25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Meta στρέφεται στην creator economy

3 MIN READ

Γιατί η Meta στρέφεται στην creator economy

Γιατί η Meta στρέφεται στην creator economy

Ο όρος “creator economy” αναφέρεται στην οικονομία που διευκολύνεται από λογισμικό και επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να κερδίζουν έσοδα από τις δημιουργίες τους. Η creator economy έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, σε συμφωνία με την άνοδο των social media και τη δημιουργία πλατφόρμων που βασίζονται στη δημιουργία περιεχομένου από οποιονδήποτε, όπως το TikTok.

Η creator economy αναδεικνύει αυξανόμενες ευκαιρίες τόσο για τους ήδη υπάρχοντες δημιουργούς στη μουσική, το βίντεο και το περιεχόμενο για social media, όσο και για τους καταναλωτές και χρήστες ως δημιουργούς. Με τον αυξανόμενο αριθμό διαθέσιμων εργαλείων δημιουργίας περιεχομένου στα social media, οι απλοί χρήστες της εκάστοτε πλατφόρμας μπορούν από καιρό να δημιουργούν περιεχόμενο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες στις κοινωνικές πλατφόρμες. Με τη σειρά του, αυτό δημιούργησε την ανάγκη για αναδιαμορφωμένες ροές εσόδων για την υποστήριξη των προσπαθειών των δημιουργών.

Οι δημιουργοί, ανεξαρτήτως εμβέλειας, χρησιμοποιούν τα social media, πλατφόρμες και οικονομικά εργαλεία, για να αναπτυχθούν και να βγάλουν χρήματα με το περιεχόμενο που δημιουργούν. Η συνολική αξία της αγοράς είναι πάνω από 92 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνεται καθημερινά. Η πανδημία υπήρξε σημαντικός παράγοντας που τροφοδότησε την ανάπτυξη και οι επενδυτές επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η εταιρεία επιχειρηματικής ανάλυσης CB Insights ανέφερε ότι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις συγκεντρώθηκαν από εταιρείες που εστιάζουν στους δημιουργούς μόνο το 2021.

Διαβάστε επίσης: Η έκρηξη της creator’s economy αντικατοπτρίζεται στο LinkedIn

Πράγματι, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου συνεργάζονται με ανεξάρτητους δημιουργούς περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok, καθώς αγωνίζονται να παραμείνουν στην επικαιρότητα και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Η οικονομία του δημιουργού περιεχομένου έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέρα από τις συνεργασίες, οι μεγάλες εταιρείες social media επενδύουν έμμεσα στην creator economy διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη δημιουργία.

Η Meta και η creator economy

Τώρα, η Meta ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέων εργαλείων για τους δημιουργούς στις πλατφόρμες της. Η επέκταση των πολιτικών και των ενημερώσεων περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα για τους δημιουργούς, με τις πλατφόρμες να αναστέλλουν την είσπραξη οποιουδήποτε μεριδίου εσόδων από το Facebook και το Instagram μέχρι το 2024. Ακόμα, οι συνδρομές θα δώσουν στους επί πληρωμή συνδρομητές πρόσβαση σε exclusive ομάδες του Facebook, μετατρέποντας ουσιαστικά την πλατφόρμα σε ένα μεικτό περιβάλλον, που μπορεί να υποστηρίζεται από διαφημίσεις ή από συνδρομές. Το Facebook Stars και το πρόγραμμα Reels Play Bonus ανοίγουν, επίσης, σε περισσότερους δημιουργούς.

Επιπλέον, ένα σύνολο δημιουργών στο Instagram θα δοκιμάσει έναν χώρο, το Instagram Creator Marketplace, όπου οι creators μπορούν να ανακαλυφθούν και να αμειφθούν από μάρκες και οι μάρκες με τη σειρά τους μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Τέλος, το Instagram δοκιμάζει τώρα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, με τους δημιουργούς να μπορούν να προβάλλουν τα NFTs τους στο Instagram, ενώ υπάρχουν σχέδια για προβολή και στο Facebook.

Διαβάστε επίσης: H Meta σχεδιάζει να φέρει τα NFTs στο Instagram

Αυτή η εξέλιξη στο Instagram συνάδει με την πιθανότητα η Meta να επιδιώκει να καταστήσει το Instagram ένα είδος αγοράς NFT. Γενικότερα, πάντως, η κίνηση αυτή πρόκειται να κάνει το Facebook και το Instagram πόλους έλξης για τους δημιουργούς. Αν η Meta μπορέσει να προσελκύσει δημιουργούς στις δύο κύριες κοινωνικές πλατφόρμες, εμποδίζοντάς τους να στραφούν στους ανταγωνιστές του, όπως το TikTok, το YouTube Shorts, το Patreon και άλλα, θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς η οικονομία του δημιουργού θα ανεβαίνει όλο και περισσότερο.

Με πληροφορίες από Midiareasearch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.