19 Απρ 2024
READING

Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

3 MIN READ

Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ReHubs, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης και Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex) που ξεκίνησε το 2020, στοχεύει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων στην Ευρώπη.

Σήμερα, παράγονται 7 έως 7,5 εκατομμύρια τόνοι από αυτά (κυρίως από ιδιωτικά νοικοκυριά), αλλά μόνο περίπου 30 έως 35 τοις εκατό συλλέγονται. Ο ευρωπαϊκός νόμος για τα απόβλητα θέλει να το αλλάξει αυτό και κατά συνέπεια, μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να συλλέγουν χωριστά τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα.

Επιμέρους προγράμματα από διάφορες χώρες για τη συλλογή απορριμμάτων μπορεί να πραγματοποιούνται, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την επεξεργασία τους. Αυτό το κενό θέλει να καλύψει η πρωτοβουλία ReHubs της Euratex, η οποία σχεδιάζει να συνεχίσει την ανακύκλωση από ίνες σε ίνες για 2,5 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργίας απόβλητα έως το 2030.

Τα οφέλη από την κινητοποίηση για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, στα οποία τείνουμε να μη δίνουμε τόση σημασία, όση στο πλαστικό, θα ήταν πολλαπλά. Σύμφωνα με τη ReHubs Techno Economic Master Study (TES), η βιομηχανία ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 15.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας έως το 2030 στην Ευρώπη, αλλά και να δημιουργήσει την ανάγκη οι βιομηχανίες της κλωστοϋφαντουργίας να μετακομίσουν κοντύτερα στην έδρα τους ή την αγορά στην οποία διοχετεύουν τα προϊόντα τους. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη ύψους 3,5 έως 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Ένα από τα άμεσα projects που σχεδιάζονται είναι το «Transform Waste into Feedstock», το πρώτο έργο της ReHubs, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας μονάδας με ικανότητα επεξεργασίας 50.000 τόνων απορριμμάτων υφασμάτων έως το 2024. Επιπλέον, το project θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη και κλιμάκωση των απαραίτητων τεχνολογιών ταξινόμησης.

«Εκτιμούμε ότι για να επιτευχθεί ποσοστό ανακύκλωσης από ίνες σε ίνες περίπου 18 έως 26 τοις εκατό έως το 2030, θα χρειαστεί επένδυση της τάξης των 6 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα για την κλιμάκωση επαρκών υποδομών διαλογής και επεξεργασίας», λέει η Euratex.

Εκτός από το «Transform Waste into Feedstock», έχουν ανακοινωθεί τρία ακόμη έργα: η αύξηση χρήσης μηχανικά ανακυκλωμένων ινών, η αύξηση της ικανότητας διαχείρισης με την επίλυση των τεχνικών προκλήσεων που αφορούν τη θερμομηχανική ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και η δημιουργία μια μικρής συλλογής ρούχων με ανακυκλωμένα προϊόντα.

Η πρωτοβουλία ReHubs αποτελείται από τρεις ομάδες: ένα επιχειρηματικό συμβούλιο που συγκεντρώνει πρωτοπόρες εταιρείες για την εκτέλεση της μελέτης TES, ένα φόρουμ με μια ευρύτερη ομάδα παραγόντων από τους κλάδους των επιχειρήσεων, της έρευνας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και μια ομάδα εργασίας Euratex, στην οποία συμμετέχουν μάλιστα 14 εθνικές ενώσεις χωρών, για την ανασκόπηση της προόδου των πρωτοβουλιών του ReHubs και την ευθυγράμμιση της πολιτικής και του κλάδου και σε εθνικό επίπεδο.

Η Euratex ξεκίνησε την πρωτοβουλία ReHubs το 2020 για να προωθήσει τη συνεργασία σε ολόκληρη την εκτεταμένη αλυσίδα αξίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και να εξετάσει όλες τις προοπτικές που αφορούν τα χημικά, την παραγωγή ινών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, την παραγωγή ενδυμάτων, τη λιανική και διανομή, τη συλλογή απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη διαλογή και την ανακύκλωσή τους.

Με πληροφορίες από το Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.