περίοδο που οι πωλήσεις του στην Κίνα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφού οι Κινέζοι καταναλωτές αφενός τιμωρούν το brand για τη στάση του αναφορικά με την κινεζική πολιτική στην περιοχή της Xinjiang, αφετέρου τους τελευταίους μήνες είχαν περιορίσει τις αγορές τους αναγκαστικά λόγω των σκληρών lockdowns.

Διαβάστε ακόμα: Το branding του εργοδότη | Ο διαφορετικός τρόπος που η H&M βρίσκει προσωπικό

Βέβαια, και τα αποτελέσματα που είχε να επιδείξει και ο μεγάλος αντίπαλος της H&M, η Inditex, των Zara και Massimo Dutti, είναι επίσης εντυπωσιακά, καθώς σημείωσε αύξηση 80% στα κέρδη της, με πολύ σημαντική άνοδο των πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του κοινού στην αγορά. Και η Zara, όμως, αύξησε τις τιμές της και, μάλιστα, τα στοιχεία από τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε 12 αγορές δείχνουν ότι, μόνο τον Απρίλιο, οι κατώτατες τιμές του brand αυξήθηκαν κατά 12%, τη στιγμή που στα H&M, τον ίδιο μήνα, η αύξηση ήταν 4,2%.

Οι μεγάλοι λιανέμποροι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θέση να πρέπει να διατηρήσουν μια ευαίσθητη ισορροπία, εξηγούν οι αναλυτές. Από τη μία, επιθυμούν φυσικά να καταγράψουν περαιτέρω ανάπτυξη ξεπερνώντας τις συγκυριακές δυσκολίες που ορθώνει η αγορά, από την άλλη, όμως, πρέπει να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ώστε να εκμεταλλευτούν τη διάθεση του καταναλωτικού κοινού για αγορές, καθώς η αγορά επιστρέφει σε μια λειτουργικότητα, και να μην το αποτρέψουν με τιμές στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεδομένων των συνθηκών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι μεγάλοι του fast fashion δείχνουν να τα καταφέρνουν.

Με πληροφορίες από Reuters