Η Mercedes προσαρμόζει τα εργοστάσιά της για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων

Για τη νέα εποχή στην αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται η Mercedes-Benz, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται, φυσικά, η ηλεκτροκίνηση, όπως ζητούν όχι μόνο οι ειδικοί επί του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι οργανισμοί και οι αρχές, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, λοιπόν, δηλώνει ότι προσαρμόζει με τις απαραίτητες μετατροπές το δίκτυο των εργοστασίων της, για την κατασκευή της νέας της γκάμας πολυτελών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στόχος της εταιρείας είναι οι μισές πωλήσεις της να προέρχονται, μέχρι το 2025, από EVs, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας να δραστηριοποιείται εξ λοκλήρου στην αγορά της ηλεκτροκίνησης.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί μέχρι τότε να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, ένα νούμερο σημαντικά υψηλότερο από τα 1,4 εκατομμύρια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Εξού και η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων πιέζοντας τους κατασκευαστές να παράγουν οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και στηρίζοντας την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την κατασκευή τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεπώς, εντάσσεται και η στρατηγική της Mercedes-Benz, που θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων ανά επιβάτη ανά κύκλο ζωής ενός οχήματος στο μισό, σε σχέση με το 2020, έως το 2030, και να αρχίσει να κλιμακώνει την παραγωγή της σε ηλεκτροκίνητα.

Από την άλλη, η έμφαση στην ηλεκτροκίνηση από το γερμανικό brand εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου πλάνου, που ορίζει συνολικά την παραγωγή λιγότερων, αλλά πιο πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς η εταιρεία θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά πολυτελείας, ρίχνοντας τα τρία τέταρτα των επενδύσεών της στην παραγωγή high-end οχημάτων και μειώνοντας τα entry-level, οικονομικότερα μοντέλα της. Με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, εκτιμά ότι θα αυξήσει την κερδοφορία της: πουλώντας λιγότερες, αλλά ακριβότερες μονάδες – μια στρατηγική που εφαρμόζουν όλο και περισσότερο τα μεγάλα brands πολυτελείας, εφόσον βλέπουν ότι υπάρχει ένα πολύ πρόθυμο, ευκατάστατο κοινό, ενισχύοντας, μαζί με τα κέρδη, το status και το exclusivity των προϊόντων τους.

Ήδη, η Mercedes παρουσίασε στις αρχές της χρονιάς ένα ηλεκτροκίνητο, πολυτελές και φουτουριστικό μοντέλο, το EQXX, δίνοντας μια ιδέα για τις προθέσεις της. Τώρα, καθώς προετοιμάζει τα εργοστάσιά της σε διάφορες περιοχές τις Γερμανίας, αλλά και στην Ουγγαρία, η Mercedes ανακοινώνει ότι θα αρχίσει περίπου από τα μέσα της δεκαετίας την παραγωγή των πολυτελών EVs της, τόσο σε entry level πολυτέλειας όσο και για τα top end luxury μοντέλα της.

Διαβάστε ακόμα: Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Όσον αφορά τις μπαταρίες με τις οποίες θα τα εξοπλίζει, καθώς το ζήτημα των μπαταριών εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, που δεν μπορούν ακόμα να είναι αυτόνομες σε αυτό το κομμάτι, η Mercedes δηλώνει ότι τα συστήματα μπαταρίας για τα οχήματά της θα τα προμηθεύεται από ένα δίκτυο εργοστασίων από τρεις ηπείρους, σημειώνοντας ότι «η τοπική παραγωγή των συστημάτων μπαταρίας είναι παράγοντας – κλειδί για την επιτυχία της επιτάχυνσης της Mercedes-Benz, και αποφαστιστικό συστατικό στην ικανότητά της να ανταποκρίνεται στην παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα ευέλικτα και αποτελεσματικά».

Πάντως, το ζήτημα των μπαταριών θεωρείται από ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι θα κρίνει τελικά το παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, μάλιστα, τη Volkswagen, να δηλώνει ότι η παραγωγή μπαταριών είναι για την Ευρώπη μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδια την απομάκρυνση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης.

Με πληροφορίες από το Reuters