24 Απρ 2024
READING

Πώς αντιδρούν τα μεγάλα brands στην ανατροπή του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ

4 MIN READ

Πώς αντιδρούν τα μεγάλα brands στην ανατροπή του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ

Πώς αντιδρούν τα μεγάλα brands στην ανατροπή του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ

Στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Υπό τις νέες συνθήκες, οι πολιτείες θα μπορούν να απαγορεύουν τη διαδικασία. Ήδη 13 πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η πολιτεία του Μισισίπι για τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.

Διαβάστε επίσης: 25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

Η νέα νομοθετική ρύθμιση βάζει στο επίκεντρο τις εταιρείες, οι οποίες καλούνται να εξετάσουν την τοποθέτησή τους στο ζήτημα και σε ποιες αλλαγές στις παροχές και την κουλτούρα στο χώρο εργασίας θα προβούν. Το ζήτημα αυτό είναι καίριο, διότι από τη μία, οι εργαζόμενοι περιμένουν όλο και περισσότερο από τους εργοδότες τους να ενστερνιστούν δημόσια αξίες που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους. Από την άλλη, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ισχυρισμούς ότι οι πολιτικές τους παραβιάζουν τους νόμους της πολιτείας που απαγορεύουν, διευκολύνουν ή υποκινούν τις αμβλώσεις.

Ήδη από τον Μάιο διέρρευσε ένα προσχέδιο της απόφασης για τις αμβλώσεις. Τότε η Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού SHRM εξέτασε 1.003 επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, από τις 24 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, σχετικά με τις παροχές που μπορούν να προσφέρουν στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις συχνότερες απαντήσεις ήταν η άδεια μετ’ αποδοχών για πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη (32%), άδεια άνευ αποδοχών για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες (18%) και άδεια για προσωπικούς λόγους για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες (15%).

Όταν ρωτήθηκαν ποιες παροχές ιατρικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσφέρουν, οι κορυφαίες απαντήσεις περιελάμβαναν άδεια για πρόσβαση των εργαζομένων στην ιατρική περίθαλψη (7%), επιδόματα στους εργαζόμενους για πρόσβαση σε τέτοια περίθαλψη (7%) και παροχές ταξιδιωτικών εξόδων εκτός υγειονομικού λογαριασμού ταμιευτηρίου (6%).

Με την τελευταία απάντηση φάνηκε να συμφωνούν πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Yelp, της Microsoft Corp και της Tesla, καθώς μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης δήλωσαν ότι θα βοηθούσαν στην κάλυψη του κόστους ταξιδιού για υπαλλήλους που ταξίδευαν για ιατρικούς λόγους. Η Apple επανέλαβε ότι υποστήριξε τους υπαλλήλους που παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία τους και ότι η υγειονομική περίθαλψή της κάλυπτε τα ταξίδια για υπηρεσίες που δεν ήταν διαθέσιμες κοντά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα brands παίρνουν θέση στο ζήτημα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των εργοδοτών (35%) δήλωσαν ότι μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια για τα έξοδα ταξιδιού εντός ΗΠΑ για τους εργαζομένους, για πρόσβαση σε αμβλώσεις και υπηρεσίες αναπαραγωγής. Η συντριπτική πλειονότητα (87%) των εργοδοτών δήλωσε ότι δε θα άλλαζε τις εισφορές, εάν γνώριζαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για ταξίδια που σχετίζονται με την άμβλωση, ενώ το 10% είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, και το 3% δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών.

Μετά την απόφαση της 24ης Ιουνίου, οι εταιρείες Amazon, Apple, Citigroup, Dick’s Sporting Goods, Disney, JPMorgan, Levi Strauss, Lyft, Microsoft, Starbucks, Uber, Ride hailing Lyft, Alaska Air Group, Yelp, Johnson & Johnson, OkCupid and Bumble Inc, Netflix Inc, ανακοίνωσαν την παροχή στήριξης των εταιρειών τους στους εργαζομένους για ιατρικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης. Μάλιστα, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα καλύψουν οι ίδιες τα έξοδα του ταξιδιού για ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο, οι εταιρείες που προσφέρουν αποζημιώσεις για ταξίδια που σχετίζονται με άμβλωση θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε μηνύσεις από ομάδες κατά των αμβλώσεων και πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και σε πιθανές ποινικές κυρώσεις.

Για παράδειγμα, όταν η Citigroup εισήγαγε μια ταξιδιωτική παροχή για την άμβλωση τον Απρίλιο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παροτρύναν τον επικεφαλής της διοίκησης να τερματίσει τις συμβάσεις του με τη Citigroup, λέγοντας ότι η εταιρεία «επιβεβαίωσε ρητά τη θέση της να προωθήσει τη φιλελεύθερη ατζέντα των αμβλώσεων κατά παραγγελία».

Άλλες εταιρείες ήταν ιδιαίτερα σιωπηλές, φοβούμενες πιθανώς την αντίδραση από το 37% των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι παράνομη στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Αναμένεται να αποδειχτεί αν οι εταιρείες θα τηρήσουν όσα είπαν. Άλλωστε, οι εταιρείες θα ελέγχονται για τις συνεισφορές τους σε πολιτικές οργανώσεις που έχουν καταπολεμήσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων, κάτι που θα μπορούσε να είναι αντίθετο με τις δημόσιες δηλώσεις τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.