26 Απρ 2024
READING

Τι κοινό έχουν πέντε ελληνικές επιχειρήσεις με τον όμιλο ενός Ινδού επιχειρηματία

4 MIN READ

Τι κοινό έχουν πέντε ελληνικές επιχειρήσεις με τον όμιλο ενός Ινδού επιχειρηματία

Τι κοινό έχουν πέντε ελληνικές επιχειρήσεις με τον όμιλο ενός Ινδού επιχειρηματία

Κοινό σημείο αναφοράς παρουσιάζουν πέντε ελληνικές επιχειρήσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του SwitzGroup. Ο ινδικός όμιλος προϊόντων αρτοποιίας, SwitzGroup, με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, απασχολεί αυτήν τη στιγμή πάνω από 5000 άτομα σε 9 χώρες του κόσμου, με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το επίκεντρο ενδιαφέροντος του ομίλου βρίσκεται στην αγορά των προϊόντων αρτοποιίας, ενώ διατηρεί δραστηριότητα επίσης στην εκτροφή και σε τομείς όπως είναι η επεξεργασία αυγών, το εμπόριο και η κατασκευή συστατικών αρτοποιίας, η παραγωγή και διανομή συσκευασμένων προϊόντων αρτοποιίας καθώς και η ανάπτυξη δυναμικών και ποικίλων αλυσίδων στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Η αρχή το 2017 με την Olympic Foods

Ο Ινδός επικεφαλής της SwitzGroup, Taizoon Khorakiwala, ξεκίνησε την είσοδό του στην ελληνική αγορά τροφίμων το 2017. Από τότε έως και σήμερα προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε πέντε ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Υπολογίζεται ότι οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του σε ελληνικές επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επίκεινται και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που θα δούμε να αναδύονται στην επιφάνεια προσεχώς, καθώς ο ίδιος μελετά και άλλες περιπτώσεις εξαγορών στη χώρα μας.

Η έναρξη του επενδυτικού κύκλου για τον ινδικό όμιλο και τον Khorakiwala στην Ελλάδα έγινε όταν απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη, μια εταιρεία με 32 χρόνια επιχειρηματικής πορείας στην αγορά πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αντιπροσωπεύει μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς μάρκες στον κλάδο και έχει ανοίξει σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν τους πρώτους μήνες του 2017 και η συμφωνία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα η SwitzGroup να αποκτήσει το 60% των μετοχών της Olympic Foods.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ της Brilliano Ltd και της Olympic Foods SA, με το ελληνικό υποκατάστημα της Brilliano να μετονομάζεται στη συνέχεια σε Olympic Foods Hellas.

Η απόκτηση πλειοψηφίας στην Artizan Hellas

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας της SwitzGroup είναι ότι επικεφαλής της εταιρείας εξακολουθεί να είναι ο Νικόλαος-Ελευθέριος-Γεώργιος Μπενάκης. Μάλιστα ορίστηκε πρόεδρος και στο διοικητικό συμβούλιο της Artizan Hellas, δηλαδή της δεύτερης εταιρείας που εξαγοράστηκε από την SwitzGroup στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώην CSM Hellas, μέλος του πολυεθνικού ομίλου CSM Bakery Solutions, που δραστηριοποιείται στη διανομή πρώτων υλών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, καθώς και κατεψυγμένων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Μύλοι Λούλη | Οι αλευράδες των επτά γενεών

Ακολούθησε η είσοδος στην εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και αρτοποιημάτων, Κρητών Άρτος, καθώς ο όμιλος Switz απέκτησε το 2019 μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, ποσοστό άνω του 60%. Η Κρητών Άρτος δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Δαμιανάκη το 2004 και παράγει παραδοσιακά κρητικά αρτοσκευάσματα αλλά και αρτοσκευάσματα διαφόρων ειδών γενικότερα.

Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητη σύγχρονη κτιριακή υποδομή, με ανανεωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και διεύρυνε την γκάμα των προϊόντων της. Μάλιστα και στην περίπτωση της Κρητών Άρτος, ο Ινδός επιχειρηματίας έδειξε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του ιδρυτή της εταιρείας, Μανώλη Δαμιανάκη, ο οποίος μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης παρέμεινε επικεφαλής της Κρητών Άρτος.

Η κίνηση στην εταιρεία συσκευασμένων ειδών ζαχαροπλαστικής Σαμούρη

Η επόμενη κίνηση του Khorakiwala ήταν στην εταιρεία συσκευασμένων ειδών ζαχαροπλαστικής Σαμούρη, μια συμφωνία που μπορεί να ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, αλλά είχε ήδη κλείσει από τον Ιανουάριο του 2021. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1974 από τους Τάσο και Άννα Σαμούρη. Διαθέτει τα προϊόντα της σε αλυσίδες λιανικής όπως ο Σκλαβενίτης, ο Θανόπουλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Γαλαξίας και πολλές ακόμη πανελλαδικά.

Και σε αυτήν την περίπτωση, μετά την απόκτηση του ποσοστού πλειοψηφίας, οι αδερφές Αριάννα και Έλενα Σαμούρη εξακολουθούν να κρατούν το τιμόνι, ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στην αγορά οικιακών προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

Η ηχηρή εξαγορά στους Κουλουράδες και το πλάνο του εξωτερικού

Πιο ηχηρή από τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν η απόκτηση της αλυσίδας Κουλουράδες, αλυσίδα που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γρίβας. Ο Khorakiwala απέκτησε το 70% στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Στο πλάνο της αλυσίδας είναι η επέκταση στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο Σίδνεϊ και στη Νέα Υόρκη, εξυπηρετώντας πλέον ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης ωθούμενο και από την ρευστότητα του SwitzGroup. Την ίδια στιγμή, ο τεχνολόγος τροφίμων, ιδρυτής του ομίλου Grivas Group και των Κουλουράδων, Δημήτρης Γρίβας, έχει αναπτύξει και νέα concepts στον τομέα της εστίασης όπως, είναι το brand Σωστοστ, το οποίο επικεντρώνεται στο τοστ, αλλά και την επιχείρηση παρασκευής κρουασάν, Oliver’s Croissanterie, το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο κυρά Αθηνά στους πρόποδες της Ακρόπολης, τα American Soft Cookies Kelly’s και ορισμένες ακόμα μάρκες που βρίσκονται σε διαδικασία πειραματισμού.

Για τους Κουλουράδες, το άνοιγμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βαλένθια πραγματοποιείται φέτος, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά τέσσερα καταστήματα εκεί έως το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα όμως ετοιμάζεται το πρώτο κατάστημα στο Σίδνεϊ. Το πλάνο προβλέπει επίσης την επέκταση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς η πανδημία έδρασε επιβραδυντικά στα μέχρι στιγμής φιλόδοξα πλάνα της εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.